Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Kort Nyt
Kort Nyt
Kort Nyt

Værftejer Niels Mathisen fylder 70 - han fortsætter

I 56 år har Aalborg-bådebyggeren været i gang. Men han fortsætter på Mathis Værft. Vi var til fødselsdag i lørdags og fik talt med Niels Mathisen, der stadig har rekord Mors Rundt.

Af Troels Lykke |

Niels Mathisen er en markant figur i bådbranchen. Han siger hvad han tænker.

Han tordner fx stadig mod Dansk Sejlunion, som han mener har bremset for udviklingen af sejlbåde i Danmark i mange år, da DH-reglen har straffet moderne design.

- Jeg går ikke op i måleregler og Dan Ibsen (tidligere generalsekretær i DS, red.) og måler Flemming Nielsen var bagstoppere for udviklingen for både, siger Niels Mathisen.

Han har 10-12 både, heraf syv sejlbåde, hvor flere har sat rekorder. Selv sejler han i Mathis 25 sammen med sin søn, Kristian, der driver Mathis Værft i Aalborg med Niels Mathiesen.

Rekord blev sat i 1979 i en Mathis 43 One Off. Han satte siden rekord i Sjælland Rundt i 1984 på lidt over 31 timer med Mathis 43 Delta. 

Stadig rekord siden 1991

En rekord der stadig står er fra Mors Rundt i 1991. Her sejlede han i en 16,5 meter lang Mathis 87 rundt på 5 timer og 37 sekunder for de cirka 50 sømil.

- Vi gik 17 knob for spiler i 10-12 m/sek. i nordvestlig vind, siger han og smiler, mens musikken spiller indendørs til fødselsdagen, hvor langt over 300 personer kom forbi i lørdags, mens minbaad.dk var der to timer.

Flere af bådene i er bygget med vakuum-infusion, kulfiber arbejdes der også med.

Firmaet i Aalborg, der i dag tæller 16 mand, har også designet og bygget redningsbåde MRB 16 på op til 55 fod, men også Esvagt redningsbåde fra 2000 til 2014, mens der i 90erne blev bygget to Danida-lodsbåde.

Han overtog værftet i slutningen af 70erne. Faktisk er værftet fra 1857 og hed Sørensen og søn Bådeværft.

Indtil låget til kisten lukkes

Niels Mathisen er nu 70 år, men han fortsætter jobbet til han dør. Faktisk arbejder han stadig 50 timer om ugen, og møder hver dag 6.30.

Sønnen Kristian ejer i dag 60 procent af Mathis Bådeværft, mens faderen ejer resten. Et firma, der nu udvider med en ekstra hal, så man har seks store haller.

- Jeg bliver nok 87 år og jeg vil arbejde indtil de lukker kistelåget. Det er jo min hobby at arbejde. Og vi har travlt med over 100 både igennem hvert år til reparation og vedligeholdelse, siger Niels Mathisen, der lige nu er i gang med at designe en daycruiser til sig selv.

- Designet skal være til en 12,6 meter lang kulfibermast fra Southern Spars. Den købte jeg efter de lukkede i Rødekro.

Niels Mathis og sønnen Kristian driver i dag Mathis Værft i Aalborg. Foto og video: Troels Lykke

En af de fem store haller var fyldt til bristepunktet, da Niels Mathisen fejrede sine 70 år. 

Siden slutningen af 70erne har Niels Mathisen drevet Mathis Værft.

content-loader
content-loader
content-loader