Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Sejlads rundt om Fyn er en klassiker i dansk sejlsport. Foto: Troels Lykke
Kapsejlads
Ylva- og Shipman 28 sejlere i Kerteminde. Foto: Troels Lykke
Kapsejlads
Jesper Stockholm er stævnelede i Classic Fyn Rundt. Foto: Troels Lykke

Classic Fyn Rundt 2024 har allerede succes med 85 tilmeldte, sidste år deltog 53 - interview med stævnets pressechef

- Meget få fravælger enten Palby eller Classsic Fyn Rundt, fordi de vil sejle alene rundt i Silverrudder. Til gengæld er vi jo nok i konkurrence med Bogense Sejlklub, som har fået opbygget et godt og solidt koncept, siger Flemming Palm fra Kerteminde Sejlklub, der har lagt en snedig plan for at vokse.

Af Troels Lykke |

Flemming Palm, sidste år var der 53 både og i 2022 var der 81 både med i Classic Fyn Rundt. Overvejede Kerteminde Sejlklub i år at opgive sejladsen efter 89 år?

- I hvert fald kneb det gevaldigt med at finde medlemmer som frivilligt ville tage handsken op. Sikkert derfor tog sejlklubbens formand, Hans Jørgen Ellekilde, en chef-beslutning og det var at det var Kølbådsudvalget der skulle melde sig frivilligt.

- Det var, i første omgang, ikke noget vi 5 medlemmer sad og klappede af, idet vi, traditionelt, udelukkende havde taget os af aftensejlads og Romsø Rundt. Tidligere havde vi et decideret Fyn Rundt udvalg, men de var desværre kørt trætte, og mente nok at de også skulle have tid til selv at sejle.

- Lidt overaskende, for mig, rejste Kølbådsudvalgets formand, Jesper Stokholm, sig, og sagde at den skulle vi nok klare. Eneste betingelse var, at vi fik frie hænder, og at et eventuelt underskud ikke måtte klandres os. Derfor overlever Classic Fyn Rundt sin 90 års fødselsdag, forklarer Flemming Palm, pressechef for sejladsen.

Mener I at der er plads til tre sejladser rundt om Fyn: Palby Fyn Cup fra Bogense, Classic Fyn Rundt fra Kerteminde og Silverrudder - solo fra Svendborg? 

- Jeg mener slet ikke Silverrudder er i konkurrence med de to mere traditionelle sejladser. Jeg tror det er meget få, eller ingen, som fravælger enten Palby eller Classsic, fordi de vil sejle alene rundt til september. Til gengæld er vi jo nok i konkurrence med Bogense, som har fået opbygget et godt og solidt koncept. Enhver kan jo se at de for længst har overhalet Kerteminde.

- Da jeg spillede Ishockey havde vi et slogan: "Vi har før været bagud og alligevel tabt stort". Det har vi bare ikke tænkt os at bruge i denne sag. I stedet lagde vi en snedig hemmelig plan. Og så ved jeg da godt, at selvom vi lige nu er langt foran, kan det da godt være, at vi bliver indhentet senere. Bogense er jo ikke uden evner. En ting jeg er næsten helt sikker på er dog, at der er flere der kommer rundt om Fyn, så længe begge kapsejladser eksisterer. Og det er vel så til glæde for de fleste.

Der er nu foreløbig 85 tilmeldte til Classic Fyn Rundt 2024. Hvad håber og tror I på, at I kan nå op på?

- Som nævnt er vi jo nybegyndere, som stævneleder/arrangør af Fyn Rundt. Men vi drømmer stort, og lægger alle kræfter i, hele vejen til mål. Vi vil rigtig gerne have rigtig mange med rundt fra Kerteminde. Vi vil gerne vise vores fine nye havn, som jeg kan forsikre nu er grundigt udgravet, så ingen støder på en sten. Vi inviterer til sejlerfest, og der er god plads i havnen og i vores smukke by.

I har lokket med 350 kr. i startgebyr indtil 1. februar, hvor det stiger til 750 kr. Men hvad får man så for de 750 kr.?

- Ja, det var jo så vores snedige hemmelige plan. Vi dumpede gebyret til langt under kostpris. Hermed sendes også lige en undskyldning til vores kasserer, Lars Hansen. Heldigvis har han også selv tilmeldt sig til den lave sats. Dem som ikke nåede at tilmelde til den lave sats får præcis det samme som first movers.

- Til gengæld behøver de ikke spekulere på, om de nu er ved at tilmelde et stævne hvor der kun kommer et par håndfulde. De kan være sikre på, at når solen stor op lørdag den 8. juni, vil de kunne se spilere i flokkevis, så langt øjet rækker. Nogen skal kigge den ene vej og andre den anden. Og det er jo alle pengene værd.

Hvis en båd stikker under 15 meter med deres mast, må de nu i 2024 sejle under Vestbroen i Storebælt. Hvorfor gør I nu det?

- Jeg har selv deltaget i Classic Fyn Rundt en del gange, i min Folkebåd. Et år havde vi kryds og modstrøm, så turen ud til højbroen var lidt opslidende, når vi nu vidste at vi, let som ingenting, kunne have sejlet under lavbroen. Men året efter blev vi (Folkebådene) spurgt af den forrige stævneleder, Morten Grove, om vi ikke havde lyst til at gå under lavbroen.

- Det blev en blev en stor fornøjelse at se de store skrumler arbejde sig til havs, imens vi bare kunne snyde indenom. Nu har jeg i mellemtiden købt en Scan-Kap 99, men har stadig tænkt mig at snyde indenom Sprogø. Så for ikke at gøre det uretfærdigt overfor de andre halvstore både, får de også lov at gå denne vej. Det sted vi skal under har 18 meter frihøjde, og det med de 15 meter skal ikke tages så bogstaveligt.

- Jeg har tænkt mig at lave løbene så de både som jeg er sikker på kan gå under lavbroen, kommer i løb sammen, og de løb hvor jeg har den mindste tvivl om hvorvidt de alle kan komme under, sendes den lange vej. Hvis nogen ikke har lyst til at gå under lavbroen flytter jeg dem gerne til et af de løb, der sendes udenom Sprogø. Når stævnet er slut vil vi lave en evaluering, og så må vi se om det er et koncept der får lov at fortsætte. Hermed afslører jeg også, at at Classic Fyn Rundt ikke slutter her. Kølbådsudvalget har fået smag for at arrangere Fyn Rundt. Det er spændende og vi hygger os med det. 
 
Tilmelding foregår her: fynrundt.dk/ Spørgsmål til stævnet kan de stilles på Facebook "Classic Fyn Rundt, 90 års fødselsdag". Pressemedarbejder Flemming Palm, der selv sejler med i sin ScanKap 99, kan også kontaktes på Messenger. Man kan skrive eller ringe til ham på tlf: 30 29 22 64.

content-loader
content-loader
content-loader