Gå til hoved-indhold
Tur
Med øvelse og betænksomhed er det muligt at skabe en sejlerferie, som hele familien kan nyde. Foto: Cille Rosentoft

Cille: Sådan lokker du din teenager med på sejltur

Sammen med sine to teenagesønner giver Cille Rosentoft syv konkrete råd til den gode sejlerferie – for hele familien. Hav blandt andet udstyr med ombord og drop alle planerne, lyder to anbefalinger.

Af Cille Rosentoft |

Sommeren er lige om hjørnet, og det betyder, at sejlture planlægges. Hvis man er en familie med større børn, er der ikke altid enighed om, hvad der skal til for, at det er sjovt at sejle. 

Vi i familien Rosentoft har sejlet mange år og mange sømil med teenagere ombord. Derfor har vi nu en opskrift på, hvordan vi skaber en god sejlerferie for hele familien - også for teenagerne ombord.

Jeg har spurgt mine teenagere, hvad der skal til for, at de gider at sejle med os. Sammen har vi lavet en guide til dig, der gerne vil have hjælp til at lokke din teenager med på sejltur:

1. Giv teenageren ansvar
Lad din teenager tage ansvar for både sejlads og planlægning. Når de inkluderes i sejladsen og indgår i vagtplan på lige fod med jer, vokser motivationen for at sejle. De er ikke bare gaster ombord, men de er med i fællesskabet og har en vigtig rolle ombord. 

Start med opgaver, som de kan magte og lad opgaverne vokse i takt med, at de er klar til mere ansvar. Lad det være et fælles projekt at sejle.

2. Wi-fi kan påvirke humøret positivt
Jeg er ikke meget for at indrømme det, men da vi først accepterede, at hastigheden på wi-fi i havnen havde direkte forbindelse til vores teenageres humør, blev det meget sjovere at ligge i havn. 

Mange havne har efterhånden ok wi-fi, og det kan godt betale sig at sige “JA” til streaming af diverse underholdning. Det får stemningen til at stige mange grader!

3. Drop alle planerne
Lad være med at planlægge for meget. Sørg for at der er plads til at gribe eventyret, hvis det viser sig. 

Det kan være, at der kommer en båd ind i havnen med jævnaldrende venner - og så er det surt at skulle sejle dagen efter. Lad der være plads og luft til impulsivitet.

4. Husk at det er ferie - og ikke transportsejlads
Én af de ting, der går igen hos begge mine teenagere, og som har fyldt i alle de år, vi har sejlet, er behovet for at holde ferie. 

Vi har alt for tit planlagt at skulle nå fra A til B og helst videre til C. Drop det. Hæng ud i havnen eller i ankerbugten og tag det med ro.

5. Opsøg din teenagers interesser
Når I nu er ved at planlægge en rute eller et fremtidigt stop i en havn, så undersøg om ikke der er noget, der kan fange jeres teenagers interesse. Ombord på vores båd har vi et par skatere, og derfor sørger vi altid for at orientere os i forhold til, om der er en skaterpark i nærheden. Hvis vi skal vælge mellem to forskellige havne, og den ene ligger tæt på skater-muligheder, er valget nemt.

Sæt eventuelt din teenager til at researche på lidt forskellige havne, så slår du to fluer med ét smæk; du får både involveret din teenager og undersøgt hvilken havn, I skal vælge.

6. Medbring udstyr
Fyld båden med udstyr, så det er sjovt at ligge for anker, og så teenagerne altid kan bevæge sig væk fra båden for at lave noget alene uden forældre og søskende. Vi har altid SUP, dinghy med motor, fiskeudstyr, dykkerfødder osv.

Det er noget af det eneste, der kan konkurrere med godt wi-fi i havnen. Hvis man er heldig, bidrager de også til aftensmaden, når de kommer hjem med fisk fanget på stang. 

7. Gør altid plads til deres venner
Sørg for at der altid er plads til, at din teenager kan invitere en ven med på sejlturen. Hos os har vi praktisk løst det ved at købe et telt og medbringe et par soveposer. På den måde kan der altid skabes ekstra sovepladser, og venner er velkomne! 

Det kan tage lidt tid i tilvænning for vennerne, hvis ikke de er vant til at sejle - men resultatet, når de er faldet til, er ret fantastisk!

Det er vores bud på den helt perfekte sejlerferie med teenagere! Nyd sommeren.

Kh Cille og teenagerne

content-loader
content-loader
content-loader