Klumme: Ole Lukøje skal ikke ødelægge det for solosejlerne
En enkelt sejler til Sjælland Rundt kendte ikke sine egne begrænsninger. Men skal en enkelt sløset sejler ødelægge det for alle andre?
Det er rigtigt, at singlehandsejlads kan være farligt. Men, at en eneste sejler i dette års Sjælland Rundt ikke kendte egne begrænsninger, skal ikke lægges hundredevis af andre singlehand-sejlere til last.
Faktum er, at singlehandsejlads har eksisteret i århundreder, måske helt tilbage til 1876. Og hvem følger ikke med i Vendée Globe, Route du Rhum og La Solitaire du Figaro? Jeg gør. Og hvem husker ikke Ellen MacArthurs solosejlads i 2000?
Da Isle of Man singlehand-sejladsen blev født, var der også mange, der råbte op om, at det nærmest var sundhedsfarligt. At det også sker lige nu i Danmark, er måske et udtryk for den udbredte konservatisme, der hersker i vide kredse i det danske sejler-establishment.
En enkelt sejler skal ikke ødelægge det
Erik Venøbo, der vandt singlehand-sejladsen Sjælland Rundt siger:
– Man hyler op over, at der en, der ikke kan finde ud af det. Men man overser dem, der gjorde lige præcis det de skulle, nemlig at trække sig. En ad de andre singlehandsejlere kaldte mig op og sagde, at nu var han kørt ned, og han skulle hvile.
Jamen for pokker, det er jo lige det det handler om: Ansvarlighed. Jeg har set flere vågne kapsejladsbesætninger lave mere lort og være mere farlige end en enkelt Ole Lukøje på vej ud i T-ruten.
Misundelse
De senere par dage har Bådmagasinet skrevet mange og lange artikler, om det farlige ved at sejle singlehand. Set fra denne skribents stol lugter det langt væk af misundelse og angst for det nye. Silverrudder er konkurrentens sejlads (BådNyt), og er en stor succes, med 200 deltagere i år. Og Sjælland Rundt ”glemte” magasinet at dække, på trods af, at sejladsen på mange måder tilførte sejlsporten et tiltrængt spark bagi.
Janteloven
Morten Brandt, chefredaktør på BådNyt, og arrangør af singlehandsejladsen Silverrudder er af den overbevisning, at der er kommet langt mere fokus på sikkerheden, efter vi begyndte med singlehandsejladser herhjemme.
– Sejlerne er begyndt at optimere deres både til singlehandsejlads, og har enormt fokus på sikkerheden. Jeg ser modstanden som bagstræberisk, hvor vi i virkeligheden giver ansvaret tilbage til sejlerne. Selvfølgelig har arrangørerne et ansvar – og det forsøger vi at løfte – men det er i sidste ende altid sejleren, der har det endelige ansvar. Jeg tror, at nogen har ondt i røven, og bare sidder og venter på, at det går galt. Der er lidt Jantelov over det. Der er altid nogen ikke vil noget nyt, og ekstremsport er netop er det nye.
Morten Brandt påpeger, at i f.eks. Frankrig er der en rivende udvikling i nye klasser og bådtyper, for her hersker konservatismen slet ikke i samme grad som herhjemme.
– Glem ikke, at Dan Ibsen, der er tilknyttet Bådmagasinet, sad i 25 år som generalsekretær i Dansk Sejlunion, og var med til at bremse udviklingen. Og se hvad der kom ud af det. Langt færre sejlere, langt færre sjove både, og det samme år ud og år ind. Det prøver vi at lave om på.
Mere sikkerhed til næste år
Morten Lorenzen der er med til at arrangere Sjælland Rundt fortæller, at det bliver afgjort til august, om der bliver et singlehandfelt til Sjælland Rundt i 2015. Men han ser det som en voksende klasse, der i fremtiden vil være meget fokus på og som gerne skal være med.
– Vi overvejer at indføre flere sikkerhedsforanstaltninger i 2015 som tvungne pauser og PLB (Personal Location Beacon) på hver sejler, siger Morten Lorenzen.
– I mange år ekskluderede sejladsen f.eks. flerskrogsbåde. For os handler det om at inkludere, og ikke ekskludere. Sjælland Rundt udelukker ikke nogen, men den enkelte sejler skal være modig nok til at stoppe, hvis han/hun ikke kan mere.
Hvad syntes du? Skal singlehand ligefrem forbydes? Skriv en kommentar eller skriv til katrine@minbad.dk og giv os din mening.
Lidt senere i dag kommer første del af Erik Venøbos beretning om singlehand-sejladsen Sjælland Rundt. Følg Erik på en lang og anstrengende tur.