Gå til hoved-indhold
Udstyr
Et multi-instrument er uundværlig i småbåden - går man op i de større skærme, opnås ganske pæne skærmstørrelser, også selv skærmen splittes i 2 dele.

Multi-instrument ABC

Motorbaadsnyt sætter fokus på et af de mest anvendte marine-instrumenter, nemlig Multiinstrumentet - der rummer både plotter og ekkolod.

Af Jan Kreuz |

I enhver båd er kortplotteren formentlig en af ​​de mest brugte stykker af elektronik om bord. Her er et bud på ting du bør overveje, når du skal vælge det rigtige multi-instrument til båden

Hvis du ser efter respekterede brands som f.eks. Simrad, Lowrance, Garmin og Raymarine) så har de alle flere plottermodeller at vælge imellem. Da der er mange modeller i de enkelte brands, kan det virke uoverskueligt at skulle finde præcist den model der dækker ens behov  bedst, men hvis du gør lidt hjemmearbejde først, er det ikke så svært.

Udvalget af instrumenter på 5-8 tommer er meget stort - Motorbaadsnyt anbefaler at du går til en forhandler og prøver forskellige brands- og modeller

Her er vist 7" instrument:

Gennem årene har kortplottere ligesom computere og andet elektronik gennemgået en enorm udvikling og der tilbydes i dag flere funktioner end nogensinde før. Modellerne spænder fra simple håndholdte enheder med meget grundlæggende kortlægning til store touchskærme, der kan interagere med andet udstyr i båden.

Behov
Første step er at vurdere behov for at tilkoble andre enheder til din kortplotter – hvis du har en lille båd uden andre enheder (f.eks. radar, autopilot, vhf, motordata)  kan du afskrive de største af modellerne, hvor der er mulighed for sammenkobling med disse. I stedet skal du se efter såkaldte ”stand-alone” modeller. Næste step er at se på placeringsmuligheder – har du f.eks. ingen styrepult eller en meget lille en af slagsen er det passende at vælge en skærmstørrelse der passer til disse muligheder.

Pris og skærm

Der er en sammenhæng mellem skærmstørrelse og pris, men mange overser muligheden for at have en stor kortplotter, hvor man anvender funktionen splitskærm og derved for ”2” mindre skærme at se på. Generelt kan man sige, at du skal gå efter den største skærm du har plads og råd til og her er det en god ide at se skærmene ”live”, så du får en ide om hvordan f.eks. søkort ser ud på en 7” skærm. På de mindre skærme vil du opleve at skulle zoome meget ind/ud på især kortfunktionen og min anbefaling vil være at man helst ikke skal under 9” hvis man anvender søkort meget. Det er en rigtig god ide at besøge forhandlere for at se størrelse og funktioner, så man får en ide om skærmstørrelse. 

Bruges ekkoloddet aktivt, finder man flere fisk 

 

Betjening

Touchskærme er kommet til de fleste kortplottere og netop disse modeller er et godt eksempel på at man skal afprøve før sit køb. Hvis man fisker meget er touchskærm bestemt ingen fordel, når skæl og slim sætter sig på fingrene, eller hvis man sejler i uroligt vand er det svært at ramme skærmen. Omvendt er touchskærme meget intuitive og ligetil. Den optimale løsning, som jeg ser det, er de modeller der har de vigtigste funktioner på både knapper og skærm.

Transducer

Hvis du primært anvender kortplotteren til navigation og  ikke så meget til fiskeri er transduceren ikke så vigtigt, men hvis det er omvendt bør du se dig godt om. Der er mange forskellige teknologier så som Chirp, Structurescan, SideScan, DownVu osv. Ved standalone-instrumenter kan der ofte gøres et ret godt køb, med en rigtig god transducer i en samlet pakke, ellers bør du høre dig for ved forhandleren, hvad der tilbydes netop nu der dækker dit behov.

Søkort

De fleste kortplottere anvender SD-kort, der blot stikkes ind i et passende slot. Søkort findes i mere eller mindre detaljerede udgaver – eksempelvis Navionics der findes i flere versioner alt efter deltaljeringsgrad og hvilket område det skal dække. Anvender du din kortplotter til fiskeri eller sejler i et område med gamle kortdata, bør du overveje muligheden for at anvende søkort der  bygger på egne logninger.   

Visse korttyper kan farvelægges efter eget behov - her Insight Genesis

 

content-loader
content-loader
content-loader