Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Martin Meredin fra Kalundborg Sejlklub styrer selv kun båden 20 procent af tiden under Silverrudder. Resten af tiden trimmer han og ser på sin kortplotter. Foto: Nicolajsen Foto og Video
Kapsejlads
Silverrudders stævneleder Steen Lundager tager imod Martin Meredin, der var første båd i mål. Det plejer at være en flerskrogsbåd. Foto: Nicolajsen Foto og Video
Kapsejlads
Oure-elever stod for sikkerhedstjek, her er de dog blot om bord og fornemme den tjekkede Landmark 43, som ser ud som ny. Privatfoto

36-årige Martin Meredin var så hurtig i Silverrudder at han var første båd i mål i solo-sejladsen 2024

Vi interviewer Kalundborg-sejleren, der kom først i Silverrudder i den tjekkede Landmark 43, der stikker så dybt at den ikke kan komme ind i små havne. Han fortæller her til minbaad.dk om hvor meget strømmen betød for ham, da han sejlede alene rundt om Fyn på 22 timer og 15 minutter.

Af Troels Lykke |

Martin Meredin, hvorfor sejler du Silverrudder?

- Jeg sejler Silverrudder grundet stemningen i Svendborg samt målsætningen for et godt resultat. Havde inden start besøg af min tidligere sejltræner på Oure, Jesper Henriksen, samt en gruppe Oure-elever, hvor af flere også deltog i forbindelse Safety check af bådene, siger Kalundborg-sejleren, der har sejlet rundt om Fyn i Silverrudder syv gange på otte forsøg.

Han overvejer at prøve at en mindre båd, hvor der er flere ens bådtyper.

- Jeg har et voksende ønske om at deltage i Small klassen, gerne næste år, hvor der er flere ens både at kæmpe mod, ideelt vil nok være Seascape/First 27 eller Dehler 30 One Design, siger solo-sejleren, der ikke sov undervejs. Der var for mange sejl, der skulle justeres på bl.a.

Hvad var din strategi i starten og var du bange for at gå på grund, og hvor dybt stikker din båd?

- Min strategi i starten var at være tæt på startlinjen uden at være for tæt. Og så prioriterer jeg klart ikke at sejle mig i en lukket eller klemt position’, grundet Landmarkens acceleration samt opskud, ville det være dumt at risikere en tidsstraf.

- Der er lavt i Svendborgsund men Jeg kender næsten farvandet ret godt efterhånden, har sejlet cirka 25 gange rundt om Fyn. Og jeg har lært en del af min ven, lokal sejleren Karsten Isager og selvfølgelig min far. Så jeg ved efterhånden hvor jeg kan skære hjørnerne af, siger sejleren om Landmark 43eren, der stikker 2,45 meter.

Hvordan gik det med at komme under Storebæltsbroen, flere var i fare for at ramme den i let vind og medstrøm?

- Generelt havde vi mere vind øst for Sprogø, og jeg såvel som bådene omkring mig havde fin medstrøm og cirka 4-6 m/sek. vind under Storebæltsbroen. Jeg gik under broen for Ccode zero, med 9,5 knob fart. Men inden vi nåede broen valgte jeg at gå gennem Vresen, hvilket var en fejl. Her var nærmest vakuum. Konkurrenterne tættere på Lohals og Korsør havde klart bedre forhold.

Hvor meget styrer du selv båden?

- Jeg styrer selv båden ca. 20% af turen, for mig er trim af sejl og natterend på fordækket i forbindelse med sejlskift den motiverende faktor.

Hvem kæmpede du meget med undervejs?

- Jeg havde en god fight med Rikard Roth, XP-44 XAR, smuk og hurtig båd. Specielt spændende var det med symmetriske spilere i midnatstimen under den Gamle Lillebæltsbro. Vinden var her 1,5 m/sek. agten ind og strømmen 0,7 knob lige i snuden.  Begge både dykbommer stagen, (Landmarkens stage 5,90 meter, red.) så det er en lidt svær opgave at få spileren til at flyve samtidig. Men lykkedes ret godt.

Hvorfor vandt du Silverrudder?

- Jeg jagtede medstrømmen i Storebælt langs med trafikruten, samt strømlæ ved Fredericia. Droppede medstrømmen, skar jeg op, og tiltog modstrømmen søgte jeg længere ind mod Fredericia. Og jeg placerede mig længere mod vest ved Helnæs, hvor der var svage vinde mod øst (Fynssiden), det var for mig nøglefaktorer for at vinde årets Silverrudder, lyder det beskedent for Martin Meredin, der er en temmelig erfaren og skarp solo-sejler.

Martin Meredin har før været første båd i både Classic Fyn Rundt og i Sjælland Rundt, plus meget mere.

content-loader
content-loader
content-loader