Gå til hoved-indhold
Blå himmel er ikke bare blå. Foto: HC JacobsenKort Nyt
Blå himmel er ikke bare blå. Foto: HC Jacobsen

En blå himmel er ikke bare blå

Marinemaler Ken Zier viser sine nyeste 52 malerier fra Lyngsbæk Strand ved Ebeltoft, på en udstilling i Fuglsøcentret på Mols i efterårsferien.

Af katrine bertelsen |

Ken Ziers malerier hylder langsommeligheden og nærheden. Hans billeder og en bog beretter om oplevelserne fra sin seneste rejse – cirka 100 meter fra sin bopæl ned til Lyngsbæk Strand ved Ebeltoft Vig. Det har været hans arbejdsplads og hans ugentlige motiv i et år.

- Oplevelsen kan være lige så stor i den nære verden, som i den store. Man skal bare give sig tid til at få øje på den, fortæller han i en bog, der udkommer samtidig med udstillingen i Fuglsøcentret på Mols .

Malerier og budskaber spredes

19 malerier er allerede solgt og er blot til låns på udstillingen. Resten bliver udstillet i Hamborg, indtil de bliver solgt, og den smukke udsigt er spredt for alle vinde.

Ken Zier håber, at det underliggende budskab følger med og spredes til en endnu større kreds.
- Det er ikke altid sjovt i 10-15 graders frost at sætte sig ud og male. Men jeg havde en aftale med mig selv, og det lykkedes hver gang. Det er det samme med livet. Nogle dage er det svært at se det positive i tingene, men det kan man arbejde med, fortæller kunstneren.

En svær dag gav det smukkeste maleri

Og somme tider er det de sværeste dage, der rummer potentialet til det smukkeste maleri. Sådan var det for eksempel 25. februar, hvor han lige var kommet hjem fra rejse og kun havde én dag til at holde sit løfte om at male hver uge.

”Projektets nok koldeste dag. En grå blæsende barsk dag, der holdt de fleste inden døre. Det var svært at komme i gang, men det var sliddet værd, og maleriet er endt som en af mine favoritter,” beretter Ken Zier i sin bog, der udkommer samtidig med udstillingen.

En blå himmel er ikke bare blå

Bogen rummer et billede af hvert maleri sammen med en kommentar til hvert billede. Noget af det særlige i hans projekt er, at man følger årstiden fra samme plet. Malerierne spiller med lyset og portrætterer himlen og havets drama. Det er faktisk muligt at se – eller mærke – om det er koldt eller varmt, sommer eller vinter.
- En forårsklar blå himmel er noget helt andet end en blå himmel, når det er højsommer. Folk behøver ikke få det samme ud af det, som jeg gør, men for mig handler det om at se rigtig godt efter og opdage de små variationer i den lille verden, man er i. Det kræver lidt langsommelighed og nærhed, men det bliver belønnet med stor skønhed, forklarer Ken Zier.

Ken Ziers 52 forskellige malerier fra Lyngsbæk Strand ligger på websitet oneman-onebeach.com. De kan desuden ses ”live” i Fuglsøcentret på Mols i efterårsferien. For første og sidste gang.

Udover at male er Ken Zier også en habil OK-jollesejler, og formand for Sejlklubben Ebeltoft Vig.

Ken Zier på jagt efter ugens motiv en vinterdag. Foto: HC Jacobsen.

content-loader
content-loader
content-loader