Gå til hoved-indhold
Bogen er lavet for både kapsejlere og tursejlere, og størrelsen på bogen har gjort det muligt både at dække bredt og gå i dybden.Kapsejlads
Bogen er lavet for både kapsejlere og tursejlere, og størrelsen på bogen har gjort det muligt både at dække bredt og gå i dybden. Foto: Bordal

Must-have: Sejl og Rig – håndbog i trim

"Sejl og Rig – håndbog i trim" er den mest omfattende bog om rig- og sejltrim, der findes, lyder påstanden fra forfatterne Magne Klann og Øyvind Bordal. Minbaad.dk anbefaler bogen.

Af Troels Lykke |

Gennem 192 sider bliver forskellige aspekter af emnet diskuteret i detaljer og vist i billeder og tegninger.

År med research

Bordal og Klann har begge en livslang baggrund som sejlere, både indenfor tur og kapsejlads, og har tidligere udgivet en serie bøger om sejlads – blandt andet oplæringsmateriel til nationale sejlsportsorganisationer i Norge og Sverige. Her i Danmark er de mest kendt for Sejlerbogen. De står også bag hundredevis af artikler til bådblade i mange lande.

Men den her bog er ikke kun bygget på egen erfaring. Den er baseret på mange års research og brug af kilder.

Lært af de bedste

Bordal, som har skrevet teksten, har blandt andet dækket OL, America’s Cup og Volvo Ocean Race som journalist på Bådmagasinet.

Han fortæller, at han har kunnet nyde godt af et netværk bestående af professionelle sejlere i verdensklasse.

Gennem samtaler og interviews, og ikke mindst ved at sejle som mandskab eller pressemedarbejder på deres både, har han fået en forståelse for hvordan de bedste sejlere arbejder med rig og sejl.

Forenkle komplekse ting

Klann er uddannet i visuel kommunikation, og som fotograf har han publiceret billeder i mange slags medier. Ved siden af foto har han udviklet en særlig type illustrationer, som har vist sig at være velegnet til at visualisere komplicerede sammenhænge på en enkel og tydelig måde.

Bogen er nu lanceret samtidig på fire sprog: Norsk, dansk, svensk og engelsk. Ambitionen er at følge op med flere sprogversioner i kommende år.

Tid for noget nyt

"Der findes flere bøger om trim på markedet, og nogen af dem har solgt rigtig godt", siger Øyvind Bordal.

"Så vi ved, at der findes en stor interesse og et reelt marked for en sådan bog. Men vi har længe følt at der var brug for noget nyt. Der er sket meget indenfor sejlads de senere år; nye rullesystemer, nye materialer, ny sejldesign. Gennem bedre billeder, forenklede tegninger og ny grafisk design er det muligt at vise og forklare rig- og sejltrim på en mere opdateret måde. Dynamikken i sejl og rig kan virke en smule kompliceret, og det er faktisk en stor opgave at formidle hvad der egentlig sker. Men formidling i ord og billeder er jo lige præcis det vi arbejder med hver dag. Så vi følte, at vi havde det rigtige team til at lave den nye, store bog om rig- og sejltrim".

Ikke kun fart

Bogen er lavet for både kapsejlere og tursejlere, og størrelsen på bogen har gjort det muligt både at dække bredt og gå i dybden.

"Trim er uden tvivl den største enkeltfaktor når det gælder bådfart", siger Bordal.

"Men trim handler ikke kun om fart. En veltrimmet båd sejler ikke kun hurtigere – den krænger mindre, er bedre balanceret og mere komfortabel. Slitage og belastninger reduceres og levetiden på dyrt udstyr forlænges. Samtidig reduceres risikoen for skader eller righavari".

Køb bogen for 299 kroner på blueoceanmediabooks.com

Journalist Øyvind Bordal er tidligere skarp Laser-sejler. Sidste år krydsede han Atlanten i sin X-Yachts, der lige nu er i Caribien.

content-loader
content-loader
content-loader