Gå til hoved-indhold
Tur
Læs Sidses tips og tricks til nem og næringsrig mad under sejladsen.   Foto: Sidse Birk Johannsen

Sidse fra Egå forbereder tørmad til sommerens lange natsejladser på åbent hav

Forrige weekend blev tilbragt i mine forældres køkken. Jeg har tilberedt, tørret, blandet og vakuumpakket langtidsholdbare måltider til lange og udmattende sejladser, fortæller B 31-sejleren, der bor på sin båd i Østjylland.

Af Sidse Birk Johannsen |

Sejlsæsonen står for døren, og som mange andre er jeg i gang med at forberede til sommerens langtur. I mange marinaer er der adgang til køkkenfaciliteter, og i havn eller for anker er der i skibets lille pantry mulighed for at tilberede velsmagende og næringsrige måltider i ro og mag. 

Men hvad gør man, når man er på farten? Der kan være mange grunde til, at madlavning under sejlads ikke er noget man har lyst til, søsyge og kravet om udkig kan nævnes som eksempler.

Når man sejler solo-sejlads og på lange stræk uden egentlige ophold, kan det være en fordel at have muligheden for at tilberede måltider hurtigt og eventuelt inden afgang. 

Jeg har derfor forberedt 20 forskellige tørrede og vakuumpakkede næringsrige måltider, hvor der blot skal tilføjes et par deciliter vand og trække i ti minutter, så er det varmt mad. Desuden har jeg anskaffet mig en termobeholder, så jeg kan tilberede måltidet fra morgenstunden og spise det til frokost i cockpittet, mens jeg sejler. 

Det er ikke intentionen, at de dehydrerede måltider skal erstatte madlavning med friske råvarer i marina eller for anker. Dertil er der alt for meget forberedelse og forarbejdning, og det kan slet ikke betale sig.

Måltidspakkerne er udelukkende til de lange distancer, hvor der ikke er overskud eller mulighed for at tilberede mad i kabyssen. 

Lav selv eller køb færdig

De fleste kender nok til friluftsbutikkernes frysetørrede turmad. De er også et godt valg, hvis man ikke ønsker eller har tid til at lave dem selv.

Det kommercielt fremstillede turmad har sandsynligvis også en længere holdbarhed, til gengæld er de også dyre. En hurtig søgning på Google viser, at de koster mellem 55-70 kroner stykket.

Det er også en mulighed at købe supermarkedets pulvermad, som er billigere, men ikke af samme kvalitet. Til sammenligning koster mine måltidspakker 20 kr stykket, og jeg kan godt lide at vide præcis, hvad jeg spiser.

Opskrifter på frysetørret mad

Jeg anvender en svensk friluftsliv kogebog, som jeg tilfældigvis er faldet over. Det jeg godt kan lide ved den er, at opskrifterne beskriver, hvad du skal forberede hjemmefra, og når du skal tilberede den på farten.

Desuden angiver de antallet af kalorier, og det er centralt, i situationer hvor man har brug for ekstra energi. Der findes sikkert mange andre kogebøger på både dansk og engelsk.

Det er også en mulighed at tørre hele gryderetter, men det kræver et mindre regnestykke efterfølgende i forhold til portionsstørrelser og mængden af vand, der efterfølgende skal tilsættes den dehydrerede ret. 

Link til bogen:

Bitter erfaring fra Vintersejladsen 

Jeg blev klog af skade. På min vej hjem fra Stockholm i december 2022 gik det lidt for sent op for mig, at kulden fik mig til at forbrænde flere kalorier end normalt. Samtidig gik min autopilot i stykker, og det gjorde det vanskeligt at forlade rattet for at tilberede mad.

Kombinationen førte til, at jeg i en kort periode fik for lidt at spise. Halvvejs på turen hjem, mødte jeg en svensk gut, som gav mig resterne af hans tør-proviantering fra sommerens vandreture. Det gjorde virkelig underværker på vej hjem, og det er derfor at jeg anvender en svensk kogebog. 

Kortvarigt kalorieunderskud er næppe noget man dør af, når man på forhånd er udrustet med en krop i nogenlunde driftssikker stand. Men det konstante kalorieunderskud gjorde mig opmærksom på et problem.

Når man får for lidt at spise, bliver man træt, og så træffer man mindre gode beslutninger. Nogle gange skal man mindes om indlysende sandheder: Det er vigtigt at spise og drikke, og med tørmaden har jeg for fremtiden gjort det nemmere for mig selv.

- Sidse 

content-loader
content-loader
content-loader