Gå til hoved-indhold
Diverse
Skonnerten Lilla Dan fra 1951 skal de næste måneder agere "Legeskib". Foto: De Forenede Sejlskibe

Nyt legeskib: Kommer det til en havn nær dig?

Danmark har fået et skib, som er ladet med oplevelser og bevægelsesglæde for folk i alle aldre. Legeskibet har over 20 stop rundt i Danmark i perioden fra maj til oktober.

 

Af Sara Sulkjær |

Danmark er et land med en lang og stolt maritim tradition. Mere end 4 millioner danskere bor i nærheden af en havn.

Samtidig rummer de blå byrum et stærkt og i vid udstrækning uudnyttet potentiale, når det kommer til at danne rammen omkring leg, kulturelle oplevelser, dannelse og bevægelsesglæde.

Det er dette potentiale, som Legeskibet sættes i søen for at indfri. Projektet er opstået i et samarbejde mellem Gerlev Legepark ved Gerlev Idrætshøjskole og Lauritzen Fonden

Legeskibet repræsenterer en ny tilgang til formidlingen af leg og fysisk aktivitet. Der vil være tilbud til alle aldersgrupper skræddersyet hver enkelt by, som skibet besøger.

Over 20 stop i hele landet 
Legeskibets første togt varer fra maj til oktober. Der vil være mere end 20 stop undervejs, fordelt over hele landet. Skibet vil bl.a. besøge flere byer på Sjælland, Fyn og i Limfjorden. Se den fulde sejlplan nederst på siden eller via hjemmesiden

Det hele begynder kl. 12:30 den 7. maj på Islands Brygge i København, hvor en stort anlagt åbningsevent vil finde sted. Her kan Legeskibets mange aktiviteter opleves for første gang. 

Også den 8. maj vil skibet være at finde på Islands Brygge. Fra den 9. til den 18. maj vil det enten ligge ved Amaliehaven eller Havnegade., inden det drager videre rundt i landet.

En bred vifte af aktiviteter
Konkret præsenterer Legeskibet en bred vifte af aktiviteter tilknyttet en større installation på kajen med to specielt indrettede 20-fods containere:

•      Maritimt inspirerede fælleslege og fællesdans iscenesat af Legematroserne 


•      Sjov og udfordrende klatre- og aktivitetsrute rundt på hele installationen 


•      Undervisning og demonstration af parkour på Legeskibets store parkourstativ 


•      Bouldering i Legeskibets specielt indrettede legecontainer 


•      Sømands-CrossFit-udstyr til træning på alle niveauer 


•      Bevægelseslege på blødt underlag for de mindste 


•      Kaste- og kamplege for de lidt større

•      Mindst ti forskellige gamle og nye bordspil

Når Legeskibet besøger de mange byer rundt omkring i landet, vil der flere steder være et fast program sammensat af opvisninger, kunstneriske eller faglige indlæg og livemusik om aftenen.

Maritim play-building
Legeskibet vil desuden invitere den enkelte bys foreninger, virksomheder, institutioner, forvaltninger og borgere til at deltage i maritim play-building.

Det er et særligt udviklet koncept, som kombinerer team-building aktiviteter fra Gerlev Legepark med det bedste fra Danmarks maritime kulturhistorie.

Deltagerne på disse halvdagssejlture med Legeskibet leger med metaforen om i fællesskab at sætte et skib i søen og udstikke en kurs, idet de rent faktisk sejler skibet og introduceres til det maritime univers. 

Undervejs dyrkes søfartsnationens dyder – eventyret, ekspeditionerne og det visionære udsyn.

Målet er at inspirere byens beslutningstagere og forskellige aktører til efterfølgende at skabe udvikling og nye samarbejder på tværs af fagområder og kompetencer.

Evaluerering af Legeskibets effekt og værdi
Lauritzen Fonden har bevilget 16 mio. kr. til projektet. Legeskibet bygger på viden og erfaringer fra Gerlev Legepark ved Gerlev Idrætshøjskole, som i 2014 blev udnævnt til europæisk center for leg og legeudvikling af den globale idrætsorganisation TAFISA.

Projektets effekt og værdi evalueres i samarbejde med CISC (Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund), Syddansk Universitet, som også står for løbende vidensopsamling.

Legen som katalysator for sundhed og dannelse
Gerlev og Lauritzen Fonden har indgået et fireårigt samarbejde omkring Legeskibet. 

- Leg er en ofte overset faktor i vores kultur. Gerlev Legepark bygger på en veldokumenteret idé om, at fysisk aktiv leg og bevægelse er helt afgørende elementer i relation til udvikling af sundhed, motorik, integration, sammenhængskraft og ved sociale udfordringer. Vi har udviklet Legeskibet for, at endnu flere danskere kan opleve glæden ved leg. Tanken er, at aktiviteterne ændrer sig fra havn til havn alt efter byernes behov og ønsker, fortæller Finn Berggren, Gerlevs forstander. 

Formand for Lauritzen Fonden, Jens Ditlev Lauritzen, supplerer:

- I Gerlev Idrætshøjskoles tilgang til leg, bevægelse og motion ligger et potentiale, vi mener kan være medvirkende til at afhjælpe nogle af de udfordringer i samfundet, vi som fond arbejder for at finde løsninger på: Legen som katalysator for sundhed, velvære, dannelse og kultur. Derudover udnytter vi et historisk og kulturelt frirum i byen, der ikke har været fokus på længe, nemlig havneområderne. Så for os går det hånd i hånd. Et kulturelt projekt med socialt og maritimt fokus, kunne ikke lægge sig tættere op af Lauritzen Fondens målsætning, fortæller han i en pressemeddelse. 

Læs mere på www.legeskibet.dk.

Sejlplan for Legeskibet. Kommer det til en havn nær dig?

content-loader
content-loader
content-loader