Gå til hoved-indhold
Catja Beck-Berge har en træbåd fra 1945 i Svanemøllehavnen. Om torsdagen sejler hun træskibsræs og minbaad.dk er blevet lovet en tur. Her sidder hun på en toplækker Drage Bella Center. Foto: Troels LykkeKort Nyt
Catja Beck-Berge har en træbåd fra 1945 i Svanemøllehavnen. Om torsdagen sejler hun træskibsræs og minbaad.dk er blevet lovet en tur. Her sidder hun på en toplækker Drage i Bella Center. Foto: Troels Lykke

Catja: Træbåds-sejlere er ikke støvet

36-årige Catja Beck-Berge hiver støvet af træbåds-sejlerne. Vi har mødt kvinden, der sejler i en Østersø Sexar fra 1945.

Af Troels Lykke |

Dansk Forening for Ældre Lystfartøjer, DFÆL, var bevidste om det netop skulle være Lars Hendriksens sexede Drage i træ, med epoxy, som skulle udstilles i Bella Center i forrige uge.

Dragen skulle nemlig symbolisere, at træskibs-sejlere også er moderne, fortæller Catja Beck-Berge. Hun virkede selv mere tjekket end de ældre træskibs-sejlere vi før har mødt.

DFÆL er primert en forening der registrerer ældre både i Danmark. Faktisk er der over 1000 både i registret, fortæller Catja Beck-Berge fra foreningens bestyrelse.

Moderne hjemmeside og på Facebook

Det er især foreningens formand Ove Juhl, der søger for at registrere det store arbejde med bådene, mens Catja Beck-Berge er aktiv med at skrive på en moderne hjemmeside og skabe en gruppe på Facebook for de 400 medlemmer.

"Vi vil gerne fortælle at træskibssejlere ikke bare er for ældre sejlere, vi er en ny generation, der er på vej til at tage over," siger Catja Beck-Berge.

For at kunne blive optaget som træskibssejler i DFÆL skal man eje en båd, der er bygget efter klassiske tegninger før 1966. Båden skal være bygget i massivt træ (ikke krydsfiner).

Fortid og fremtid

Træskibs-sejler Anja Kiersgaard rammer foreningens formål skarpt op for minbaad.dks udsendte:

"Vi står for fortiden og bærer den ind i fremtiden."

Og det kan Catja Beck-Berge skrive under på for hun har selv sat sin svenske Østersø Sexar i stand og det var hårdt i flere år, men nu er hun aktiv også i kapsejlads med Kjøbenhavnske Træsejlere, forklarer hun.

"Vi sejler om torsdagen ud for Svanemøllehavnen, vi er mellem 15 og 25 både, jeg tror den ældste er fra 1918," siger Catja Beck-Berge, der understreger at hun selv var glad for at blive taget imod, da hun købte båden.

"Man får et kæmpe netværk og vi rådgiver hinanden om materialer og andet inde på vores hjemmeside," siger sejleren, der i år håber på at købe nye sejl og det er ikke af bomuld, understreger hun grinende.

Sådan ser Catja's Østersø Sexar ud.

Catja  har lavet en lille film fra en af torsdagene med Kjøbenhavnske Træsejlere. Her med Jørgen ved roret på Bel Ami: youtube.com/watch?v=Vx7DAawmm0s
 
Se  Danmarksmesterskab for ældre lystfartøjer afholdt i Stege i forbindelse med DFÆLs årlige sommerstævne:  youtube.com/watch?v=oyThkMQ4gC0
 
Kjøbenhavnsmesterskaberne afholdt af KTS (Kjøbenhavnske træsejlere)
youtube.com/watch?v=Se8ywe5FRxU

content-loader
content-loader
content-loader