Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Skipper Niels Kjøng og ved roret Anders Høck. Foto: Henrik Jessen
Kapsejlads
Når vejret er godt kan der slappes af på dæk. Foto: Niels Kjøng
Kapsejlads
Smuk natsejlads med fuldmåne. Foto: Henrik Jessen

Sjælland Rundt: Det skal man da

Kun 38 både deltog i Sjælland Rundt 2012. Kapsejladsen, som engang var en af verdens største distancesejladser, er nu skrumpet ind, men for enkelte ildsjæle er det et must. Interview.

Af katrine bertelsen |

Nogen skal bare sejle Sjælland Rundt. Niels Kjøng fra Hellerup Sejlklub har sejlet Sjælland Rundt tæt på 30 gange, og for ham er det helt utænkeligt ikke at deltage.

- Udfordringen går på at indstille sig på at sejle i to døgn. Det handler om at prøve at få denne båd til at komme frem så hurtigt som muligt. Vi kender jo vilkårene. Det kan være koldt, vådt og vildt, og der kan være vind eller ingenting, siger han.

Det sociale er vigtigst

For Niels Kjøng handler det selvfølgelig om at komme først, men det sociale spiller en kæmperolle.

- Den skal sejles sammen med nogle man kan lide. Ikke sådan nogle hot shots der råber og skriger, nej tak. Det handler jo om at få det til at fungere, have det rart sammen og hjælpe hinanden. Vi er sammen på godt og ondt, forklarer Niels Kjøng.

Co-skipper

I år blev sejlerne sendt nord om Sjælland, og efter en flyvende start for spiler lå Heureka godt i feltet. Med sig havde Heureka, en Athena 34, en fem mand stor besætning, ikke for mange ikke for lidt.

Denne gang havde Niels en co-skipper på, selv om han ofte har været den eneste med stor erfaring om bord.

- Det giver tryghed når man skal sove, at der er andre erfarne om bord, konstaterer han.

Niels Kjøng mener at Sjælland Rundt er en passende distance, og han kan stadig føle genkendelsens glæde, selv om han har sejlet distancen 30 gange.

- Det giver jo også stof til utallige historier. Jeg har et stort lager af skipperhistorier, griner han.

Forberedelserne

Før turen gik der lidt tid med at få båden shipshape. Bl.a. fik Heureka et nyt storskøde og en ny transducer, så besætningen kunne se hvor hurtigt de bevægede sig.

Sejladsen

- Det har været en god tur i år. For første gang i mange mange år, har vi ikke rebet. Til gengæld var der mange områder med vindstille, fortæller Niels.

- Det er enerverende og frustrerende at lede efter den mindste brise. Ved Møns Klint gik det helt galt. Vi kunne se, at der var vind tæt på klinten, så der gik vi ind selvom det aldrig er klogt at lægge sig lige op ad en potentiel vindstopper. Men så forsvandt vinden, og vi kunne se de andre længere ude sejle. Øv! Og I storebælt var der kraftig modstrøm. Men vi slap for at kaste anker, som vi hørte at andre var nødt til.

Ingen vagtplan

- Vi gør det nok anderledes end de fleste. Vi har ingen vagtplan, udover at skipper eller co-skipper altid er på dæk. Når folk var trætte sov de, og det fungerede udmærket. Men det er også nok med to mand, når vi ikke har spiler oppe, siger Niels.

Heureka og Niels Kjøng er godt tilfredse med årets sejlads. De kom i mål omtrent 3 timer foran nærmeste konkurrent.

- Vi kunne have gjort det hurtigere, men de mange perioder med vindstille drillede, slutter Niels Kjøng, der nok er at finde på startlinjen til næste år, hvis Sjælland Rundt eksisterer til den tid.

content-loader
content-loader
content-loader