Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
I det nye center skal flere elever opleve glæden ved det maritime erhverv. Foto: U/NORD

Nyt maritimt udviklingscenter får hjem i historiske værftshaller i Helsingør

Eleverne på erhvervsuddannelserne til bådebygger og sejlmager skal i fremtiden sættes kurs mod havnefronten i Helsingør, når uddannelsesbeviset skal i hus. Også offentligheden inviteres med ind i værftshallerne, der forventes at stå klar i 2026.

 

Af Sara Sulkjær |

Et nyt, stort udviklingscenter for Danmarks eneste maritime hånd-værksuddannelser er under opsejling. Et center, der skal rumme uddannelserne til bådebygger og sejlmager, der varetages af Helsingør Tekniske Skole, U/NORD.

Udviklingscenteret placeres i de historiske Skibsværfts-hallers Hal 19 på havnefronten i Helsingør og kommer til at rumme mere end 1.880 kvadratmeter med værkstedsfaciliteter. 

Offentligheden må kigge med

Her kommer moderne teknologi, innovation og bæredygtighed til at mødes med traditioner og godt håndværk – og som noget helt unikt, bliver det muligt for offentligheden at kigge med, når de traditionsbundne erhverv udfoldes. 

- Vi vil gerne byde offentligheden indenfor, når vi uddanner nye faglærte til Det Blå Danmark, fortæller Flemming Zachariasen, direktør for uddannelsesinstitutionen U/NORD, i en pressemeddelelse og uddyber:

- Skibsbyggeri og søfart er en af Helsingørs og Danmarks mest stolte traditioner, og derfor vil vi i samarbejde med Helsingør Kommune skabe et stærkt og bredt fællesskab omkring vores maritime uddannelser.

Et fyrtårn i Helsingør

Med Det Maritime Udviklingscenter ønsker U/NORD at etablere et fyrtårn inden for de tekniske erhvervs-uddannelser, som med et stort fokus på innovation, bæredygtighed og godt håndværk skal inspirere endnu flere til at blive faglærte. 

Et ønske, der nu får vind i sejlene med centeret, der har modtaget en fornem støtte fra flere fonde, herunder fra Tietgenfonden. 15 millioner kroner har fonden netop uddelt til det nye state-of-the-art-uddannelsessted, som forventets at stå færdigt i 2026:

- Det Maritime Udviklingscenter bliver et fyrtårn for de maritime håndværksfag. Det vil uden tvivl sætte spot på de mange spændende muligheder for uddannelse i topmoderne og historiske rammer på Kulturhavn Kronborg, påpeger Christine Paludan-Müller, der er uddelingschef i Tietgenfonden.

Flere elever i sigte

Donationen vækker begejstring i lokalerne hos uddannelsescentret, der ikke er i tvivl om, at den unikke placering på havnefronten vækker opmærksomhed:

- Det er fantastisk, at Tietgenfonden anerkender vores ønske om og behovet for at etablere et maritimt udviklingscenter i Helsingør, der kan uddanne endnu flere nye faglærte lige dér, hvor det sker med Kronborg, M/S Museet for Søfart, havnemiljøet og selvfølgelig Helsingørs borgere og besøgende lige ude foran, fortæller Flemming Zachariasen, direktør for uddannelsesinstitutionen U/NORD, og uddyber:

- Med et nyt uddannelsesmiljø for de maritime håndværksfag i Helsingør er det vores forventning, at vi kan styrke vores fremtidige elevoptag og fortsætte den flotte stigning af ansøgere til vores tekniske skoler: I år har vi haft det højeste antal ansøgere til vores tekniske erhvervsuddannelser nogensinde og godt 100 førsteprioritets-ansøgninger mere end i 2023.

Fondsmillioner for flere millioner

Foruden Tietgenfonden har A. P. Møller Fonden støttet Det Maritime Udviklingscenter med 33 millioner kroner, Lauritzen Fonden med 12,5 millioner kroner og Orient’s Fond med fem millioner kroner.

A.P. Møller Fonden har desuden støttet U/NORD med 55 millioner kroner til et skolehjem for de maritime håndværksfag i Helsingør.

Om U/Nord

U/NORD er blandt Nordsjællands største uddannelsesinstitutioner med erhvervsskoler, handelsskoler, handels-gymnasier, teknisk gymnasium, 10.klasse og et stort kursuscenter.

I alt har mere end 4.500 elever og 6.000 kursister deres gang på U/NORDs uddannelser i Helsingør, Hillerød, Frederikssund og Lyngby. 

content-loader
content-loader
content-loader