Gå til hoved-indhold
Glade danskere Ida Marie Baad og Marie Thusgaard fra Aarhus Sejlklub vinder EM-guld igen. Foto: Mick Anderson/SailingpixKapsejlads
Glade Marie Thusgaard og Ida Marie Baad fra Aarhus Sejlklub vinder EM-guld igen. Foto: Mick Anderson/Sailingpix

BREAKING NEWS: Danmark vinder EM-guld i 49erFX - Ida og Marie gjorde det igen

Danskerne vandt 2. og 3. medal race med god taktik, fart og gode manøvre. New Zealand der ellers førte, floppede totalt og fik sølv. Warrer og Thomsen rykker på 5. plads. Opdateret 17.39.

Af Troels Lykke |

Ida Marie Baad og Marie Thusgaard har genvundet EM-titlen i den olympiske 49erFX. Guldet kom i hus, efter at danskerne søndag vandt to ud af de tre finalesejladser ved EM-stævnet i Finland.

Europamestrene i den olympiske 49erFX-klasse hedder stadig Ida Marie Baad og Marie Thusgaard. Søndag genvandt de to Aarhus-sejlere det EM-guld, som de første gang hjemførte i 2013 ved EM på hjemmebane i Aarhus.

Danskerne har ligget mellem de forreste gennem hele EM-stævnet, der blev sejlet ud for Helsinki i Finland. Før de tre afsluttende finalesejladser søndag eftermiddag lå danskerne et point efter den førende båd med de new zealandske verdensmestre Maloney og Meech.

New zealænderne øgede forspringet efter første finalesejlads. Derefter vendte billedet fuldstændigt. I de sidste to sejladser var Ida Marie Baad og Marie Thusgaard suveræne og førte i begge sejladser stort set fra start til mål.

Nervøs start
”Vi var nervøse før start og havde for højt spændingsniveau. Derfor blev første sejlads lidt stresset. I pausen talte vi med vores træner og fik drejet vores fokus ind på at sejle kapsejlads og lave gode manøvrer frem for at tænke på resultatet. Det gav os ro og gjorde, at vi mentalt var meget bedre i de sidste to sejladser,” fortæller Ida Marie Baad (22), der er rorsmand i båden.

”Det er helt vildt fedt, at vi vinder. Siden sidste år er niveauet i klassen blevet langt højere. Dengang var vi sikre på guldet allerede før sidste sejlads. I dag kunne vi have røget helt ud af medaljerne, indtil vi krydsede mållinjen i sidste sejlads,” siger hun videre i en pressemeddelelse fra Dansk Sejlunion.

Marie Thusgaard (21) supplerer:

”Med sejren viser vi, at vi er dér, hvor vi skal være i vores udvikling. Vi har brugt mange træningstimer det seneste år på at forbedre vores starter og på at få mere fart i båden. Det lønner sig nu. Selv om mange af vores konkurrenter er blevet stærkere, så har vi nu bevist, at vi stadig kan slå dem,” siger Marie Thusgaard.

Nu gælder det VM
EM-titlen er Baad og Thusgaards anden guldtriumf i år. For blot to uger siden vandt de 49erFX-klassens junior VM, der blev sejlet i Aarhus.

Årets største udfordring venter i september, når alle ti olympiske bådklasser sejler VM i spanske Santander. Det er samtidig et stævne, hvor der er nationspladser til OL i Rio på højkant.

”Nu holder vi to ugers ferie. Derefter begynder vi vores VM-forberedelser. Vi har to træningsophold i Santander før VM, så jeg føler, vi står med en optimal VM-optakt,” siger Marie Thusgaard.

Tre danske både i top-10
Dansk sejlsports styrke i 49erFX-klassen blev understreget med tre danske både i finalesejladserne, hvor kun de ti bedste ud af i alt 50 startende både er med.

Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen vandt første finalesejlads og kom dermed helt tæt på medaljerne. I de næste to sejladser mistede de placeringer – og sluttede til sidst på den 4. plads, som de også havde før finaledagen.

Den tredje danske besætning med søstrene Maiken og Anne-Julie Foght Schütt havde en flot finaledag med to 2. pladser og en 7. plads. Samlet slutter de som nummer 7.

EM-sølvet blev vundet af new zealænderne Alex Maloney og Molly Meech, mens bronzen blev vundet af brasilianske Martine Grael og Kahena Kunze. EM blev afviklet som et åbent mesterskabsstævne – derfor var hele verdenseliten samlet i Finland.

Dansk 5. plads hos mændene
I herrernes 49er-klasse vandt Jonas Warrer og Anders Thomsen den ene af de tre finalesejladser.

Det bidrog til, at de i den samlede stilling rykkede en tak frem til en 5. plads som slutresultat. Et særdeles opmuntrende resultat for Warrer og Thomsen, der blot har sejlet sammen i ganske få uger.

De to har valgt at danne besætning, efter at Jonas Warrer (OL-guld i 2008) og Peter Lang (OL-bronze 2012) i sidste måned afbrød deres samarbejde.

Se resultater fra EM i Helsinki, dansk guld er i hus hos kvinderne, tillykke.

Ida og Marie får ros alle steder fra. Foto: Mick Anderson/Sailingpix