Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Surfing er livet, spørgsmålet er wind- eller kite, eller begge ?

Lorenzen: If You Can´t Beat Them – Fight Them

Stor var overraskelsen da ISAF forleden valgte Kiteboarding til OL i 2016. At det skete på bekostning af Windsurfing var uundgåeligt – men Windsurferne overgiver sig ikke så let.

Af Morten Lorenzen |

Med maksimalt 10 discipliner, og dermed 10 sæt medaljer ved OL i 2016 havde ISAF gjort det klart inden afstemningen i Italien – det er enten Windsurfing eller Kiteboarding. 

Ikke mange havde forventet at de stok konservative sejlernisser i ISAF Council ville vælge de hyper moderne Kite sejlere.

ISAF vil forsøge at få IOC til at acceptere flere medaljer til OL i 2016 mod at man ikke bliver flere sejlere end de 380 sejlere, som man også er i London. Lykkes det, vil Windsurfing og Kiteboarding blive repræsenteret sammen. Det virker dog ikke sandsynligt, da ISAF før har forsøgt at få flere discipliner med til OL uden held. 

Windsurfing har været OL disciplin siden 1984 og OL i London bliver altså sidste gang, såfremt den beslutning ISAF Council kom til i Italien, står ved magt. 

Windsurfing peak´ede i 90´erne, og udviklede sig i mange retninger – én af dem var Kiteboarding som efter en langsom start, nærmest eksploderede som sport efter 2007 – og i dag er det en af de hurtigst voksende idrætsgrene på vand. 

Udover mange tidligere windsurfere har valgt Kiteboarding, så har kitesporten tiltrukket en helt ny generation af beachsejlere, som nyder fritids Kiting, og en del har også fundet det spændende at deltage i konkurrencer.

Det er ikke slut….

Som forventet er titusindevis af windsurfere meget oprørte over afgørelsen. Der er oprettet et Facebook site, hvor man opfordre til at beslutningen omstødes. 

Se Facebook sitet her - link og er man til virtuel underskriftstindsamling, kan det gøres via dette site - link 

Målet for protesterne er naturligvis at få ISAF til at omgøre beslutningen. Og det er ikke umuligt. Med en meget lige afstemning på 19 for og 17 imod Kiteboarding, så skal der ikke flyttes mange stemmer før Windsurfing er inde og Kiteboarding er ude.

Til november årsmødet kan beslutningen omgøres såfremt 2/3 af ISAF Council er enige heri. Og med den modstand der viser sig i disse dage, så er det slet ikke usandsynligt.

Så, som alting er med ISAF, så er en beslutning ikke endelig før der ikke er flere møder hvor der kan appelleres. 

Det er før set, at klokkeklare beslutninger er blevet omstødt, fordi sejlsports politikerne mærker at stolen ryster under dem. Det er trods alt vigtigere for dem at beholde deres stol, end at tage den rigtige beslutning.

Danmark – for Kiteboarding, men holder den ?

Jeg kan på DS´s hjemmeside se, at Danmark sammen med de andre nordiske sejlunioner har arbejdet hårdt for at Kiteboarding blev valgt. 

Om det har været et gennemarbejdet analysearbejde der ligger til grund for denne beslutning, ved jeg ikke. Jeg håber på, at DS har været i tæt dialog med både windsurferne og kiteboarderne i Danmark, så deres besyv er kommet med i analysen.

Hvor står DS, hvis afstemningen kommer op igen til november årsmødet ?

Som en klog man sagde for lang tid siden: If You Can´t Beat Them – Join Them, og det er hvad rigtig mange windsurfere har gjort. Surf er fællesskabet, om det er wind eller kite er ikke så væsentligt.

KDY/SKS

Og her på falderebet, er jeg blevet opfordret til at kommentere på sammenlægningen af SKS og KDY´s event afdeling i Skovshoved. 

For mig er det en helt naturlig udvikling, eller faktisk en returnering til det gamle. 

KDY og SKS startede i tidernes morgen med et fælles matchrace og event selskab, men på et tidspunkt hvor stærke kræfter i SKS ikke ønskede fællesskabet, trådte man til stor ærgrelse for KDY ud af samarbejdet, og startede sit eget selskab seks måneder efter udtrædelsen. 

En disposition som dengang og nu virkede helt hovedløs, og som desværre har skabt mange udfordringer for begge klubber.

Normalt er konkurrence en god ting, men i et ekstremt lille marked, hvor kunderne ikke kan se forskel på ”rød og blå”, og hvor omkostningerne skal holdes på et absolut minimum, for at få det hele til at balancere, så er sammenlægninger det rigtige. 

Så jeg er 100% tilhænger af samarbejde, eller partnering som det så smukt hedder på moderne management sprog. 

Det er vejen frem til overlevelse og udvikling. Sammen kan vi meget mere end hver for sig. 

Men der skal være en mening med samarbejdet. Summen af sammenlægningen skal kunne måles på økonomien og andre områder, som jeg er sikker på, at de ansvarlige i de to klubber har styr på. 

content-loader
content-loader
content-loader