Gå til hoved-indhold
Tur
Sidse sejler også i denne måned. Kulde afskrækker ikke hende, når hun sejler alene i sin B31, der holder til i Egå Marina.
Tur
Tur
Sidse er sponsoreret af Helly Hansen.

Fra begynder til off-season solosejler i B31 - mød Minbaads nye blogger Sidse Birk Johannsen fra Egå

- Jeg har kun sejlet i 2,5 år og haft egen båd i 1,5 år. Som så mange andre startede jeg mit langtursliv som gast i tropiske farvand. Nu bor jeg på min B31 i Egå havn og midt i december 2022 vendte jeg hjem fra min første langtur, 4,5 måneds sejlads Østersøen rundt primært solo, blogger Sidse.

Af Sidse Birk Johannsen, Egå, solo-sejler |

Den 33-årige gymnasielærer Sidse Birk Johannsen bor på sin B31 i Egå havn ved Århus. Hun er samtidig en populær Instagrammer, hvor du kan følge hende her. Vi giver Sidse ordet:

I dag sejler jeg i skærfyldte farvand, mens andre tager båden på land og indrømmer at have været gået på grund, men sådan har det ikke altid været.

De sidste tre år har været en stejl opadgående læringskurve og da jeg startede mit liv til søs, havde jeg ingen forudgående viden om hverken sejlads eller bådarbejde.

Den bedste måde at lære noget er ved blot at forsøge og spørge om hjælp, når problemer opstår. Sejlermiljøet er utrolig hjælpsomt, og det er min oplevelse, at der er meget hjælp og vejledning at hente, hvis man viser en smule gå på mod og selv tager værktøjet i hånden.

Jeg forsøger til stadighed at udvide min egen komfortzone som en bevidst og velovervejet proces. Når jeg kaster mig ud i noget, jeg ikke har gjort før, forsøger jeg altid at forberede mig på, hvad der kan gå galt, hvad enten de drejer sig om første spileropsætning, natsejlads eller et større renovationsprojekt.       

På eventyr i en 31 fods svensk klassiker

Jeg sejler og bor på en B31, som er en svensk designet selvbygger klassiker fra 1976, som jeg har døbt Anori. Hun er lille, smal og konstant nødvendig at vedligeholde. Men hun er min og efterhånden kender vi hinanden godt.

Da jeg sidste sommer sejlede afsted på eventyr, var det som en rimelig grøn sejler. Forud havde jeg sejlet på dagsture i Århusbugten og en enkelt gang til Horsens. 4,5 måneder og 1700 sømil senere havde jeg sejlet Østersøen rundt og gang på gang udvidet min egen komfortzone.

Anori og jeg har sammen været på en geografisk, kulturel og mental rejse. Østersøen og vores naboer mod øst har mange naturmæssige og kulturelle oplevelser at byde på.

Særligt den indre og mentale rejse har været vigtig for mig som sejler. Den første du møder på havet er dig selv. Alle de problemer, der opstår undervejs på langtur har en ting til fælles - og det er dig. Det handler om, hvilken viden du har i forvejen og din tilgang til at håndtere modgang og tilegne dig nødvendig ny viden.  

Et år i polynesien

Min sejlerkarriere startede under nogle noget varmere himmelstrøg end de vindblæste skandinaviske farvande.

Jeg sejlede i 11 måneder rundt i Fransk Polynesien på danske, franske og amerikanske både. At tage ud som gast er en hurtig og nem måde at afprøve, om livet til søs er noget for dig og for mig blev det til en altomfattende kærlighed og livsstil. 

Jeg sluttede tiden i Fransk Polynesien af som frivillig på en flydende Kitesurf skole og her blev jeg inddraget i vedligeholdelse af skolens tre både. Da jeg havde skiftet dieselfiltre tre gange, besluttede jeg mig for, at bådarbejde var noget jeg godt kunne finde ud af og bestemte at rejse hjem og købe en båd.

De af læserne, der kender til motorpleje, vil kunne nikke genkendende til, at hvis man tror man ved noget om motorer, fordi man kan skifte filtre, så er man nogenlunde lige så naiv, som hvis man tro man er kok, fordi man kan lave havregrød.

Netop denne iver og naivitet for bådarbejde er kendetegnende for en, som endnu ikke ved, hvad hun er gået ind til. Men naiviteten kan også vendes til en styrke. Du behøver ikke at vide alt fra start, og hvis du tror, du skal have styr på alt inde du kaster fortøjningerne, så kommer du aldrig afsted.  

Sidse

content-loader
content-loader
content-loader