Gå til hoved-indhold
Havne
I Rødvig Havn gik det galt med forhøjet vandstand med 168 centimeter og pålandsvind med over 25 m/sek. Foto: Troels Lykke
Havne
Sejlbåd klarede ikke stormen i Rødvig. Foto: Troels Lykke
Havne
Da kuttere rev sig løs i Rødvig havn hev de andre både med sig op på land. Foto: Foto: Troels Lykke

Vi skal regne med kraftig stormflod i de næste år og vandstanden vil gradvist stige, siger DMI

Selvom weekendens voldsomme begivenheder ifølge to forskere kun i marginal grad skyldes klimaforandringer, så skal vi være forberedte på højere vandstande og flere alvorlige oversvømmelser i fremtiden. Grunden til, at vandstanden stiger, er - ifølge eksperterne - at havene opvarmes.

 

Af Troels Lykke |

- Hvis vi kigger på de næste år, skal vi regne med en sandsynlighed for stormflod, der minder om den, vi har i dag, forklarer Kristine Skovgaard Madsen, der er oceanograf hos DMI i en artikel på dr.dk. Se dronefotos fra Rødvig Havn, hvor der spottes sunke både.

- Gradvist vil vandstanden stå højere og højere, og det betyder, at det samme blæsevejr vil give større oversvømmelser, siger oceanografen.

Fra 2050 vil det ske hver 4-5 år i det sydlige Danmark

Det er forskelligt, hvordan de fremtidige vandstandsstigninger vil påvirke de enkelte kyster i forhold til, hvor sårbare de er.

- Men de vandstandsstigninger, vi ser, er næsten ens over hele landet. Den eneste forskel er, at i den nordlige del af Danmark, der hæver landet sig lidt, og det gør, at vandstandstigningerne ikke vil virke helt så kraftige.

Kristine Skovgaard Madsen forklarer, at hvis man for eksempel kigger på en 20 års-hændelse - altså når vandstanden er så høj, at det statistisk kun forventes at ske hvert 20. år - så er det en hændelse, der i 2050 måske vil komme hver 4.-5. år i det sydlige Danmark.

Over århundredet løber vandstandsstigninger op i 30 til 50 centimeter

De menneskeskabte klimaforandringer gør, at vi i løbet af dette århundrede kommer til at mærke ganske små vandstandsstigninger fra år til år, men over århundredet løber det op i 30 til 50 centimeter, fortæller Jens Hesselbjerg Christensen, professor i klimafysik på Københavns Universitet.

Grunden til, at vandstanden stiger er, at havene opvarmes, hvilket udvider vandet, mener eksperterne. Derudover ses den grønlandske indlandsis, gletsjere og is ved Antarktis, der smelter, fordi det bliver varmere og varmere.

Se også dr.dks videoer: Så voldsomt har det historiske uvejr ramt Danmark

Kilde: Dr.dk

content-loader
content-loader
content-loader