Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Alfred Dixen er 22 år og vennen Marinus Tambo 21. Nu vil jyderne udfordre sig selv ved at foile Danmark rundt offshore på det korte, men brede olympiske iQ-foil-bræt. Foto: Søren Wiegand Kristensen
Kapsejlads
Omtrent 750 sømil med start i Esbjerg og slut i Aarhus.
Kapsejlads
1Q-foil-surferne Alfred Dixen og Marinus Tambo starter i Vesterhavet ved Esbjerg. Privatfoto

iQ-foilere Alfred og Marinus vil alene foile 1.400 km Danmark Rundt fra Esbjerg til Aarhus - i dag starter de

Alfred Dixen og Marinus Tambo fra Sejlsportscenteret i Aarhus har fået den vilde idé, at de vil windsurfe rundt om Danmark. Starten går 5. oktober i Esbjerg op til Skagen, derefter forbi Læsø og Anholt, ned gennem Øresund og ud og runde Bornholm. Derfra Lolland om styrbord og hjem til Aarhus.

Af Troels Lykke |

Alfred Dixen er 22 år og vennen Marinus Tambo er et år yngre. Nu vil de udfordre sig selv ved at foile Danmark rundt offshore på det korte, men brede olympiske iQ-foil-bræt.

Start i Esbjerg 5. oktober og derfra vil det tage 2-3 uger før de udmattede er i mål i Aarhus, gætter de to surfere på, da minbaad.dk taler med dem.

De vil kun foile om dagen og om natten vil de slå telt op og forsøge at holde varmen. Hver vil de have 12 kilos bagage med på deres vilde iQ-foil-bræt, der selv med en tung oppakning vil kunne foile over 27 knob.

Gennemsnitsfart på 20 knob

- Vi regner med en gennemsnitsfart på cirka 20 knob, fortæller Alfred Dixen til minbaad.dk. 

Ved siden af ham sidder den anden aarhusianer Marinus Tambo, der supplerer.

- Vil sejler ikke i under 4 m/sek. for der kommer vi ikke op at foile og vi tager ikke ud, når der er over 12-15 m/sek. Vi har ikke tralvt, så tager vi bare en dag mere i teltet, siger Marinus Tambo, der som sin ven har foilet siden han var en dreng.

De har testet deres langtursegenskaber på deres foilende bræt, da de her i sensommeren foilede rundt om Samsø fra Aarhus på 8,5 timer. 

Vores omgivelser er mere bekymret

De har også sejlet mange gange i Vesterhavet. I det hele taget er de ikke bange for turen.

- Det er mere vores omgivelser, der er bekymret. Vi vil så vidt det er muligt, sejle langs land. Vi håber at vi får en god start i Esbjerg, hvor vi foiler op langs Vestkysten og op til Klitmøller i første hug. Vi kan når ret langt på 8 timer, siger Alfred Dixen, der som Marinus også arbejder med unge, efter de blev færdige i gymnasiet.

Redningsbåd skal være standby

Der vil ikke være en følgebåd med de to surfere, men de vil på visse strækninger aliere sig med redningsfolk, der fx kan stikke ud fra Grenå, når sejlerne går offshore fra Skagen mod Læsø og til Anholt og videre til Sjælland, når der sejles Danmark Rundt styrbord rundt, hvor også Bornholm, Sjælland og Lolland rundes.

Budgettet for turen er på 75.000 kroner, der bl.a. går til nye foils og sejl, når turen er slut, men også sikkerhedsgrej og meget andet.

Sejlerne har ikke de 75.000 kr. og derfor er der også en indsamling i gang, se længere nede i artiklen. De håber at samle 25.000 kr. ind, men de er ikke nået 10.000 kr. endnu.

- Vi har brugt en masse penge på outdoor-grej, men også på Garmins InReach Mini, der angiver vores position hvert femte minut. Men Garmin har sponsoreret to ure til os, siger Marinus Tambo.

Om Alfred og Marinus

Begge har en stor passion for vandsport og har windsurfet hele livet. De arbejder til dagligt for at få flere unge ud på vandet gennem Aarhus Windsurf Klub og Aarhus Kommune. Begge deltaget i flere VM og EM i windsurfing, og er blandt de fem bedste windsurfere i Norden.

- Vi søger nu en ny udfordring, hvor vi vil sejle Danmark rundt på trods af ekstreme forhold, med op til 4 meter bølger på vestkysten og ekstremt lange distancer hver dag.

content-loader
content-loader
content-loader