Stenbroens børn får sejlundervisning i nærområdet
Optimistjollerne indtog Peblingesøen ved sæsonstart i tirsdags. Med støtte fra Nordea-fonden vil KDY og Søernes Sejlklub fordoble medlemstal, siger projektleder Knut Iversen fra KDY.
Peblingesøen vil hele sommeren myldre med børn i Optimistjoller efter at Søernes Sejlklub har sat alle sejl til for få stenbroens børn ind i sejlsporten.
Medlemstallet skal fordobles hen over sommeren, og en bopælsadresse på indre Nørrebro eller city skal ikke være nogen forhindring for at dyrke sejlsport.
"Sejlsport skal ikke være en lukket fest for de få. Vi har et bevidst socialt sigte og et ønske om, at alle skal kunne være med. Det er også derfor, vi har sat kontingentet så lavt," fortæller en af hovedkræfterne bag genrejsningen af Søernes Sejlklub, Tony Selvig.
Hjælp til forudsætningsløse
Sammen med andre lokale ildsjæle vil han puste liv i sejlklubben, så også forudsætningsløse uden sejlererfaring kan være med.
Bådebro samlet med brandslanger Aktuelt har sejlklubben lige fået en lille million i støtte fra Nordea-fonden til blandt andet fem nye Optimistjoller, penge til træneruddannelse, redningsveste og ikke mindst en ny bådebro.
"Om det har betydning for os? Ja, for pokker. Bådebroen er nærmest livsfarlig og lappet sammen med gamle brandslanger, så den er vi så glade for at få skiftet," fortæller Tony Selvig, der tilføjer, at en af de store udfordringer for klubben er at skaffe uddannede instruktører.
"Vi er jo alle sammen ulønnede frivillige. Derfor er det så vigtigt, at vi nu har fået midler til at sende tilstrækkeligt med instruktører på uddannelse, så vi kan have to ugentlige sejldage i stedet for en."
Netop uddannelsen sker i et tæt samarbejde med Kongelig Dansk Yachtklub (KDY) og Dansk Sejlunion, og der er planlagt åbent hus senere på sæsonen.
Små prøveture
"Men på træningsdagene forsøger vi at lave små prøveture for besøgene i det omfang, det er muligt." KDY leder projektet og har store ambitioner.
”Vi går målrettet efter at få flere danskere ind i sejlsporten og ud på vandet. Og vi sørger for at uddanne de instruktører, der er nødvendige for at alle børn, der har lyst, kan komme til at sejle,” siger projektleder Knut Iversen, KDY, der til oktober er medarrangør af Danmarksmesterskab for hold for Optimistjoller for første gang på Peblingesøen.
Fra Stillehavet til Peblingesøen Tony Selvig er selv passioneret sejler og en af folkene bag den meget omtalte plastik change sejlads, der analyserer omfanget af plastik i verdenshavene. Selv sejlede Selvig båden over Atlanterhavet, mens formanden for Søernes Sejlklub, Rasmus Hütting sejlede den over Stillehavet.
Lige i Nordeafondens ånd
Så kontrasten til Peblingesøen er til at få øje på. At fylde den københavnske sø med optimistjoller og glade børn med vind i håret og kulør på kinderne er for Nordea-fonden et udtrykt billede på det gode liv, som Fonden har gjort til at absolutte fokusområdet.
"På Peblingesøen er vandet lavt og typisk stille, bølgerne er små og afstanden til mange boliger kort. Projektet har således potentiale for at blive en aktivitet, man går til selvom man er ’forudsætningsløs’ og ikke er vant til at komme i en sejlklub. Sejlsport på søerne vil skabe mulighed for at få en hel ny gruppe af børn og unge til at gå til sejlads og stifte bekendtskab med vejr, vind og vand på en ny måde," siger Nordea-fondens direktør Henrik Lehmann Andersen.
Fakta: Der sejles hver tirsdag mellem 16:30-18. Man skal bare møde ved Søpavillonen, hvor man låner det nødvendige udstyr.
Se mere på: www.soernessejlklub.dk/