Gå til hoved-indhold
Mogens Just fra Kaløvig var til OL i 1992 i Starbåd, som gast, nu vandt han VM som rorsmand i Wayfarer med Anders Friis. Foto: Søren SvarreKapsejlads
Mogens Just fra Kaløvig var til OL i 1992 i Starbåd, som gast, nu vandt han VM som rorsmand i Wayfarer med Anders Friis. Foto: Søren Svarre

Just og Friis vinder VM-guld i Wayfarer efter matchrace

Mogens Just og Anders Friis vandt VM i Heeg i Holland, efter tæt opgør med britisk besætning. - Vi havde op til 25 vendinger på et opkryds mod briterne, siger gast Anders Friis til minbaad.dk.

 

Af Troels Lykke |

Kaløvig-sejler Mogens Just er en ekstrem erfaren herre i sejlads. Han har fx i 1992 været til OL i Starbåd, som gast for Benny Andersen.

Nu strøg han til tops ved VM i Wayfarer, som rorsmand med gast Anders Friis fra Sejlklubben Esrum Sø i Heeg i Holland i let vejr.

Vi fanger Anders Friis på mobilen, da han er på vej mod Danmark. De to har kun sejlet sammen fem gange på to år, men begge har flere års erfaring fra klassen. Og nu vandt de VM med danske Bojsen-Møller Sails, blandt 65 både.

Får klump i halsen

- Det er jo en fantastisk følelse at vinde efter ni ræs. Vi skiftede til at vinde sejladserne med briterne og vi vinder med kun et point. Men vi gjorde det, yes. Man får da en lille klump i halsen efter at vinde et VM, siger Anders Friis, der har sejlet Wayfarer on-and-off siden han var 17 år. I dag er han 47 år.

Sidst et dansk hold vandt VM var i 2007 med Peter og Samuel Bøje, der denne gang måtte nøjes med bronze. Og de var så langt fra et og to i feltet, at der gik matchrace i det for Mogens Just og Anders Friis mod briterne Michael McNamara og Simon Townsend.

Dem eller os

- På et opkryds havde vi 25 vendinger, hvor vi holdte på hinanden, her fandt vi ud af at han var bedre end os og tog en bådlængde, men det fik vi rettet op til næste sejlads, hvor vi fik forbedret teknikken. Der gik matchrace i det, det var dem eller os, siger Anders Friis, der til dagligt er selvstændig tømrer.

Om hvorfor duoen vandt VM i Mogens Just' fem år gamle Wayfarer, lyder forklaringen til minbaad.dk:

- Vi supplerer hinanden godt og vi var gode taktiske, og kunne løbende ændre vores modtræk mod englænderne, siger Anders Friis, der også har en del erfaring fra 505-klassen.

De danske verdensmestre leverede fem førstepladser. Fotos: Søren Svarre.

Det blev til matchrace i Holland. Her er foto fra i mandags.

 

Mogens Just tv. og Anders Friis var ret glade for guldet, som det ses.

content-loader
content-loader
content-loader