Gå til hoved-indhold
Sådan har det set ud i tidligre Two Star-sejlad i Aarhus i sejladsen, hvor kun to man må være på båden. Foto: aarhus2star.dkKapsejlads
Sådan har det set ud i tidligre Two Star-sejlad i Aarhus i sejladsen, hvor kun to man må være på båden. Foto: aarhus2star.dk

Two Star sejlads i Aarhus tilbyder rent spilerløb

AFI Marine Two Star introducerer i år et løb, hvor kun spiler og gennaker må bruges. - Det kræver en code zero, siger sejlmager Jan Hansen. DS overvejer at udvide DH-regel.

Af Troels Lykke |

I mange sejladser kan man vælge mellem at tilmelde båden med spiler eller uden spiler. 

Det kan man også i AFI Marine Two Star Race, men derudover kommer der nu i 2012 også en tredje mulighed: at tilmelde KUN med spiler og ikke andre sejl.

Der vil således blive et separat løb for både, der ikke må føre andre sejl end spiler og gennakker.

Innovation er vigtig i vores sport

Minbaad.dk har spurgt den tidligere stævneleder for AFI Marine Two Star Race, Per Asmussen, hvordan den idé er opstået. 

- Innovation er vigtig for at holde vores sport frisk og give nye oplevelser. Derfor har vi også efter de fem første år skiftet ud i sejladsledelsen for at få frisk blod og nye ideer ind. Det rene spilerløb er en af de geniale ideer, der er opstået under den nye stævneleder Jens Erik Hansens ledelse, siger den tidligere stævneleder Per Asmussen.

Han uddyber sin forklaring:

- Det nye spilerløb vil gøre sejladsen mere tilskuervenlig, dels med farverne i mange spilere, og dels ved den dramatik, der kan opstå når en to-mands besætning skal lave alle manøvrer kun med spiler. Det bliver et løb for de mest forhærdede adrenalin junkies.

Sejlmager: Det kræver en code zero

Vi har også spurgt sejlmager Jan Hansen fra Quantum Sails om det overhovedet er muligt at gennemføre en sejlads uden andre sejl end spilere.  

- Det er ikke noget problem. Med den nye generation af code zero, asymmetriske spilere, kan man skære helt op til 60 grader til vinden. Det er naturligvis ikke lige så tæt som med storsejl og fok, men det minder meget om tidligere tiders sejlskibe med råsejl, hvor man også kunne krydse, og så stiller det større krav til taktikken, siger Jan Hansen.

Der findes ikke endnu et officielt DH-mål for både, der kun fører spiler. Derfor vil der det første år blive sejlet efter et mål, der beregnes som forskellen på bådens mål hhv. med og uden spiler. 

Dan Ibsen: Vi overvejer at udvide DH-reglen

Generalsekretær Dan Ibsen, Dansk Sejlunion, der med sin bror Allan, er blandt landets bedste two star sejlere, og allerede som en af de første har tilmeldt sig det nye spiler-løb i AFI Marine Two Star Race, hilser initiativet velkommen.

Dan Ibsen oplyser at Dansk Sejlunion efter den første sæson vil overveje at udvide DH-reglen med et særligt måltal for ren spilersejlads. 

Brødrene Ibsen, der sejler X-362 Sport, bruge forårssæsonen til at indøve den nye krydsteknik med spiler og code zero. 

content-loader
content-loader
content-loader