Gå til hoved-indhold
Nyborgs tre SB20ere ligger klar til de unge sejlere. Foto: Jens HaugaardSejlklubber
Nyborgs tre SB20ere ligger klar til de unge sejlere. Foto: Jens Haugaard

SB20 til 17-20 årige i Nyborg – tre klubber kigger med

Tre SB20ere skal fastholde og lokke de ældre ungdomssejlere, som måske har lyst til andet end hård kapsejlads. Samtidig skal bådene bruges i skoleprojekt og til firmasejlads.

Af Sara Sulkjær |

Sportsbåde, som kan tilbyde besætningen fart, men som ikke kræver intens kapsejlads, er det, de unge vil ha’. I hvert fald de mange 17-20 årige, som ikke forelsker sig i de kapsejladsprægede jolleklasser. Dét er man nået frem til i Nyborg: 

- Vi måtte på et tidspunkt erkende, at der om 10-15 år ville blive tyndet kraftigt ud i toppen. Det var nødvendigt med tilgang nedefra, forklarer Jens Haugaard, formand i Nyborg Sejlforening, om baggrunden for købet af SB20erne. 

For to år siden satte medlemmer og en klubkonsulent fra Dansk Sejlunion sig derfor sammen med et formål om at vende udviklingen og rekruttere unge sejlere til klubben. 

Glemmer at kigge udenlands 

Det skulle tage et år, inden strategien var klar; klubben skulle kigge på sportsbåde, så de havde noget at tilbyde de 17-20 årige, som oftest forsvandt fra klubben. 

Mens flere af de danske klubber har skrabet penge sammen til Liga-båden, J/70, valgte Nyborg Sejlforening en anden taktik. De ville, med egne ord, udvikle noget på sportsbådsprojektet. 

- Mange af de andre klubber har glemt at kigge over landets grænser. Flere har købt CB66 og Melges 24, hvis de ikke har kigget på J/70, forklarer Jens Haugaard til minbaad.dk. 

I Nyborg valgte man derfor at kaste pengene efter SB20eren, som er meget udbredt i udlandet. Særligt Storbritannien er glade for den prisbillige sportsbåd, som brugt kan købes for 60.-80.000 kroner, alt afhængig af stand. Derfor har den fynske klub hentet to af de i alt tre både over Nordsøen, mens blot en enkelt er købt her i landet.

Andre klubber kigger forbi 

Noget tyder på, at sejlklubben i Nyborg ikke er den sidste fisk, der går imod strømmen. Tre klubber har nemlig allerede været forbi og viser interesse for SB20erne.  

- De fortæller, at det lige er noget for deres pengepung, og at den samtidig passer godt i størrelsen, forklarer Jens Haugaard, som tror, at netop dette vil betyde, at flere SB20ere vil vinde frem i de danske sejlklubber.  

- Det vil være en lidt langsommere udbredelse, meget stille og roligt, understreger formanden dog samtidig.  

Nyborg Sejlforenings strategi med køb af SB20ere har tre ben: 

Fastholde de 17-20 årige
Særligt ungdomssejlere, som ikke fortsætter i Laserjollen, 29er eller andre rendyrkede kapsejlerbåde, men som stadig ønsker fart, forsvinder fra sejlermiljøet. Med SB20ere får de unge en sportsbåd, men med en større grad af socialt, hyggeligt samvær. 

Sætte sejlads på skoleskemaet
Sejlads skal fra næste skoleår indgå som en central del af idrætsundervisningen på Nyborg Gymnasium og Campus. Her stiller gymnasiet med hold på 18-25 elever og to lærere tre eftermiddage om ugen, mens sejlklubben står for alt herudover.  

Firmasejlads
Sejlklubben vil arrangere events, hvor et firma kan tilbringe en hel dag på vandet ud for Nyborg i SB20erne. Her vil naturligvis indgå forplejning, præmieoverrækkelse og så videre. Programmet laves i samarbejde med virksomheden. 
content-loader
content-loader
content-loader