Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Sun Fast 30 One Design skulle være til at betale, vi har dog ikke fået oplyst prisen endnu. Bemærk den runde scow-stævn. PR-tegning

Ny lovende Sun Fast 30 One Design på vej med semi scow-stævn til offshore-sejlads

Nu kommer et af verdens største værfter, Jeanneau Yacht, med en ny one design-båd i en størrelse, hvor mange kan være med, også økonomisk. De franske linjer er vældig tjekkede. Sun Fast 30 One Design bliver den første genanvendelige sejlbåd i serieproduktion.

 

Af Troels Lykke |

Det startede for lidt over et år siden: Den franske Union Nationale de la Course au Large (UNCL) og den britiske Royal Ocean Racing Club (RORC) skabte en ny bådklasse.

Men den blandede mand-kvinde offshore-disciplin til OL i 2024 blev dog ikke til noget. 

Men med dannelsen af ​​den nye Class30 One Design bådklasse skulle der skabes et længe ventet nyt grundlag for uddannelse af talentfulde offshore-sejlere, men også for regattaorienterede amatørbesætninger.

VPLP-designkontoret og Multiplast-værftet vandt endelig udbuddet i 2021. Så i marts 2022 præsenterede holdet et udkast til projekt, som var blevet godkendt af de initiativtagende klubber. Det faktum, at Jeanneau-værftet er hoppet om bord, viser, hvor høj prioritet denne klasse har for franskmændene.'

Tjekket skrog med semi-scow design

Designet af VPLP Design, Sun Fast 30 One Design, efter intensive studier, drager fordel af et kraftfuldt og alsidigt moderne skrog (semi-scow) optimeret til offshore brug.

Bundet af fælles værdier har Jeanneau og Multiplast, to store aktører i bådverden, besluttet at samarbejde om at udvikle en ny hurtig og økonomisk tilgængelig sejlbåd.

Båden kan genbruge kompositdele

Båden er lavet af nedbrydeligt materiale og tillader også dekonstruktion og genbrug af alle kompositdele.

Det nye i dette projekt vedrører brugen af ​​Elium®-resin (lim), en termoplastisk resin fra Arkema. Denne resin har det særlige ved at være lavet af 20 % genbrugsmateriale, men også at være genanvendeligt.

Derfor spiller det en rolle under hele bådens livscyklus. For det første gør det produktionsaffald genanvendeligt. Det tillader også dekonstruktion og genbrug af alle kompositdele takket være adskillelsen af ​​fibrene og matrixen.

Denne resin har de samme mekaniske egenskaber som en traditionel resin. Det tillader konstruktion med samme vægt og bevarer ydeevnen og pålideligheden af ​​denne nye model. Sun Fast 30 One Design bliver den første genanvendelige sejlbåd i serieproduktion.

Jeanneau forhandles i Danmark af Tempo Bådsalg i Ishøj.

content-loader
content-loader
content-loader