Gå til hoved-indhold
Udstyr

Urtossen Lorenzen - Rolex satser på sejlsporten: God ”return on investment”

Selvom Rolex har været involveret i sejlsport i en lang årrække var det først i 2007 at de kom på markedet med et rigtig anvendelig sejler ur, Yachtmaster II. Et af de billigere til 100.000 kroner.

 

Af Morten Lorenzen |

Denne udgave af min sejlerur blog handler om Rolex og Yachtmaster II - som navnet angiver findes der et Yachtmaster I, men det har ikke nogen deciderede sejlerfunktioner, og kvalificerer sig dermed ikke til denne blog om sejlerure.

Yachtmaster II er en flot klokke. Med masser af imponator værdi. Selve værket er udviklet fra bunden af hos Rolex. Caliber 4160 tog mere end 35.000 timer at udvikle, og består af hele 360 komponenter.

Eet af de væsentligste komponenter er den hårfine fjeder der sammen med balance hjulet styrer værket.

Normalt er disse fjedre lavet af magnetisk materiale, og dermed sårbare overfor magnetisk påvirkning, temperatur svingninger og stød.

Med deres patenterede Parachrom fjeder, der er tyndere end et menneskehår, har Rolex udviklet en fjeder som er helt fri for påvirkning fra magnetisme og temperatur forskelle. Og den kan klare 10 gange hårdere stød end traditionelle fjedre. En ikke uvæsentlig detalje når man udvikler et sejlerur.

Udover at vise klokken, præcist - så har Yachtmaster II en 10 minutters nedtællings funktion, som kan styres til det antal minutter kapsejladsledelsen nu har valgt vi skal startes under. Og starteren kan synkroniseres, hvis man skulle misse et signal under startprocessen.

Men skønheden har selvfølgelig sin pris, der gør at uret er for de få - men vi kan jo alle drømme. Guld versionen koster 275000 dkk mens hvidguld versionen kan fåes for 303.000 dkk. Begge ure er dog set til priser 10-15% under, men det er stadigvæk ganske voldsomme priser. Stål/Guld versionen er set til omkring 140.000 kr.

Den nyeste version er den bedste og billigste

Her i 2013 kom den længe ventede rene stål version med en opdateret Caliber 4161, til lige omkring 100.000 dkk. Yachtmaster II i stål er klart på min ønskeliste.

Der findes næppe et mere attråværdigt sejlerur på markedet lige nu, for mig ;-). Men indrømmet, prisen er heftig og der er mange andre ure der leverer mere Value for money.

Hvis du vil have excellent service og købe et nyt Rolex ur kan jeg på det varmeste anbefale Klarlund (www.klarlund.dk) i København - spørg efter Stig Andersen, han er en rigtig hyggelig ur-fætter, og han forstår sig også på os skøre sejlere.

Hvis du er ude efter brugte Rolex så er www.chrono24.dk et godt site at få overblik på. Men husk at få alle papirer med og få testet at det virkelig er et Rolex med når/hvis du handler brugt eller uofficielt nyt.

Rolex er eet af de allemest kopierede ure, og kopisterne er voldsomt dygtige og kan snyde selv den bedste. Når det drejer sig om Rolex vælger jeg kun at handle hos den officielle leverandør, og i Danmark er det Klarlund.

Minbaad.dk mødte i denne måned Paul Cayard, der stadig flasher sit Rolex Yachtmaster.

Rolex Sejler Events

Inden min endelige bedømmelse over Yachtmaster II får du lige lidt ekstra om de store sejlerbegivenheder som Rolex har involveret sig i:

Rolex "ejer" en række meget prestige fyldte event´s - hvem kender ikke:

Maxi Yacht Rolex Cup på Sardinien

Rolex Swan Cup

Rolex Sydney Hobart Yacht Race

Rolex Farr 40 World Championship

The Rolex Fastnet Race

Som sejler har jeg prøvet at være med til flere af disse begivenheder, og jeg kan kun sige, at Rolex sætter sin helt egen standard når de går ind i en event.

Som arrangør af Farr 40 VM i København oplevede jeg hvor professionelt Rolex arbejder med sine "properties".

De betaler ikke arrangørerne noget for at sponserer, til gengæld overtager de en lang række forpligtelser indenfor områder som PR, TV, markedsføring, aktivering og ikke mindst festerne.

Og det gør de med en stil og en passion som viser hvor højt niveau Rolex branded har. Sidst men ikke mindst, så leverer Rolex også præmierne til sejlerne.

Desværre var Rolex ikke sponsor i 1999, da vi deltog i Sydney Hobart sejladsen med Nokia Sailing Team. Ellers havde vi haft et par Rolex´er vi skulle dele for Line Honors og Overalt placeringen ;-)

For mange år siden, var Rolex, eller rettere deres forhandler i Danmark, Klarlund også sponsor på Sjælland Rundt. Der var et Rolex Submariner som lodtrækningspræmie blandt løbsvinderne.

Dengang var jeg medejer af L23´eren "Jazz" med Arne og Lars, og vi var sgu så heldige at vinde det flotte ur - det var mit første Rolex, eller rettere 1/3 Rolex. Vi byttede det dog hurtigt til nye sejl hos en stor dansk sejlmager.

Udover at "eje" en række sejlerevents, så har de også ambassadører. Indenfor motorsport er danske Tom Kristensen een af disse, mens sejlsports ambassadører er amerikanske Paul Cayard (Americas Cup, Volvo Ocean Race og Star sejler) og brasilianske Robert Scheidt, der har vundet medaljer ved alle fem OL han har deltaget i som Star og Laser sejler, og her ialt 125 titler at smykke sig med. Senest vandt han Laser VM 2013 i Oman. 

Bedømmelse:

Og så til min bedømmelse - på en 10 skala, hvor 10 er bedst:

Anvendelighed som sejlerur: 5 - Personligt vil jeg nok ikke bruge et ur med den prislab ombord på en båd. Dertil er jeg sgu lidt for nervøs for at man kommer galt afsted.

Signalværdi på havnen eller i byen: 8 - Det er et rigtig flot ur, men måske signalerer det lidt for voldsomt. Så afhængig af hvor man sejler, så kan det komme på håndleddet når after-sailing skal nydes.

Value for money: 6 - som sejlerur er der rigtig mange andre ure der passer bedre i Value for money. Men er man ur-fetishist, så er det et "must have", specielt stålversionen.

Pris: Findes i Hvidgud, guld, guld/stål og ren stål. Fra 300.000 dkk til 100.000 dkk. Den nye stål version er klart at foretrække, med den "menneskelige" pris, og det opdaterede urværk Caliber 4161.

Links:

Klarlund: www.klarlund.dk

Rolex: www.rolex.com

Chrono24: www.chrono24.dk

content-loader
content-loader
content-loader