Gå til hoved-indhold
Christian Thorborg fra Herslev Sejlklub til SRPI 2011 i en Drabant 24. Foto: Lars PlejdrupKapsejlads
Christian Thorborg fra Herslev Sejlklub til SRPI 2011 i en Drabant 24. Foto: Lars Plejdrup

Ulmende oprør mod DH - klub fik spank

Antallet af både til DH-kapsejladser er faldende, mens det er stigende for turfelter uden licens. Er det DH, regelryttere og protester der skræmmer sejlerne væk?

Af katrine bertelsen |

I diskussionen om DH, har Kim Kennedy fra Orø Bådelaug taget initiativ til Orø Rundt ClassiC, en kapsejlads hvor både tur- og kapsejlere kan deltage. Men forud måtte Orø Bådelaug indkassere en del øretæver for deres sejladser uden kapsejladslicens.

Smæk på generalforsamlingen

Kim siger, at Orø Bådelaug gerne ville forklare sig overfor Isefjordkredsen, så de mødte op på en kredsgeneralforsamling, hvor der blev brugt 20 minutter af generalforsamlingen til at “smække” Orø Bådelaug. På trods af, at de havde lavet kredsens næststørste sejlads med 35 tilmeldte både, uden licenskrav...

DH – sejlerne og fællesskabet forsvandt

- Vi krøb til korset efter den offentlige spanking og rettede ind. Vi lavede vores sejladser om til at kræve licens, men bibeholdt den omvendte respit, fortæller Kim Kennedy.

- Resultatet blev, at feltet tyndede gevaldigt ud. De almindelige sejlere blev væk og der kom kun folk, der sejlede for at vinde. Det hele endte op i protestskemaer og -behandling. Skænderier om latterlige småting, der ikke havde indflydelse på sejladsen osv. Hyggen, det sjove, og fællesskabet forsvandt. I 2011 havde vi slet ikke nogen fest efterfølgende.

Oven på den spand koldt vand, som Kim Kennedy fra Orø Bådelaug måtte indkassere efter DH fiaskoen i 2011 fortæller han, at i år har arrangørerne af Orø Rundt ClassiC valgt et nyt enkelt koncept. Kapsejlere den ene vej rundt om øen og tursejlere den anden. Kapsejlerne kan sejle om at vinde, og tursejlerne sejler bare om at komme først.

Sjælland Rundt på Indersiden

SRPI, Sjælland Rundt På Indersiden er for både med og uden kapsejladslicens, og tiltrækker omkring 100 både hvert år. Der er flere i turfeltet end i kapfeltet, men det skyldes at flerskrogsbådene ikke kan måles i DS målesystem.

Lars Plejdrup, ankermand på SRPI siger.

- Når vi laver SRPI er det for at give de sejlere der ikke er kapsejlere, en mulighed for at være med i fællesskabet. De fleste har ikke kapsejlet fra barnsben og orker ikke at sætte sig ind i kapsejladsreglerne, men de vil gerne være med.

“Ungdomssejler” på 50 år

- Tursejlerne vil også gerne være med til kapsejladser, men de kender ikke reglerne, så hvad kan vi som arrangører gøre? Nogle sejler måske kun en kapsejlads året, så derfor skal de have en distancebane og en god lang startlinje, så de ikke bliver for pressede, fortæller Steen Graves fra Vordingborg Sejlklub, der bl.a. laver den årlige “Snapsesejlads”, en sejlads for både kap- og tursejlere.

Steen Graves peger også på, at der er ved at være et alvorligt generationsproblem blandt sejlere i det hele taget.

 - Vores "ungdomssejler" til kølbådssejladserne er 50 år, og hvis ikke bredden får mere opmærksomhed, er spørgsmålene om DH, regler og licenser snart et akademisk problem.

- Dansk Sejlunion er meget langt væk. De er gode til eliten – men har ikke nok bevågenhed på bredden, lyder det fra Steen Graves fra Sejlklubben Snekken i Vordingborg.

Du kan læse artiklen i sin fulde længde i det seneste nummer af BådNyt.

Links:

Orø Bådelaug

Herslev Strand Sejlklub/SRPI

Sejlklubben Snekken i Vordingborg  

content-loader
content-loader
content-loader