Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Mine venner er tit med på tur, både dem med og uden sejlererfaring. Foto: Anna Brinch

Er du ung og vil du gerne i gang med at sejle? Her kan du gå hen

Hvis du sidder som ung og drømmer om at komme i gang med sejlerlivet, så er der her en række gode råd og tilbud til at komme i gang. 20-årige Anna Brinch fra minbaad.dk giver gode fire råd. Hun er selv ny i sejlsportens verden og sejler LM 22 i Vordingborg.

Af Anna Brinch |

Da mit eventyr på havet begyndte for knap to år siden, drømte jeg ofte om at have sparringspartnere som var i nærheden af min egen alder. Derfor er det også min pligt at hjælpe de nye sejlere i min generation med at komme godt igang med livet til søs. Med dette håber jeg på at inspirere flere til at komme ud på bølgerne og mærke vinden i deres ansigt. 

På trods af at der er et mindre antal unge mennesker ude i sejlklubberne, er der sket et større gennembrud i de unges engagement indenfor sejlads i disse år.

Vi ser flere og flere unge, der tager af sted på langtur, både ud i verden som gaster eller som bådejere. På minbaad.dk har vi skrevet om flere unge, der har fået øjnene op for det gode liv til søs. Det er for eksempel drengene fra Faaborg, drengene fra København eller jeg selv, der har købt en båd som 18-årig. 

Men måske er du ikke lige typen der der drømmer om at købe båd, uden at kunne sejle den. Måske har du ikke råd til at være gast i 4 måneder i Fransk Polynesien? Måske ved du slet ikke hvor du skal starte herhjemme i kolde Danmark? Derfor har jeg prøvet at samle et par gode råd til hvordan du starter dit nye liv som sejler. 

Hvorfor burde du sejle?

Når du begynder med at sejle, kan du måske føle dig overvældet og en smule forvirret. Du kan lære mange ting om dig selv, når du er ombord på en sejlbåd. For at kunne håndtere en båd, skal du have en forståelse for vind og vejr. Du lærer også at løse problemer samtidig med at du skal holde hovedet koldt. 

I sidste ende vil du sidde tilbage med en følelse af autonomi og uafhængighed, sådan har sejladsen ihvertfald gjort for mig. Med en båd kan du udforske nye steder, øer, bugter, floder og fjordene kan blive din legeplads, uden det behøver at koste mange penge. 

Det er vigtigt at huske på at sejlads ikke behøver at koste en bondegård, det kan faktisk gøres til få penge. Du kan høre de gode råd herunder: 

Gode råd til den nye sejler 

1. Sejlerskole i den lokale sejlklub 

Som det første råd, vil jeg foreslå at starte på en sejlerskole i den lokale sejlklub. Det koster som oftest blot et medlemskab i klubben og her vil du en gang om ugen henover foråret, sommeren og sensommeren kunne få den grundlæggende viden. Du vil lære hvordan man manøvrer en båd, sætter sejl, knob og alle de vigtige begreber. Min erfaring fortæller mig at det kan tage noget tid at finde de yngre sejlere, men de findes som oftest i alle sejlklubber. 

2. Find et netværk 

Det kan være svært at finde det rette netværk hvis man ikke er kendt i miljøet i forvejen. Derfor er mit bedste råd til dig, at finde en erfaren sejler som vil tage dig under vingerne. Vedkommende vil kunne lære dig alt om knob, stik, sejlads og præsentere dig for de andre sejlere i havnen. Måske personen endda vil tage dig med ud og sejle. Det kan dog tage tid at finde de rette mennesker, men jeg kan forsikre dig om at størstedelen af sejlerne på molen gerne vil hjælpe den nye generation med at stikke af til søs. 

3. Sejl med som gast 

Dette råd er meget diskuteret både på minbaad.dk og ude i havnene. Der er i forvejen mange unge der rejser mod varmere himmelstrøg for at sejle med som gaster. Men i virkeligheden kan man også bare finde en tur i de omkringliggende farvande. I facebookgruppen "Gastegruppen" efterlyses der tit gaster, som kan hjælpe med at sejle en båd til eller fra andre havne i Danmark. Disse ture er som oftest helt gratis, man skal bare betale for kosten ombord. 

Hvis du gerne vil lære dit eget farvand at kende, så vil jeg foreslå at spørge de lokale sejlere fra din havn. Min egen erfaring siger at de fleste sejlere vil byde dig velkommen med åbne arme. Der mangler tit en hjælpende hånd til onsdags-kapsejladser eller andre småture i landet. 

4. Foreninger og fællesskaber 

Et sidste sted man kan opsøge for at finde andre unge sejlere, er de foreninger og fællesskaber der opstår rundt omkring i landet. Det kan for eksempel være Århus eventyrsejlere, en forening på omkring 48 medlemmer, med medlemmer der hovedsageligt er i 20-30 års alderen.

En aktuel begivenhed i august, er ungdomstræffet hos Træskibs Sammenslutningen, hvor unge kan prøve kræfter med sejlads på de gamle skibe. Derudover kan du til næste sommer med garanti være med som gast hos Ungdomscruise i uge 29. Her mødes unge sejlere med deres både, og de har som oftest plads til en ekstra ombord. 

content-loader
content-loader
content-loader