Gå til hoved-indhold
Maiken Schütt på Mallorca sidste år. Foto: Mick Anderson/ mickanderson.dk for Dansk SejlunionKapsejlads
Maiken Schütt på Mallorca sidste år. Foto: Mick Anderson/ mickanderson.dk for Dansk Sejlunion

Da Schütt og Boidin smed tøjet for sejlsportens skyld

Sejlsport er så kedeligt at se på, at selv landsholdet slukker, når det kommer på tv. Sådan lyder det fra OL-sejlerne Maiken Schütt og Susanne Boidin.

Af Troels Lykke |

Sejlsport er så kedeligt at se på. Derfor prøver de to nu at sætte skub i sporten. Indefra. Ved hjælp af simple midler som en klumme på baadmagasinet.dk og et pikant billede af halvnøgne sejlerpiger i 20erne. Det skriver sporten.dk.

Sejlsporten er nemlig truet. Den er i færd med at lukke sig inde, advarer de. Den traditionsrige disciplin foregår langt fra alt. Langt fra land, tilskuere, medier og opmærksomhed i befolkningen.

Det er i alt for høj grad gamle mænd, der sidder fast i et dynd af traditioner og stive regler, der tegner sporten.

- Jeg er nået dertil, hvor jeg synes, det er lidt meningsløst. Det er de samme 20 forældrepar, der følger deres børn rundt til alle stævner. Så vil man måske hellere gå lidt på kompromis med regler og traditioner, så sporten kan komme bredere ud og interessere flere mennesker, siger Maiken Schütt, 23-årig Laser Radial-sejler.

Veninde og landsholdskollega Susanne Boidin er enig.

- Vi siger kun det her, fordi vi vil sportens bedste. Vi elsker at være en del af miljøet. Men der kunne godt være mere opmærksomhed og flere penge i omløb. Fra tilskuere og sponsorer. Både nationalt og internationalt, siger den 24-årige matchrace-sejler.

Andre sportsgrene gør det også

Begge piger tilhører sejlerlandsholdets profiler. Nu står de midt i forberedelserne til VM i Perth til december. Her skal OL-nationspladserne først erobres. Senere sejler danskerne indbyrdes om, hvem der skal med til næste sommers OL i London.

- Vi havde set mange håndboldspillere, svømmere og ridepiger, der smed tøjet. Det var som en tendens, der greb om sig. Så skrev vi ’nøgenklummen’, hvor vi spurgte, om man skal smide tøjet, for at være med. Det gav helt vildt meget opmærksomhed i sejlerkredse, forklarer Susanne Boidin.

- Sejlsporten halter totalt bagefter. På utrolig mange punkter accepterer man, at vi er vores egen nichesport, der sejler rundt om syv bøjer langt ude på vandet. Det er sportens ånd. Der er nogle traditioner og værdier, man har svært ved at bryde med. Som igen gør, at den enkelte sejler har svært ved at bryde mønstret og gøre noget usædvanligt, siger Maiken Schütt.

Gamle nisser i ISAF

Grunden til stilstanden, forklarer de, skal findes hos sportens magthavere.

- ISAF (International Sailing Federation, red.) har et politisk system, hvor det at lave om på tingene er svært. Der sidder nogle gamle nisser med en fastgroet holdning og har en masse kontakter, de skal pleje, revser Maiken Schütt, der efterlyser flere forståelige og fængende konkurrenceformater.

- Sejlsporten er svært at forstå. Det er noget med at krydse i underlige vinkler hen mod nogle mærker, og det er svært at tyde. Men folk forstår, når 49’eren knækker masten og vinder alligevel. Der må noget nyt til. Udfordringen er så, at de fleste sejlere mener, at det er den forkerte, der vinder, hvis man laver om på formatet. Fordi man går på kompromis med sporten, siger hun til sporten.dk.

Kilde: sporten.dk

content-loader
content-loader
content-loader