Gå til hoved-indhold
Tur
Gamle fiskerihavn i Ebeltoft har stadig et autentisk miljø. Foto: Rubin Freelance.
Tur
Fregatten Jyllands ro-barkasse er også med. Foto: Rubin Freelance.
Tur
Kadrejerjollen Tusindfryd deltager i træffet. Foto: Rubin Freelance.

Sejlertræf for nordisk kystkultur

Op mod 80 skonnerter, kuttere, spidsgattere, krydsere og andre klassiske fritidsfartøjer fra hele Norden tager på torsdag hul på tre dages Nordisk Kystkulturtræf i Ebeltoft.

Af katrine bertelsen |

Tag børnene med, og få et sjældent indblik i den danske maritime kulturarv, når sejlertræf for nordisk kystkulturtræf åbner på torsdag.

Stemningen er i top med folkemusik, fadøl, rejepillekonkurrencer, åbent skib og udstillinger i land.

Til søs – og tæt på land – vil der blandt andet være kapsejladser og demonstration af søredning med helikopter. Arrangementet varer fra d. 11.-14. juli i Ebeltoft. 
Dermed er der masser af maritim hygge og aktivitet, som de fleste sejlere vil nyde at deltage i.

Du kan se hele programmet her.

Beboere vil ikke dele havnen med andre

Men der også en mere alvorlig dagsorden for træffet. Autentiske og åbne havnemiljøer er nemlig kommet under pres af ønsket om at bygge attraktive boliger.

- Dermed har havnen fået nye brugere, der føler, at de har købt nogle særlige rettigheder. De har ikke nødvendigvis til sinds at dele med os andre, siger formand for Landsforeningen Kystkultur, Poul-Erik Clausen.

Foreningen har taget initiativ til træffet i Ebeltoft, og det bliver bakket op af Træskibs Sammenslutningen, Dansk Forening for Ældre Lystfartøjer og den lokale skibsbevaringsforening Ålekvasen Rigmor.

Debattører fra hele Norden kommer og drøfter, hvordan kystkulturen kan bevares og udvikles, så den fortsat er åben for alle og et attraktivt sted at besøge.

Plads til alle – også til rod, larm og lugt

Der skal være plads til bunker af fiskenet og vejrbidte skure med værksteder. Der skal være plads til lugt og larm, som hører til et aktivt fiskeri og sejlermiljø. Et levende og autentisk miljø tiltrækker også folk udefra.

- Derfor vil vi gerne i dialog om, hvordan havnene skal bruges og udvikles. Der skal være plads til alle, også til de maritime aktiviteter, der kommer om ti år, og som vi ikke kender endnu, siger Poul-Erik Clausen.

I den sammenhæng er Ebeltoft et godt udgangspunkt for debatten. Her har attraktive boliger, butikker og restauranter trængt sig på, men der er stadig plads til et autentisk miljø omkring den gamle fiskerihavn.

FAKTA:
Nordisk Kystkulturtræf holdes i år for anden gang. Det første træf blev holdt sidste år på Island. Næste år bliver det i Karlskrona.

content-loader
content-loader
content-loader