Gå til hoved-indhold
Danske DEN 271 havde i den grad fundet farten ved det nordiske mesterskab. Foto: Torben PrechtKapsejlads
Danske DEN 271 havde i den grad fundet farten ved det nordiske mesterskab. Foto: Torben Precht

Erbs og co fra Aarhus nordisk mester i Express trods kølskade

Titlen som nordisk mester er hentet til Danmark efter, at H. C. Erbs og gaster slog norske og svenske både. I høje bølger sejlede danskerne på sten.

Af Sara Sulkjær |

Den eneste danske besætning ved det nordiske mesterskab i Albin Express viste allerede fra første startskud, at de havde farten til at snuppe den eftertragtede NM-titel. 

I norske Hankø indledte skipper Hans Christian (H. C) Erbs og fire gaster således med en flot prik i første sejlads. Herfra så danskerne sig ikke tilbage i de skiftende vindforhold, der over de tre sejldage bød på alt fra 3 til 12 sekundmeter. 

Skiftende taktik

Særligt førstedagen torsdag var udfordrende for danskerne. I den hårde vind fra vest/sydvest byggede bølgerne sig høje. Noget, besætningen ikke er vant til at sejle i. 

Alligevel var bådfarten i top, og danskerne skiftede derfor taktik mellem at sejle “safe” og tage chancer. 

- Det viste sig at være et godt træk, da vi hele tiden kunne slå os fri, efter hvor vi var på banen. Og kunne ikke mindst lade sig gøre, fordi vi havde rigtig god bådfart, forklarer H. C. Erbs til minbaad.dk. 

En fart, der fortsatte gennem hele stævnet. En serie på 1-2-2-3-3-4-(5)-1-1 vidner om stabil og hurtig sejlads med to afsluttende prikker som en flot afslutning på mesterskabssejladsen. 

Sten kom i vejen

Efter første sejlads var danskerne ellers tætte på at blive slået ud af guldkursen, da sejlerne pludselig ramte en sten før starten på anden sejlads.  

Bølgerne i den hårde vind var store, og uheldet skete derfor i en bølgedal, hvor båden ramte hårdt ned i en sten for derefter lynhurtigt at blive løftet op igen. 

Efter et tjek, hvor alt tilsyneladende var i orden under vandlinjen, bestemte besætningen sig for at se, hvordan båden ville reagere i den anden sejlads. 

- Vi gik stadig godt og lukkede øjnene og håbede på det bedste. Det viste sig senere, at flere havde været på, og at en X-35, som sejlede VM deroppe, var så skadet på køl og ror, at den måtte udgå, fortæller H. C. Erbs.

Da danskerne tog båden på land lørdag efter stævnet, blev der konstateret en skade på kølen. En del af spartelmassen fra kølen var slået af. Heldigvis ikke noget alvorligt, men alligevel lidt overraskende at bådfarten trods alt fortsat var god.

Boathandling begynder at fungere

Det skyldes, ifølge Erbs selv, ikke mindst besætningen, der nu sejler sammen på anden sæson: 

- Vores boathandling og kommunikation begynder at fungere rigtig godt, og det vurderer vi til at være værdifuldt i forhold til at være et lille skridt foran de andre både, lyder forklaringen.  

Skipper og gaster kommer alle fra forskellige sejlklubber i Midt- og Nordjylland, men stævner til dagligt ud fra Aarhus, hvor de er tilmeldt aftenkapsejladsen hver tirsdag.

Besætningen på DEN 271 i Hankø var:

Hans Christian Erbs - Aarhus Sejlklub 

Mathias Degn Pedersen - Struer Sejlklub

Mathias Skovby - Skive Sejlklub

Hans Frederik Klint - Horsens Sejlklub

Sigurd Mousten Jager Nielsen - Hou Bådelaug 

Se de samlede resultater fra det nordiske mesterskab her

Den danske besætning kunne knyttet næverne som nye NM-mestre. Foto: Mathias Skovby

Glade sejlere på podiet. Norske sejlere blev toer, mens en svensk besætning tog sig af tredjepladsen. Foto: Torben Precht

Danskerne tager fra Norge med en kølskade. Foto: H. C. Erbs

content-loader
content-loader
content-loader