Gå til hoved-indhold
Så stor er en 12 Meter. Oliver Berkings passion for elegante lystbåde af træ har bla. resulteret i, at han har fået 12 Mereren Gretel bragt fra glemsel i Italien og til Flensborg. Indtil en velbestået projektmager melder sig, står den australske byggede båd fra 1962 som et skulpturel symbol foran værftet ved havnen. Foto: Søren Stidsholt NielsenUdstyr
Oliver Berkings passion for elegante lystbåde af træ har bla. resulteret i, at han har fået 12 Mereren Gretel bragt fra glemsel i Italien og til Flensborg. Foto: Søren Stidsholt Nielsen, Fyns Amts Avis, Søsiden

Vrag forvandles til skønheder

Yachten, der fravristede amerikanerne Americas Cup-førsteplads i en sejlads i 1962, venter på en rig projektmager. Jenetta er verdens længste 12 meter.

 

 

Af Søren Stidsholt Nielsen, Fyns Amts Avis, Søsiden |

Til historien om 12 Meter-bådene hører, at ikke to både er helt ens. Reglerne for den eksklusive klasse bestemmer, at der kun må bygges en båd efter hver tegning.

Forskellen bådene kan være småting, men i princippet er alle 12 Metere forskellige indenfor formlens stramme, matematiske rammer.

Den regel er også forklaringen på, at der i Robbe & Berkings værftshal ligger noget, der kunne ligne træstumper klar til at kaste på et sankthansbål.

Men det er faktisk værdifulde dele fra 12 Meteren Jenetta fundet som sunket vrag i Canada i 2009. Udenfor værftshallen ligger Jenettas køl og nogle spantedele. Dermed har værftet retten til at genopbygge denne verdens længste 12 Meter.

Bygget i 1939 til en sukkerkonge

Jenetta blev oprindelig bygget i 1939 til en britisk sukkerkonge og yachtklub-præsident. Et bureau har udbudt yachten totalrenoveret for i alt 14 mio. kr.

På en fremtrædende plads udenfor værftshallen troner skulpturelt en formfuldendt 12 Meter, Gretel. Hun blev bygget i Australien til Americas Cup i 1962. Det år fik dens præstation sensationelt fravristet amerikanerne førstepladsen i en enkelt sejlads.

- Det var stort. Gretel burde stå på et museum i Australien, sagde Oliver Berking, da han købte den historiske 12'er.

Nu trænger Gretel til bådebyggerhænder af den kærlige slags. Denne berømte 12 Meter blev opsøgt og fundet af Oliver Berking, som den lå synkefærdig i en italiensk marina for seks år siden.

Gretel kan igen blive en smuk svane - med betydelig indsats af knofedt og kapital.

Vragstumperne af verdens længste 12 Meter, Jenetta konstrueret af skotske Alfred Mylne i 1939, er fisket op i Canada og venter nu på en projektmager i Flensborg. Reelt vil der være tale om en nybygning med nogle få stumper fra den oprindelige båd. Også kølen på omkring 17 ton vil indgå i genopbygningen. Foto: Søren Stidsholt Nielsen, Fyns Amts Avis, Søsiden

 

 

 

content-loader
content-loader
content-loader