Gå til hoved-indhold
Thomas Paasch snupper DM-titlen.Kapsejlads
Se video med sølvvinder, Peter Boldsen.
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads

A-Cat: Paasch vinder DM med 21 points

Thomas Paasch viser (igen), at han er hurtig i A-Cat med foils i alle vindforhold. Efter 12 sejladser vinder Skovshoved-sejleren DM.

Af Sara Sulkjær |

A-Cat DM blev i weekenden afholdt i Sønderborg med deltagelse af naboerne fra Sverige og Tyskland. Det betød, at feltet i alt bestod af 18 sejlere. Der blev sejlet hele 12 sejladser i stort set perfekte forhold.

De første tre sejladser om lørdagen var præget af let vind, hvilket betød, at de ældre både, som ikke har foils, var noget hurtigere. Det kunne da også ses på resultaterne.

Der er dog en tendens til, at enkelte af de mere erfarne sejlere, som sejler både udstyret med foils, er ved at blive bedre i den lette vind. 

Mestrer A-Cat i alle vindforhold

Thomas Paasch er en af de få, som mestrer at sejle A-Cat under alle vindforhold - også i den helt lette vind, hvor fordelene fra foils ikke kan udnyttes. Dette var medvirkende årsag til Paasch’ overbevisende DM-sejr.

Alsidighed er en nødvendighed for at vinde stævner i en A-Cat, da man sjældent har perfekte forhold til at udnytte foils i alle sejladser gennem et helt stævne. 

Et andet eksempel på dette er Nordisk Mesterskab, som blev afholdt for tre uger siden. Her vinder Thomas Paasch ligeledes ved at kunne beherske alle vindforhold.

Foils svære i let vind

Det skal bemærkes, at når vinden er under 3-4 m/s, er det meget svært at vinde sejladser i de nye både med foils, mod ældre både uden foils.

Det, der ofte adskiller en samlet vinder fra de andre sejlere, er evnen til at komme hæderligt gennem let-vinds-sejladserne uden at dumpe helt igennem. 

I de sidste fire sejladser lørdag tog vinden til, og der blev målt op til 5,8 m/s. Det var nok til at en del af bådene kom op på deres foils og fløj afsted med omkring 20 kn - nu 30 grader lavere på slør i forhold til de ikke-foilende både. 

Paasch blev på vandet 

Søndagen bød på lidt mere vind, men mere vanskelige bølger. Det ændrede dog ikke noget for Thomas Paasch, der næsten allerede kunne kalde sig danmarksmester efter en serie af første pladser om formiddagen. 

A-Cat sejlerne elsker dog at sejle i deres både, når forholdende er gode. Derfor har klassen også frabedt et maximum antal sejladser pr. dag.  

Med tidsbegrænsningen i sigte kunne Thomas Paasch havde valgt at gå på land som sikker danmarksmester, men valgte i stedet at sejle de sidste sejladser også. Han sluttede efter 12 sejladser med et forspring på 21 points!

’Nye’ fremme i feltet

I klassen ser man også med glæde, at de ”nye” sejlere er begyndt at få mere kontakt til resten af flåden, og ind imellem ses en eller flere (kortvarigt) være langt frem i feltet, hvilket giver mulighed og lyst til at lære mere.

Der blev som altid snakket tips og tricks med de “nye” mellem sejladserne og efterfølgende på land.

Så skulle du have en drøm om at sejle A-Cat, så kan du være sikker på, at du bliver ikke efterladt alene, uden hjælp fra de mere erfarne sejlere i klassen. 

Samlet set blandede de tyske sejlere sig godt ind i topplaceringerne, hvilket betød, at to ud af tre podiepladser var tyske. De danske sejlere må se, om de kan gøre dem kunsten efter i næste weekend, hvor der sejles i Flensburg.

Samlede DM vindere på podiet:

1.Thomas Paasch, DEN 1

2.Alex Meister, GER 27

3.Lars Bunkenburg, GER 31

Top 3 placeringer blandt danskere:

1.Thomas Paasch

2.Peter Boldsen

3. Tom Bojland

Se alle resultaterne her

Thomas Paasch snupper DM-titlen. Foto: Peter Boldsen

content-loader
content-loader
content-loader