Gå til hoved-indhold
Dansk Laser Radial sejler Alberte Holm Lindberg. Foto: Mick Anderson for Dansk SejlunionKapsejlads
Dansk Laser Radial sejler Alberte Holm Lindberg. Foto: Mick Anderson for Dansk Sejlunion

Fem fredagstip fra OL-sejlernes sportschef

Sejlere og styrketræning er ikke altid den bedste cocktail. Sportschef Thomas Jacobsen blogger her om en ny fysisk model, som landets bedste sejlere er begyndt at benytte sig af.

Af Troels Lykke |

Sportschef Thomas Jacobsen skriver på sejlsport.dk:

Hvis fysiske tests skal kunne bruges til noget som helst, skal de være relevante for hver enkelt sejler.

Det er min helt klare holdning. Og tidligere har der ikke været ret meget rød tråd i den måde, Dansk Sejlunion (DS) og Team Danmark har evalueret sejlernes fysiske træning på.

Det har fungeret således, at Team Danmark og DS har mødtes en enkelt gang om året, hvor en ansvarlig træner fra DS sammen med Team Danmark-staben skulle evaluere hver enkelt sejler.

Derefter var det den ansvarlige træners opgave at give den diskuterede information videre til sejlere og deres trænere.

Det var noget nær en umulig opgave, for der skulle gives individuel information til hver enkelt sejler for at denne kunne optimere sin præstation i fremtiden. Det skabte en kæmpe flaskehals, for det tog jo også tid at få givet al den information videre.

Alle taler samme sprog
Den procedure er nu blevet ændret. Således mødes den enkelte sejler nu med sin klassetræner, fysiske træner, sportschef samt to repræsentanter fra Team Danmarks testlaboratorium.

Alle sidder med ved samme bord og bliver enige om, hvad sejleren skal blive bedre til, hvad vedkommende skal droppe og så videre.

På den måde kender vi alle sejlerens målsætning, og det er min opfattelse, at atleterne indtil nu har modtaget det nye initiativ virkelig positivt. De oplever en større relevans, når de er i centrum, og når hele deres støtteapparat taler samme sprog.

Planlæg god form
Så er spørgsmålet selvfølgelig, om det overhovedet er nødvendigt for landsholdssejlerne at være i god form. Vinder vi flere medaljer af den grund? Det er der visse argumenter, der taler for.

Punkt 1

For det første giver det bedre muligheder for at hænge ud over siden, pumpe i snoren og så videre, hvis man er stærk.

Punkt 2

For det andet hjælper det kroppen med at restituere bedre, hvis man har haft en lang og hård dag på vandet i blæsevejr.

Punkt 3

For det tredje betyder det noget, hvordan man føler sig tilpas med sit udseende, når man befinder sig blandt sine konkurrenter til stævner. Hvis man er veltrænet, giver det et bedre selvværd.

Punkt 4

For det fjerde er der sponsoraspektet. Vores og sejlernes sponsorer er gode til at måle på resultater og eksponering. Man skal dog ikke undervurdere den effekt, der ligger i, at sponsorerer man en sportsmand, så det gør heller ikke noget, hvis denne også ser ud som en sportsmand.

Vores samarbejde med Team Danmark bygger blandt andet på målsætninger og udvikling. Herunder også en del på målsætninger omkring sejlernes fysiologiske udvikling.

Sagt med andre ord: Halter det med resultaterne, men man i øvrigt lever op til de målsætninger, man har lavet i fællesskab, så er der da noget at snakke om, når der skal evalueres.

Punkt 5

For det femte skal den fysiske træning ses som en investering. Hvis ikke sejlerne vedligeholder deres fysiske form hele året rundt (og ikke kun i vintermånederne), er der selvsagt større risiko for skader. Og så falder investeringen i værdi.

Jeg synes, at man som sejler skal holde sig i så god form som muligt. På den anden side mener jeg ikke, at det må fjerne fokus fra, at man skal være den hurtigste på banen, for hvis det sker, har man fejlprioriteret.

Altså skal der ikke bruges så lang tid i styrkelokalet, at tiden på vandet bliver negligeret.

Det handler om at finde en fornuftig balance. Og alle har tid til at bruge tid på fysisk træning til hverdag. Det handler bare om planlægning, skriver Thomas Jacobsen.

Den idrætsuddanede OL-guldvinder Thomas Jacobsen tager sejlernes fysik alvorligt. Foto: Troels Lykke

content-loader
content-loader
content-loader