Gå til hoved-indhold
Crowdfunding, hvor mange små investorer donerer lidt hver, er måske løsningen på mange sejleres sponsorproblemer. Foto: Katrine Bertelsen
Crowdfunding, hvor mange små investorer donerer lidt hver, er måske løsningen på mange sejleres sponsorproblemer. Foto: Katrine Bertelsen

Lorenzen: Vil du investere i sejlsport?

Kan svaret på de manglende penge til OL-sejlere og sejlerprojekter findes i de nye muligheder som mikrofinansiering og crowdfunding giver.

Af Morten Lorenzen |

Jeg har i længere tid gået og overvejet, hvorvidt man kunne finde nye veje til finansiering af vores OL-sejlere specifikt, og sejlerprojekter generelt.

For et års tid siden stødte jeg på nogle amerikanere som havde startet www.kickstarter.com hvor enhver med en ide, et projekt, et produkt etc. kan søge penge hos interesserede.

Projektejeren fortæller kort om sit projekt på sitet, hvilke mål der er med projektet og hvor mange penge der skal bruges. Derudover beskrives hvilke fordele en ”mikro-investor” vil få ved at putte penge i projektet. Og så gælder det blot om at gøre opmærksom på sit projekt via twitter og facebook.

Kickstarter er blevet en kæmpe succes, og flere sites med tilsvarende koncepter er siden dukket op.

Kultur og sport

En stort opsat artikel om Crowdfunding i Børsen sidste torsdag omtalte bl.a hvordan musikeren Tina Dickow har anvendt metoden meget succesfuldt og fik finansieret et helt album af sine fans og andre interesserede mikroinvestorer.

Flere film, som ikke har kunne opnå støtte på anden måde, er også blevet finansieret via crowdfunding, og tager man en surftur på www.indiegogo.com bliver man lidt overrasket over hvor mange forskellige projekter der opnår finansiering på denne nye måde.

Sejlsport og Crowdfunding

Kan vi anvende samme metode indenfor sejlsport ? Hvorfor ikke. Lad mig starte et tankeeksperiment.

Et ambitiøst dansk sejlerteam, med OL-ambitioner er endnu ikke på et niveau hvor de modtager penge fra Team Danmark. Det er svært at finde sponsorer, så nu prøver de Crowdfunding.

De skal bruge 100.000 dkk til deres deltagelse i EM og VM. De har i forvejen en meget aktiv Facebook profil, hvor de har over 500 ”venner” der løbende bliver informeret om deres aktiviteter, mål og resultater.

På Crowdfundingsiden og på deres facebookside, forklarer de indgående om EM og VM forventningerne og hvorfor det er så væsentligt at være med præcis der.

Samtidig opfordrer de folk til at investere i portioner af 100,- 500,- eller 1.000 kr. Som modydelse får man:

  • 100 kr støtte: man bliver opført som støtteven på Facebook siden

  • 500 kr støtte: støtteven og  man bliver inviteret til et specielt foredrag i klubben samt invitation til teamets løbetræning hver onsdag aften med start i klubhuset

  • 1.000 kr støtte: støtteven, invitation til foredrag, løbetræning og dit navn på teamets båd

Udover teamets mange facebookvenner, så er teamet også medlem af en mellemstor sejlklub med 650 medlemmer. Klubben opfordrer via sit medlemsblad og hjemmeside aktivt støtte op om det unge team.

Efter 30 dage på Crowdfunding sitet, lykkedes det at blive fuldfinansieret ved, at 50 personer betalte 1000 kr, 65 personer betalte 500 kr og 175 person gav 100 kr. VM og EM deltagelse er sikret med 100.000 kolde kontanter minus 5.000 til Crowdfunding sitet.

Ja, ja – det er en tænkt opstilling, og jeg er sikker på at et ungt team kan finde på mange andre spændende ting at give igen, ligesom det kreative team sikkert også kan komme langt længere ud blandt sociale medier, og dermed røre flere tusinde potentielle investorer.

Landsholdet – crowdfunding

Nu hvor sponsorarbejdet med landsholdet er lagt udenfor DS, så kunne det være interessant om TBDA (Steen Leth Jørgensen o.a) ville tage konceptet op.

Hvis man forestillede sig at 30.000 af de aktive medlemmer i Dansk Sejlunion (50% af det samlede medlemstal) ville donere 100 kr  - så er jeg sikker på at en kommerciel sponsor ville toppe dette beløb op, med mindst det samme beløb – så vi samlet fik 6.000.000 kr i kassen. Interessant tanke – men hvorfor ikke ?

Hvornår får vi det første sejlerprojekt

På nuværende tidspunkt findes der ikke et decideret dansk Crowdfunding site – men inden længe vil www.booomerang.dk gå i luften med en dansk version af www.kickstarter.com

Jeg håber at nogle sejlere vil hoppe med på vognen og komme med et mikrofinansierings projekt. Jeg lover til gengæld at være klar med private støttekroner, og gøre mit til at andre i mit netværk følger med.

Her er nogle links til crowdfunding sites til inspiration:

www.Indiegogo.com

www.sellaband.com

www.pledgemusic.com

content-loader
content-loader
content-loader