Gå til hoved-indhold
505 på vej ud fra Kobæk strand i 1996. Foto: Harboe Cup.Kapsejlads
505 på vej ud fra Kobæk strand i 1996. Foto: Harboe Cup.

Harboe Cup historie: Fra frugtgrød til øl

I historien om Harboe Cup er vi nået til midt i 1980erne, hvor Skælskør Frugtplantage levede en lidt foranderlig tilværelse med nye ejere og mangel på engagement i sejlklubbens store stævne.

Af katrine bertelsen |

I midtfirserne havde Skælskør Frugtplantage fået nye ejere, der ikke var interesserede i sejlsport.

Heldigvis havde sejlklubbens genbo tværs over fjorden, Harboes Bryggeri, altid interesseret sig for sejlsport og i generationer været meget aktive sejlere.

Fra kølbåd- til jollestævne

Harboes Bryggeri sponserede i mange år Skælskørs store kølbådsstævne og samtidig også et forårsstævne for optimistjoller. Skridtet var derfor ikke ret stort til også, at blive sponsor for sejlklubbens store jollestævne som erstatning for forårets noget mindre stævne.

1987 var skifteåret hvor Harboes Bryggeri første gang sponsorerede efterårets sidste store jollestævne.

Nej til frugtgrød, ja til øl

Hjælpere og sejlere oplevede samme miljø som tidligere, men nu var smagsprøver skiftet fra marmelade og frugtgrød til læskedrikke. Harboes Bryggeri har altid givet prøver på deres produkter til stor glæde for deltagerne.

Stævnet udvikler sig i slutningen af 1980’erne igen til det største jollestævne i Danmark og i 1991 kommer der for første gang 2-mandsjoller med, da 505 og Trapez jollerne deltager.

505’erne holder deres VM udtagelse og Sjællandsmesterskab ved samme lejlighed. Stævnet runder mere end 230 joller og 250 sejlere i 8 klasser.

I årene efter ser vi igen de ældre klasser med til stævnet – Flipperjollen og Piratjollen deltager, ligesom de noget vildere Contender og 14 Footer kommer med i stævnet.

Ligestillingen kommer også til Harboe Cup, da Kristine Roug i 1993 vinder sjællandsmesterskaber i Europe jollen. Hun skal dermed ikke blot have præmien som bedste pige – men simpelthen den bedste.

Det er også i starten af 1990’erne, at OK klassen vokser i deltagere – i 1994 deltager 29 OK joller samtidig med at Laserne stiller 34 joller til start. Og stævnet får igen internationalt snit, da der kommer deltagere fra både Tyskland og Sverige.

Deltagerantallet ligger stadig mellem 250 og 350 da Skælskør Amatør-Sejlklub i 1996 afholder 10 års jubilæet. Det bliver fejret med rigtig herreluft om søndagen, der blev målt mellem 12 og 15 m/s og kun OK og Laserne fik gennemført en sejlads denne dag. Resten af jollerne måtte nøjes med at sejle om lørdagen. 10 års jubilæet sluttede derfor allerede til middag, da udsigten til aftagende vind ikke var til stede.

Dermed er det slut for de første 10 år af Harboe Cup og de sidste 15 års historie kommer på et senere tidspunkt.

content-loader
content-loader
content-loader