Gå til hoved-indhold
Niels Mathiesen vil have sejlsporten frem i lyset igen. Foto: Mathis VærftSejlklubber
Niels Mathiesen vil have sejlsporten frem i lyset igen. Foto: Mathis Værft

Niels Mathiesen: Vi skal have fokus tilbage på sejlsporten

Niels Mathiesen, bådebygger fra Nordjylland, er udnævnt til æreshåndværker 2014 i Aalborg. Nu stifter han et ungdomslegat til unge sejlere, for igen at få fokus på sejlsporten.

Af katrine bertelsen |

Bådebygger Niels Mathiesen er udnævnt til æreshåndværker 2014 i Aalborg, en ære han sætter stor pris på, da det oftest er ”kunstneriske fliseskærere”, som han kalder dem, der får en sådan pris. Prisen er på 10.000 kr.

- I forbindelse med, at jeg er udnævnt til æreshåndværker 2014 i Aalborg, vil jeg oprette et legat til ungdoms-sejlere i Nordjylland, fortæller Niels Mathiesen, bådebygger og ejer af Mathis Værft i Aalborg til minbaad.dk.

Mere fokus

Niels Mathiesen siger, at det ikke er pengene der tæller, for 2000 kr pr legat er ikke ret meget, men det skal være med til at bringe fokus tilbage på sejlsporten, og give de unge opbakning.

- Sejlsport er ligesom bådebygger-håndværket, en hensygnende branche. Jeg vil gerne have at der kommer anerkendelse til de unge sejlere, der gør en indsats, og så kan vi håbe, at de nye generationer er lidt mere fremme i skoene, og kan skabe interesse om sejlsporten igen, siger Niels Mathiesen.

Bådebygger Niels Mathiesen mener at sejlsporten nærmest er blevet usynlig.

- Fokus er fuldstændig væk fra sejlsporten. Hvor Sjælland Rundt i gamle dage var en forsidehistorie, skal vi nu høre om en eller anden dansk fodboldspiller, der har spillet for et eller andet udenlandsk hold. Da Lars Hendriksen vandt EM i Drage i år, var det kun sejlsportspressen der skrev noget om det. Det er da for dårligt!

DS og klubberne svigter

Niels Mathiesen mener, at både Dansk Sejlunion og klubberne har svigtet.

– Deres opgave er at få flere ud at sejle og skabe fokus på sejlsporten, i stedet har DS lavet håbløse måleregler der fokuserer på ældgamle både, og de formår ikke at skabe interesse for sejlsport i medierne. Og i mange klubber er der en ”danskersyge” hvor man bare SKAL sidde i en bestyrelse, uden at have nogen idé med det, lyder det fra en engageret Niels Mathiesen.

- Vi skal have fokus tilbage på sejlsporten, insisterer han, og det er bl.a. det pengene fra æreslegatet skal gå til. Hvis ikke vi gør noget, så dør hele det maritime liv. Både kulturen omkring sejlsporten og bådhåndværket. Jeg har fået så meget af sejlsporten, så nu er det min tur til at give lidt tilbage, i det håb, at andre der også har midlerne, også vil gøre noget, slutter Niels Mathiesen.

Legaterne bliver på 2000 kr. hver. Det ene gives for talent, det andet for flid under træning. Legatet skal uddeles ved sæsonstart, og er baseret på sidste år præstationer. Første gang bliver i 2015.

Juryen der skal bestemme, hvem der har gjort sig fortjent til legatets to portioner, bliver, som formand, ungdomstræner Finn Beton fra Kaløvig Bådelaug og Niels Mathiesens søn Kristian og hustruen Kirsten.

Selve udnævnelsen til æreshåndværker sker tirsdag den 6. maj i Byrådssalen i Aalborg. Her på værftet vil vi fejre det fredag den 9. maj kl. 14.00, hvor alle sejlere og gode venner er velkommen.

content-loader
content-loader
content-loader