Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Er kitesurfing bedre tv til ikke-sejlerne?
Kapsejlads

Kitesurfing mod Windsurfing – hvad laver I?

Hvorfor gjorde vi det? Og hvorfor skulle det lige gå udover Windsurferne? Hans Natorp fra Dansk Sejlunion giver sit syn på sagen.

Af Troels Lykke |

Formand for Dansk Sejlunion, Hans Natorp, skriver en blog på sejlsport.dk omkring valg af kiteboard til OL:

På det nyligt afsluttede International Sailing Federation (ISAF) halvårsmøde i Stresa i Italien traf ISAF Council en historisk beslutning om at gøre Kiteboarding til en OL disciplin fra 2016. 

Desværre skete det på bekostning af Windsurfing, der har været OL disciplin siden 1984.

Danmark, Sverige, Norge, Finland, Estland og Island – også kaldet ISAF gruppe G – deles om 2 stemmer ud af 39 i ISAF Council. Fra ISAF gruppe G leverede vi 2 af de 19 stemmer for Kiteboarding. Windsurfing fik 17 stemmer.

Hvorfor gjorde vi det?

Hvorfor gjorde vi det? Og hvorfor skulle det lige gå udover Windsurferne?
Efter de seneste to ISAF årsmøder, mange politiske diskussioner og rigtigt meget arbejde i flere ekspertudvalg er ISAF Council kommet frem til en fremtidig model for udvælgelsen af OL-klasser.

Sejlsport råder over ti OL-medaljer – ti OL discipliner, som ISAF forvalter. Modellen er lavet således, at otte discipliner er såkaldte ’core events’, som altid ligger fast for mindst to olympiader. De sidste to discipliner kan ændres fra et OL til det næste.

 Op til det seneste ISAF møde så billedet for OL 2016 således ud:
- Core-event Women's One Person Dinghy: Laser Radial
- Core-event Women's Two Person Dinghy: 470
- Core-event Women's Skiff: Evaluation
- Non core-event Women's Windsurf and/or Kiteboard: Evaluation
- Core-event Men's One Person Dinghy: Laser
- Core-event Men's One Person Dinghy Heavy: Finn
- Core-event Men's Two Person Dinghy: 470
- Core-event Men's Skiff: 49er
- Non core-event Men's Windsurf and/or Kiteboard: Evaluation
- Core-event Mixed Multihull: Evaluation

Klasseorganisationerne er dygtige lobbyister og har stor indflydelse i ISAF, selvom de af natur er meget protektionistiske og ikke ligefrem går forrest, når der skal udvikles eller ændres på det bestående. 

Derfor var situationen desværre således, at Windsurf og Kiteboarding var havnet i ’non core-event’ kategorien samtidig med, at der politisk ikke var taget stilling til, om det skulle være Windsurfing OG/ELLER Kiteboarding.

Lobbyarbejde

’OG/ELLER’ var kommet ind i billedet af en ganske simpel årsag: De eksisterende OL-klasser har udført et yderst aktivt stykke lobbyarbejde for at forblive ’core-events’. 

Samtidig har alle ekspertudvalg og meldinger fra Den Internationale Olympiske komite (IOC) peget på nødvendigheden af, at sejlsporten i olympisk sammenhæng slipper noget af sin konservatisme og bevæger sig ind på nye områder, hvor tilgængelighed, ungdomsappel, medieappel, global udbredelse og minimering af omkostninger er i fokus.

Kiteboard vokser mest i sejlsport

I de politiske diskussioner var der nu en bred enighed om, at Kiteboarding skulle omfavnes. 

Kiteboarding er suverænt den hurtigst voksende gren indenfor sejlsporten, og ISAF kan ikke sidde dette overhørigt. Denne konflikt mellem udvikling og konservatisme resulterede i de nye discipliner (’core-events’) for OL 2016 med kompromisset ’OG/ELLER’ for Kiteboarding og Windsurfing. Det skriver Hans Natorp på sejlsport.dk.

Windsurfing er ikke helt in længere i OL-sammenhæng.

Læs hele bloggen her

 

content-loader
content-loader
content-loader