Gå til hoved-indhold
Tur
Alle tre generationer samlet på S/Y Enterprise. Privatfoto

Henriette og Johnny har inviteret datter, svigersøn og børnebørn med på langtur – en tydelig rollefordeling er afgørende

Ombord på S/Y Enterprise har der i syv måneder været tre generationer samlet på 57 fod. Johnny og Henriette Duus-Kirk fra Ishøj Havn har nemlig budt deres datter, svigersøn og børnebørn på fire og ét år med på en del af langturen.

Af Cille Rosentoft |

Tre generationer på 57 fod i syv måneder. En cocktail, der langt fra hjemmets trygge rammer åbner døren til et særligt fællesskab og smukke oplevelser, men som også kræver, at man på forhånd har defineret, hvordan hvert enkelt besætningsmedlem skal tage del i det intense liv ombord.

Derfor har familien Duus-Kirk fra start været bevidste om, hvem der har hvilke roller ombord. Familien har inden afgang brugt tid på at snakke om forventninger til rollerne, og hvem der påtager sig hvad.

Du kan læse en tidligere artikel om Johnny og Henriette Duus-Kirks langturssejlads her.

Tydelige roller ombord

Henriette Duus-Kirk forklarer her, hvordan rollerne har været fordelt ombord på S/Y Enterprise:

- Johnny er kaptajn ombord og også den, der fikser ALT på båden. Derfor indgår han sjældent i de andre opgaver som madlavning, indkøb og rengøring. Han sover desuden i cockpittet, hvis vi har nogen uerfarne på vagt, indtil alle er trygge.

- Jeg står for de store linjer hvad angår proviantering, rengøring og klargøring. Desuden er jeg SoMe- og admin-ansvarlig. Jeg har ansvaret for alt, hvad angår undersøgelse af forsikringer, visa, indklarering, marinepladser, gastesøgning, al kommunikation med kommende gaster og i Facebookgrupper. Samtidig er jeg den, der laver research på destinationer og oplevelser - fordi jeg kan lide det.

- Svigersøn Simon har i høj grad været styrmand/næstkommanderende på sejladsen. Han har sejlerfaring og stor interesse i at nørde sejlføring. Han er desuden vores fiskeriminister og bager meget tit virkelig gode surdejsboller!

- Datter Amalie har været altmuligkvinde. Hun har ofte været primært på børnene under sejlads. Desuden er hun virkelig struktureret og har ofte stået for indkøbslister, menuen, overblik over madbeholdning, og så laver hun tit mad og bager. 

Det er børnenes forældre, der primært har været på de to børn, men Henriette og Johnny har hjulpet til, så de to forældre kunne tage ud og opleve sammen, tage i land og spise en middag eller drikke en drink. 

Ved Atlanterhavskrydset valgte besætningen, at Simon og Amalie skulle krydse Atlanten på et krydstogtskib og vente i et lejet hus på Barbados, mens Henriette og Johnny sammen med gaster sejlede Enterprise sikkert over Atlanterhavet.

Særlige hensyn

Hvordan opholder man sig ombord på 57 fod med så forskellige behov, og kan man gøre det uden at tage særlige hensyn? Ikke ifølge Henriette, som her fortæller, hvordan de har taget hensyn for, at alle skulle føle sig tilpas ombord:

 - Hensyn har der været mange af - selvfølgelig og heldigvis. Først og fremmest har vi lavet en del forventningsafstemning hjemmefra: 

• At vi, Johnny og jeg, godt må “opdrage” på børnene, fordi vi alle er så tæt
• At dårligt humør skal italesættes og/eller hurtigt overstås
• At alle skal sørge for at få tid for sig selv/trække sig, hvis man har behov
• Kaptajnen altid har det sidste ord (en ting, der virkelig bliver sat på prøve, når man sejler med sine voksne børn, der ikke har boet sammen med os længe)

- Vores børn har også vist hensyn ved at lade os få ro ind imellem. Vi har begge været presset af den meget larm og uro, der kan være med to så små børn. Noget, vi jo ikke længere er vant til i døgndrift på så lidt plads. Så har de taget børnene ud og bade, taget alene på tur, ind på en legeplads med mere, forklarer Henriette Duus-Kirk.

Selvom familien har snakket, lavet forventningsafstemning og klare aftaler, så er det, ifølge Henriette Duus-Kirk, ikke muligt at planlægge sig ud af det hele. 

Derfor har der været episoder, hvor de har været pressede på grund af træthed og lange sejladser, og hvor det er gået skævt. Heldigvis oplevede de, at de blev bedre og bedre til at tale om netop disse episoder og lave aftaler, der tilgodeså alles behov.

Bedste oplevelse: Lille Vera er ikke i tvivl

Hvordan svarer man på, hvad den bedste oplevelse er, når man har dyrket tiden og familielivet ombord i syv måneder? Man nævner selvfølgelig flere af dem. Lille Vera på fire år var ikke i tvivl.

- Adspurgt på den sidste aften svarede Vera: “At være sammen med jer mormor og morfar”, fortæller mormor Henriette med glæde:

- Der er også stor enighed om, at de heldagsture, vi har taget sammen, har været virkelig fede. Vi havde en fantastisk dag på Grenada, hvor vi blev kørt rundt af en lokal chauffør, vi mødte tilfældigt. Den dag oplevede vi så meget! Grotter, vandfald, regnskov og bedst af alt fik vi mange fortællinger om livet på Grenada. 

En anden stor oplevelse for hele familien har været deres seneste tur - San Blas-øerne og nu i Panama:

- Vi har haft nogle fantastiske oplevelser sammen med Kunaindianerne og set mange eksotiske dyr - krokodiller, papegøjer, aber, næsebjørne med mere. Oplevelser, der lige bliver en tand mere fantastiske, når man får lov at opleve det hele med børnenes skønne begejstring, fortæller en begejstret Henriette Duus-Kirk.

Læs med sidst på ugen, når Henriette og Johnny deler deres fem bedste råd til langturssejlads med tre generationer ombord.

Om Henriette og Johnny

Henriette og Johnny kort fortalt:

• Johnny Duus-Kirk på 57 år

• Henriette Duus-Kirk på 53 år

• Fra Ishøj Havn

• Sejlede fra Danmark i 2023 efter at have udsat turen fra 2021, da Henriette fik konstateret akut leukæmi kort tid efter afgang. Planerne blev sat på pause et par år, mens Henriette var i behandling. Nu er hun rask og eventyret er godt i gang


Båden - Beneteau 57 fra 2007:

Længde: 17,6 meter

Bredde: 4,96 meter

Dybgang: 2,10 meter

Vægt: 25 ton

Motor: Yanmar 160 hk

Du kan følge med hos familien, der stadig har flere års eventyr foran sig, på Faceook her.

content-loader
content-loader
content-loader