Gå til hoved-indhold
Udstyr
Lille Florø i Vestland trådte i 2021 ind i el-bådenes historie af flere grunde: Verdens første lynoplader til en elektrisk båd Verdens første kombinationsoplader til elbåd og elbil. Norges første hurtiglader til elbåde. Foto: BKK

EU-projekt skal levere 400 nye ladepunkter til elbåde i Norge og Sverige

Over 400 nye ladepunkter til elbåde mellem Gøteborg og Kristiansand er en del af målsætningen for et svensk-norsk samarbejdsprojekt, som nu modtager støtte fra EU. Projektet vil se nærmere på muligheder for fælles udnyttelse af ladeinfrastruktur med biler.

 

Af Troels Lykke |

Nu rykker vores nordiske naboer med hurtigopladning til elbåde.

Ifølge en pressemeddelelse fra projektet, som har fået navnet go:LEIF, er det tætheden af ​​havne, den stærke fritidsbådskultur og traditionen for bådproduktion i Skagerrak-regionen, der ligger til grund for satsningen.

Det svensk-norske elbådopladerprojekt skal skabe betingelserne for at etablere et ladenetværk for elbåde i fritidsbåde mellem Gøteborg og Strømstad, ind i Oslofjorden og videre sydpå langs kysten til Kristiansand, det skriver Båtmagasinet.no

- Det var os, der begyndte at diskutere det her allerede i 2018. Siden da er der sket meget omkring omlægningen til el, ikke mindst indenfor bilbranchen, hvor elektrificeringen for alvor er eksploderet. At vi nu får EU-midler til dette projekt styrker vores overbevisning om, at vi er godt positioneret, siger Madeleine Johansson, projektleder i Business Region Göteborg.

Gode ​​forudsætninger

I pressemeddelelsen fremgår det blandt andet, at der er relevante teknologileverandører og et godt kendskab til bilelektrificering i regionen, og at projektet vil se nærmere på muligheder for fælles udnyttelse af ladeinfrastruktur.

- Det bliver spændende at arbejde med endnu et felt indenfor den igangværende elektrificering, både med tilhørende ladeinfrastruktur og ny strømforsyning ude i vores kystsamfund. Det er ikke helt forkert, at vi får et roligere og renere sejlliv om sommeren, siger Peter Berg, innovationsleder for energi i Innovatum Science Park i Trollhättan.

Ifølge pressemeddelelsen fra go:LEIF er Norge kommet længere med ombygningen af ​​fritidsbåde sammenlignet med Sverige, blandt andet gennem etableringen af ​​Elbådsforeningen.

I projektet, der starter i marts 2023, deltager svenske og norske fritidsbådehavne, kommunale foreninger/amtskommuner, erhvervskontorer, tekniske eksperter og forskere.

Læs også om ny ladestation i Floro, Norge

content-loader
content-loader
content-loader