Gå til hoved-indhold
Ronstan i Vejle har ansat ca. 30 medarbejdere. Foto: Troels LykkeKort Nyt
Thomas Meyer som er direktør for Ronstan Danmark, viser stolt et færdigt Andersen Spil frem, som både laves i en Full Stainless version, og en med sort komposit top. Fotos: Troels Lykke

Ronstan er faktisk dansk - eksport på 80 procent

I Vejle er der nemlig over 2.500 aktive varenumre og produktionen er omfattende af bl.a. skødeblokke, skødevogne og de berømte Andersen Spil. Vi var på besøg. Se fotos.

Af Troels Lykke |

Ronstan ligger faktisk i Danmark. Her har de nemlig en fabrik, hvor der er ansat ca. 30 medarbejdere. Dette og meget mere kunne vi konstatere i forbindelse med et besøg på fabrikken i Vejle, hvor direktør Thomas Meyer og sælger Lasse Weber tog imod os og gav en rundvisning.

Ronstans hovedkontor ligger i Australien, hvor der er 72 ansatte, men med 30 ansatte i Vejle, udgør den danske del af Ronstan en meget stor og meget væsentlig part for Ronstan Worldwide, idet der i Danmark produceres dækbeslag og spil til de større både.

Ud over Australien, har Ronstan også et salgskontor i USA, egen fabrik i Indonesien, samt medarbejdere i Italien og England. Så der er tale om en verdens omspændende virksomhed, med et salgsnetværk over hele verden.

Ron & Stan startede det i 1953

Navnet Ronstan stammer oprindeligt fra to fyre Ron & Stan, som i 1953 grundlagde Ronstan og begyndte at producerer udstyr til sejlbåde. De solgte virksomheden i halvfjerdserne, og i dag er den ejet af en håndfuld medarbejdere.

I 2001 opkøber Ronstan så danske Frederiksens Boat Fitting i Vejle, som producerede High-end dæksudstyr som blokke og skødevogne til større både, og som leverede beslag til mange af datidens Volvo Ocean racere.

Dette opkøb gjorde at Ronstan kom tættere på det Europæiske marked og sidenhen er vokset og blevet mere kendt i køl- og stor båds markedet.

Nogle år efter i 2010 kom endnu en udvidelse af firmaet og Ronstan opkøber det velkendte spilmærke, Andersen, som leverer rustfri spil til alle bådtyper i alle størrelser.

I Vejle er der i dag faktisk over 2.500 aktive varenumre og produktionen er meget omfattende. Halvdelen af omsætningen handler i grove træk om store og små skødeblokke, skødevogne og genuavogne til kølbåde, samt batten systemer (skinne og vognsystemer) til mast og sejl.

Den anden halvdel udgør de velkendte Andersen spil. Disse fås både som manuelle spil og som elektriske spil med flere forskellige motorkonfigurationer.

Leverer til X-Yachts, Luffe men også til udlandet

Ronstan i Vejle sælger worldwide og eksporten udgør over 80%, de leverer beslag til mange velkendte værfter, fx X-Yachts, Luffe, Quorning Boats (Dragonfly), Najad, Nordborg, Faurby, Italia Yachts, Seascape, FarEast, Contest, Winner, Baltic, Brenta osv.

Segmentet dækker store drenge såsom Southern Wind med både på op til 120 fod, men også små Winner-Optimistjoller, forklarer Thomas Meyer.

- Det går godt for Ronstan i Danmark, vores omsætning steg med flere procent i 2014, og vi har ikke tabt kunder under krisen. Vi får faktisk løbende flere og flere bådværfter og -typer, som vi leverer til, siger 52-årige Thomas Meyer, og han understreger, at firmaet går højt op i kundeservicering, kvalitet og finish. Vores udstyr er lavet og dimensioneret til at bliver brugt, også under hårde og extreme forhold.

- Vi er ikke de billigste på markedet, vi producerer og tilbyder i stedet kvalitetsprodukter, der er designet således, at de præcis matcher den brug båden bliver udsat for i mange år, og de fleste af vores produkter holder faktisk længere end selve båden.

Holder længere end båden

- De værfter, der bruger Ronstan har ikke problemer med vores produkter, og de er testet på alt fra joller til jordomsejlere, crousing og extreme kapsejladsbåde. Vores oplysninger om arbejdsbelastninger og brudstyrker kan man stole på, så slutbrugeren (sejleren) skulle helst ikke få bøvl med vore produkter, forklarer Thomas Meyer.

Han fortæller også at Ronstan har en fleksibel produktion, som de er kendt for.

- Vi fremstiller også en hel del custommade/ one off produkter til kunderne, fx her i 2015 til den nye smukke danskejede 12-meter, der skal ligge i Tuborg Havn.
Alt hvad vi producerer på fabrikken i Vejle er i aluminium og rustfri, mens blokke, der laves i komposit (plastic, red.)  stammer fra Australien og Indonesien. Disse bruges typisk bruges til joller, eller mindre både, siger Thomas Meyer.

Ole Steffensen som står ved hans CNC fræser, og tager et kontrol mål på en genoa vogn, for at sikre sig af produktet lever op til de forventede mål, og standarter.

Henrik Juhl Jensen, som står ved hans CNC fræser. Her er han i gang med nogle bundplader til på et Andersen Spil.

På billedet ses nogle bronze/aluminiums kerner til center akslen, i et Andersen spil, hvor i tandhjul og træk aksel monteres.

 CNC fræser som bearbejder center akslen til et Andersen Spil.

Thomas Meyer som er direktør for Ronstan Danmark, viser stolt et færdigt Andersen Spil frem, som både laves i en Full Stainless version, og en med sort komposit top.

Alu. Skiven til vores Ultimate Ratchet blok RF62100, som er en high end skralde blok. www.ronstan.com/marine/range.asp?RnID=012

Her ses nogle halvfærdige Andersen spilhåndtag, som er ved at blive elektropoleret.

En færdig svejst upoleret rustfri tromlen med indvendig rustfri tandhjul, til et Andersen 46 spil.

Her ses en færdig svejst upoleret rustfri tromle med indvendig rustfri tandhjul, til et Andersen 46 spil.

Nærbillede af poleringsprocessen af et større Andersen Spil.

Inderdelen af et Andersen spil, som her ses klar til montering af tromlen og afvikler arm. På billedet ses kvaliteten bag et Andersen spil, med bronze tandhjul og rustfrit nåleleje.

Lasse Weber sælger ved Ronstan viser her en planethjuls gearkassen til en Compact motor, som bruges til nogle Andersen el spil. Compact motoren er udviklet af Ronstan, og alt fremstilles på fabrikken i Vejle.

En Compact motor med planethjuls gearkasse, som er klar til samling. De store fordele ved en Andersen compact motor er at den ikke fylder ret meget, og har variable hastighed. Bruges ofte på steder hvor der er mindre plads, eller hvis man ønsker variable hastighed på sit spil.

Thomas Meyer, som her ses ved nogle af de store spil Andersen spil, 78ST og 110ST.

Ronstan er ordre producerende og har et stort lager med halv fabrikata. Varerne samles eller produceres først når kunden, som typisk er værfter eller distributører bestiller varerne.

Her ses en Ronstan 200 mm furler, som bruges på en båd op til 110 fod, alt efter hvad den skal bruges til. www.ronstan.com/marine/range.asp?RnID=034d

content-loader
content-loader
content-loader