Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Per Cederberg i sin Seascape 27 er her lige gået på grund ved Thurø efter en båd i læ, der absolut ikke gad falde af for land. Her er Per ved at hæve kølen, så han hurtigt kom fri. Foto: Troels Lykke
Kapsejlads
Kapsejlads

Per Cederberg røg på grund i Silverrudder i Seacape 27er, da sejler ikke gad vige - men tog alligevel andenplads

Starten var den største hurdle med 80 både på linjen og kryds mellem Tåsinge og Thurø. Hvordan sku det gå? Det gik ikke så godt for undertegnede, da jeg blev sejlet på grund af en båd i læ, der absolut ikke gad falde af for land, jeg spurgte ellers pænt og også mindre pænt, fortæller Cederberg.

Af Troels Lykke |

Den erfarne sejler og Seascape-importør fra Østjylland, Per Cederberg, fortæller her sin historie fra Silverrudder 2023, med start og slut i Svendborg, en tur på 24 timer og 24 minutter:

33 Seascapes havde fundet vej til Svendborg, heraf 15 styks 27'ere, og vi blev top-forkælet med måske "sommerens" bedste sejlervejr: 6 m/sek, sol og varme.

Vinden var forudsagt til at være stabil fra sydøst, så der var umiddelbart ikke de store strategiske overvejelser iht. vindskift osv., det handlede "bare" om at få en god start og så holde en god fart.

Starten var nok den største hurdle på vejen, med 80 både på linjen og kryds mellem Tåsinge og Thurø - hvordan skulle det gå godt? Det gjorde det så heller ikke for alle, til dels heller ikke for undertegnede, da jeg blev sejlet på grund af en båd i læ, der absolut ikke gad falde af for land, jeg spurgte ellers pænt og også mindre pænt. 

Heldigvis kan kølen løftes op

Heldigvis har vi Seascapers jo den fordel at kølen løftes op, på min båd sågar ved tryk på en knap, men der går alligevel lidt tid med det, så en ellers ok start, blev pludseligt noget mere kompliceret "nede i klumpen". 

Jeg kom ud af Svendborg Sund som nummer 10 af 27'erne, de tre forreste var allerede helt væk. Så var det jo bare at klemme balderne sammen. 

Vi er en del der ligger tæt, og jeg får stukket næsen lidt frem så ligger 5'er ved broen, der er dog næsten ingen fartforskel til bådene foran, de forreste øger sågar lidt.

Efter runding af Fyens Hoved bliver det en halvvind, hvor det lige går med den store A2, jeg finder et godt trim og balance i båden (den er virkelig godt velafbalanceret, også når der tryk på, det overrasker og imponerer til stadighed), og får hentet en 27'er mere ved Æbelø. Her skiftes til coden. 

1,5 knobs modstrøm i Lillebælt - de andre sad fast

Det er blevet mørkt da vi kommer til Lillebælt og der er ca 1,5 knobs modstrøm. Med vinden fra Øst, og nu svag, er det bare om at holde sig så meget på Jyllandssiden som muligt, og det lykkes, men ved Fænøkalv er jeg meget tæt på at gå i stå og drive baglæns. God dam. 

Men efter cirka 30 minutter får jeg et par pufs og de bliver afgørende for sejladsen, jeg kan sejle, og får vind og da jeg kommer ud af Lillebælt, kan jeg se at alle bag mig sidder fast. 

Så ligger jeg nr 2, efter Milan som var kommet et godt stykke foran fra starten og i Storebælt. Vi kan stort set holde højde til Helnæs, herefter bliver det regulært kryds i solopgangen og stadig 5-6 m/s - intet mindre end fantastisk sejlads. 

Andenplads i EM  i singlehand

Jeg har god fart og henter på den førende 27'er, men ikke nok, så det bliver en sikker andenplads til Eurosaf Europeans Solo Championship, som oversat til dansk er det eneste EM for singlehandkapsejlads - det er da også noget.... 

Starten taget i betragtning er jeg rigtig glad og tilfreds med resultatet, men endnu mere glad over at have sejlet en fed sejlads i fremragende sejlervejr, sammen med gode kammerater.

En stor tak til alle Seascapere for at komme til Svendborg år efter år og gøre Silverrudder til noget helt unikt og fantastisk, og også til Seascape for at stille support hold. Ja, de sejler faktisk ud med en kold øl og et skulderklap når du krydser mållinjen.

6. plads i Small Keelboat - Dehler 30 OD vandt

Minbaad.dk kan fortælle at Per Cederberg blev 6. båd i mål i 2. start i Small Keelboat, hvor en Dehler 30 One Design vandt efter 22 timer og 22 minutter, viser resultatlisten fra Silverrudder i Svendborg.

Per 

Se Silverrudder film 2023 - se førende Seascape 27 sejle

content-loader
content-loader
content-loader