Gå til hoved-indhold
Elever fra Georg Stage i gang på Lilla Dan, Halmø og Mira. Foto: Jesper Hjorth JohansenKort Nyt
Elever fra Georg Stage i gang på Lilla Dan, Halmø og Mira. Foto: Jesper Hjorth Johansen

Afriggertid: Matroser sat på arbejde

Nyudklækkede matroser fra skoleskibet Georg Stage hjælper besætningen på 3 skonnerter med vinterklargøring. Lige nu er der være fuld aktivitet på Admiralkaj i København.

Af Sara Sulkjær |

Skonnerterne Lilla Dan, Halmø og Mira får netop nu en grundig overhaling af de just dimitterede søfartselever. Dermed er de godt beskyttet mod en hård vinter, og matroserne opnår en stor praktisk erfaring i vedligeholdelse af træskibe.

De skal slibe og lakere master, bomme og ror, afrigge tovværk, lapsalve riggen, tørre og pakke sejl og lægge alt på lager.

- Der er tusindvis af arbejdstimer i at vedligeholde disse gamle træskibe. Og lige nu gælder det om at få dem rigget af efter dette års sejlsæson, så de er beskyttede mod vinterens fugt og kulde, fortæller Jesper Hjorth Johansen, kaptajn på Lilla Dan i en pressemeddelelse. 

Tjente som fragtskibe

De tre skonnerter holder i sejlsæsonen til ved Admiral Hotel tæt ved Nyhavn. Herfra går gæster ombord til personale- og familiefester, teambuilding, receptioner eller sejlferier.

Sejlskibene er bygget i 1800- samt 1900-tallet, hvor de tjente som fragtskibe samt skoleskib rundt i Danmark. 

Som tiden gik blev kampen på fragtmarkedet dog hårdere, hvilket i sidste ende tog livet af de små fragtskibe. Herefter blev flere opkøbt, sat på værft og restaureret, så de i dag står med original indretning.

De er dog modificeret, så skibene opfylder de krav, gæsterne og Søfartsstyrelsen stiller til komfort og sikkerhed.

Vinter står på vedligehold

Arbejdet med at gøre skibene vinterklar fortsætter alle hverdage frem til d. 9. oktober. 

Herefter bliver skibene overdækket med presenninger. Herunder vil det fortsatte vedligehold foregå indtil 1. maj, hvor glade gæster igen kan gå om bord på skonnerterne.

- Så kom forbi på kajen og oplev et historisk håndværk udført i praksis, lyder opfordringen fra De Forenede Sejlskibe.
content-loader
content-loader
content-loader