Gå til hoved-indhold
Tur
Sidse er sejlet mod Norge. Foto: Privat

Store eventyr i en lille båd - Sidse fra Egå på vej mod Norge, Shetland og Færøerne i sin B 31

Sidse blogger atter for minbaad.dk. Efter forårets bådarbejde, klargøring og forberedelse er Anori og jeg endelig stævnet ud. Kursen er sat mod nord. Foran ligger knap to måneders langtur med kurs mod Norge, Shetland og Færøerne. 

Af Sidse Birk Johannsen |

Første delmål var Limfjorden og efter en fantastisk dag i solskin og samlet 12 timer på kryds fra Løgstør til Lemvig, var jeg og båden klar til sommerens første længere stræk mod Norge. 

Jeg stævnede ud fra Lemvig kl 13.30 og sejlede de 120 sømil til Hidra i det sydlige Norge på knap 25 timer. Vind af varierende styrke førte mig over et roligt Kattegat. 

Dramatisk indsejlingen til Hidra 

På lang afstand tårner de norske fjelde sig op, vinden tog til i styrke, og med lidt hjælp fra strømmen susede jeg afsted med 6,5 knob mod målet øen Hidra. 

Indsejlingen til Hidra er smal. Knap 8 meter mellem klipperne, der tårner sig op på hver side. Søkortet angiver vanddybden til 3 meter - rigeligt plads til en båd der stikker 1.8 og er 2.8 bred, i hvert fald hvis søkortet er korrekt. Mit hjerte overdøvede nærmest motoren, der for lave omdrejninger førte båden sikkert igennem passagen og videre ind i fiskehavnen. 

En sådan indsejling markerer for alvor ankomsten til Norge - den slags findes simpelthen ikke i Danmark, men jeg må hellere se at vænne mig til det. 

Der findes en anden indsejling, der er bredere. Men den havde jeg ikke set. Den tager jeg, når jeg om et par dage sejler videre nord på. 

Natsejlads som solosejler

Jeg har gjort mig en del tanker om, hvordan man sejler solo om natten. Der er ingen, der fungerer særlig godt helt uden søvn - heller ikke mig. Min løsning er blevet at blunde og hvert 20 min rejse sig og holde udkig 360 grader rundt. Med AIS’en og en koalitionsalarm  slået til. 

Da solen sank i vest, gjorde jeg klar for natten i cockpittet. Jeg havde bjerget min spiler i god tid inden solnedgang og en madras fra salonen blev lagt i bunden af cockpittet og en sovepose fundet frem. I let vind, med autopiloten slået til og en alarm, der bimlede hvert 20 min, blundende jeg mig igennem de 4 timer natten varer på denne årstid, kun afbrudt af de regelmæssige krav om udkig. Jeg mødte ikke andre end en flok delfiner. 

Op ad formiddagen kom Norges bjergrygge til syne i horisonten og fyrtårnene rejse sig stolt på række langs kysten. Efter indsejlingens adrenalinsus hviler jeg nu ud, træt men sikkert i havn på Norges sydkyst.

content-loader
content-loader
content-loader