Gå til hoved-indhold
X 99-klassen har haft en forrygende sæson med masser af kapsejlads. Foto: X 99-klassenKapsejlads
X 99-klassen har haft en forrygende sæson med masser af kapsejlads. Foto: X 99-klassen

Nytårshilsen fra X99 klassen

Jens Haldager, international sekretær i X99-klassen ser tilbage på et dejligt 2013, med Gold Cup, en herlig sommer og masser af kapsejlads.

Af katrine bertelsen |

Godt 2013 på vandet

Vi havde alt det gode vejr i år, og vi havde alle de frivillige i klubberne, der stod for afvikling af de gode stævner.

Tak til alle dem der har planlagt sejladserne, tak til Jer der har vugget i dagevis i en mærkebåd, tak til Jer der har bemandet dommerbåde, og ikke mindst en tak til Jer, der skulle høre på de mere eller mindre afvigende forklaringer ved protesthøringer i flere timer.

I X99 klassen har vi søgt at afvikle sejladserne på vandet og ikke ved protestmøderne, og det lykkedes - Tak for det.

Sejr til tyskerne

Vi sejlede en tune-up til Gold Cup i sommer, sammen med Sejlklubben Sundet, og måtte igen se Christian Soyka med crew i GER 408 vinde guld og Martin Christiansen og crew i GER 446 (med professionel assistance på roret) vinde sølv.

Vi sejlede herefter ca. ½ SM til Tuborg Havn, hvor vi sammen med X-Yachts Gold Cup, sejlede vores VM (Gold Cup) sammen med 30 andre X99ér. Vejret var det bedste man kan sejle i med sol, og vind mellem 5 og 11 m/s under hele stævnet. KDY havde virkelig rullet hele maskinen ud – meget flot lavet.

Det er ret så imponerende at vi nu igen viser, at vi hver sommer kan samle 30 både til at stævne med både fra 4 til 6 nationer – Der er et internationalt sammenhold i klassen uden lige – hvilken klasse kan samle både i 3-tons klassen i den skala hvert år.

En herlig sommer

Efter en grundig rengøring af båden for mandehørmen, og en omstilling til tursejlads, tog min kone og jeg alene til Skærgården nord for Göteborg. Vi er to 64-årige i båden, og den fungerer super på turen i tre uger, men der bliver ikke arbejdet så meget sejlene, som når drengene sejler kapsejlads.

Ballast af gummibåd, tøj, gryder, diesel, vand, mad og vin lægger en fin ca. 300 kg dæmper på kapsejladsbåden. Alligevel går der ofte gemytligt kapsejlads i turen, når vi ser sejl i horisonten forude, jeg kan bare ikke lade være, fordi båden bare sejler så godt.

Efterår i kapsejladsens tegn

I august sejlede vi DM i Rungsted , igen med KDY som arrangør. Som de dog kan i KDY. Stævnet var arrangeret for X99 sammen med klasserne J/80, Knarr, Afrodite 101 og Wayfarer.

Det er en rigtig god ide at samle flere både til fælles stævner. Det skaber mere liv i havnen. Vi tog hjem med et klassemesterskab efter 7 sejladser i strålende vejr, og et skønt kammeratskab mellem alle deltagerne.

Det er skønt at vi kan sejle 7 sejladser uden protester og skader, og en meget fin stemning i bådene og på molen efter sejladserne. Tak til alle og ikke mindst KDY.

I oktober sejlede vi Thiele Cup og Mumm Stelton cup, og kom hjem med en hel del champagne og designudstyr fra Stelton - Tak til sponsorerne, Vedbæk Sejlklub og igen KDY. Igen meget flot arrangeret i begge stævner. Tænk sig at man under Mumm Stelton kan sejle i T-shirt i oktober!

Afdansningsballet var med Race Rigtig - Nu med KDY igen og igen - De bliver ved, og rosen vil ingen ende tage - Flot arrangeret – KDY kan ikke gøre for, at vi skulle starte vel ca. 20 gange for at afvikle 6 sejladser.

De store både i de første sejladser, kunne ikke tæmme de hurtige heste, og jeg tror at KDY til næste sæson skal have et nyt sort flag der ikke er flosset af vinden.

Efter en sådan sæson har vi lyst til at få bådene gjort klar til foråret, komme ud mærke hvor dan båden lægger sig til vinden og bare glider af sted.

I min X 99 gør vi klar med nye sejl fra North, og en trimmet båd hvor alt er gået efter i detaljer. Vi skal i foråret 2014 træne til Gold Cup for X 99, som sejles som en del af Warnemünde Woche i uge 28, og ultimo august sejles der DM i Nivå, sammen med 4 eller 5 andre bådklasser - Vi glæder os allerede.

Tak for en fantastisk sejlsæson i 2013.

Jens Haldager - International sekretær i X99 klassen

content-loader
content-loader
content-loader