Gå til hoved-indhold
Heureka i hjemhavnen Hellerup. Foto: Niels KjøngKapsejlads
Heureka i hjemhavnen Hellerup. Foto: Niels Kjøng

Sjælland Rundt: Havets sidste helte - i mål

OPDATERET søndag 6.10. I alt 38 både deltager nu i Sjælland Rundt, som engang var en af verdens største distancesejladser. Vi følger Heureka fra Hellerup der nu er i mål.

Af katrine bertelsen |

Så er Heureka nået i mål til årets Sjælland Rundt. Båden ligger mindst 3 timer foran nærmeste konkurrent. Vi kunne have været tidligere i mål, siger skipper, men både ved Kalundborg, Møn og ved Middelgrunden var der ingen vind.

Vi bringer et længere interview senere med Niels Kjøng, skipper på Heureka, en Athena 34.

Om bord er skipper Niels Kjøng, og gaster Henrik Jessen, Anders Hansen, Claus Henriksen og Andy White, alle fra Hellerup Sejlklub.

Kl.6.10. Søndag. I mål i Helsingør!

Kl.23.00. Lørdag. Position: Sydlige Køge bugt.

Faldt i nogle vindhuller, men de seneste 20 mil har vi sejlet på en fin spilerskæring. Vi holder ca. 8 knob. Det bliver sen nat før vi er rundt. Vi har spist aftensmad og er klar til natten.

Kl. 19.28. Lørdag

Ude på de store stræk nu. Rolig vind. Lidt sløv stemning om bord efter en varm og lang dag i solen. Men fantastisk sejlads er det jo.

Kl. 13.23. Lørdag

Driverliv om bord. Sol, sommer og 7 knob. Der bliver selvfølgelig trimmet men ellers er det ren afslapning. Vi ligger vidst også godt i vors løb så vidt vi kan vurdere.

Kl. 9.10. Lørdag. Position: Mellem Agersø og Stigsnæs. Fart ca. 6 knob.

En smuk morgen. Storebæltsbroen er passeret, og der er masser af modstrøm. På kryds i 7-8 m/s. Nu er det tid til morgenmad. Alle er oppe, vejret er perfekt, foran for tværs og vi er sultne!

Kl.2.10 Lørdag morgen. Position: Store Bælt, Jammerland Bugt. Fart: ca. 2 knob.

Det går meget stilfærdigt, og der er ikke megen vind. Heureka er sluppet for det værste skybrud.

Niels Kjøng skriver: - Har haft lidt regn og hørt torden for nogle timer siden. Nu er det stille og sejlsætningen ændrer sig for hver brise vi finder. Månen titter frem, og det lysner.

Kl. 20.45. Fredag. Position: Lige nord for Røsnæs. Fart: 6,5 -7 knob.

På trods af regn og torden fejler humøret ikke noget.

- Heureka kan holde Røsnæs oppe med en smule slæk på skødet. Sjællands rev blev rundet kl. 16.45, og det er det tidligste Niels Kjøng nogensinde har rundet.

– Det er fordi vinden holdt ved, sms'er han fra vandet ved Røsnæs. Der var en del vindspring ved Sejerø, og vinden er i stedet for sydlig nærmest vest til nordvest. Men det gør jo slet ikke noget!

- Det er snart tid til aftensmad på Heureka, der står på kalkungryde med chokolade og chili, og ris.

Skybruddet DMI har varslet går forhåbentlig lige syd om Røsnæs, så de kan får deres middag ufortyndet!

Kl. 14.17. Fredag: Position mellem Hesselø og mundingen af Isefjord. Kurs mod Sjællands rev. Hastighed ca. 8 knob.

- Nem sejlads for en halvvind. Regnen er holdt op. Nu er det tid til at tage sig en lur, så vi kan være friske senere. De næste timer er vi delvis uden mobildækning.

Kl. 12.15. Fredag: Position ud for Udsholt strand i Nordsjælland.

Vi har pillet spileren.Der er kommet mere vind og vinklen er noget mere spids, men det er stadig overskueligt. Vi kan se en del spilerbøvl på bådene omkring os.

Vindretningen er overvejende fra syd med ca 8-10 m/s. Henover dagen daler vindstyrken, og ved 18 tiden går den i vest.

Kl.10.33. Fredag.

Lige nu skriver besætningen på Heureka, at der er 8 m/s, medstrøm og det går derudaf for spiler.

Niels Kjøng har sejlet Sjælland Rundt mange gange – han kan ikke huske hvor mange – men det er over 20, måske 30, og flere af gasterne har også sejlet kapsejladsen flere gange. Så det er en rutineret besætning, der nok skal klare en noget blandet vejrudsigt for de næste par dage.

Først vind – så ingen vind...

Kl. 8 skrev besætningen:

- Vi ser på alle vejrudsigter hele tiden. Nogen tænker på de første 5-7 timer med hård vind, andre tænker mere på de følgende 5-7 timer uden vind. Men det går jo nok…

Vejrudsigten er noget blandet, med god vind fra sydøst. Der er også lovet kraftig regn (skybrud) med torden, så det første ben bliver ikke nogen solskinstur, der bliver brug for sejlertøjet.

Forsvarets Center for Operativ Oceanografi, tidligere Farvandsvæsenet lover 8-12 m/s langs Sjælland nordkyst.

Forplejningen er i orden

På forhånd har besætningen sørget for frisksmurte sandwich, så provianteringen ikke skulde volde problemer. Og der er også medbragt frossen aftensmad – lige til at varme –til fredag og lørdag aften.

Vi følger båd og besætning på GPS, og i det omfang de har tid og overskud til at skrive hjem.

GPS-tracking kl.10.33 på vej mod Gilleleje.

content-loader
content-loader
content-loader