Gå til hoved-indhold
Uden et klubhus på medlemmerne i Rungsted Sejlklub mødes på havnens broer eller låne sig ind i vandski-klubbens lokaler. Foto: Rungsted SejlklubHavne
Uden et klubhus på medlemmerne i Rungsted Sejlklub mødes på havnens broer eller låne sig ind i vandski-klubbens lokaler. Foto: Rungsted Sejlklub

Rungsted Sejlklub mangler klubhus - venter svar fra havnebestyrelsen på 4. år

En langsommelig proces er i gang i Rungsted. Der er afsat over 3000 kvadratmeter til sejlsport på havnen, men der er ikke plads til den lokale sejlklub. Håbet er, at dette snart vil ændres.

Af Sara Sulkjær |

Knap 250 medlemmer og intet klubhus. Det er status i Rungsted Sejlklub, der efter at have været lukket ned siden 1999 blev genetableret i 2013. 

Men ét er at starte en sejlklub på papiret, noget helt andet er at skabe de ydre rammer, som er nødvendige for, at en sejlklub også i den virkelige verden eksisterer. 

Ydre rammer, som endnu ikke er kommet på plads i Rungsted Sejlklub, der ikke overraskende holder til på Rungsted Havn. 

Drømmer om 200 kvadratmeter

Her har KDY siden 00’erne fået overdraget store dele af havneområdet. Et område, som tidligere deltes med den lokale sejlklub. Rungsted Sejlklub håber derfor nu at få del i området igen: 

- Hvis vi bare kan få 200 kvadratmeter af KDY’s over 3000 kvadratmeter store areal, så vil det være fint for os. Mere behøver vi ikke, forklarer formand i Rungsted Sejlklub, Nicolai Møller-Andersen, til minbaad.dk. 

Det er fire år siden, at sejlklubben første gang præsenterede ønsket. Alligevel må klubben fortsat kigge langt efter et klubhus. 

I den nyvalgte havnebestyrelse fra 2018, som består af i alt ni medlemmer, hvoraf de seks er fra KDY, herunder også formanden, er stemningen mere positiv end tidligere, men det går tilsyneladende ikke stærkt med at hjælpe den lokale klub på vej. 

Langt fra en konkret løsning

At klubben endnu ikke har egne lokaler er dog ikke med havnebestyrelsens gode vilje. I stedet er det Nicolai Møller-Andersen selv, der må tage initiativ. Det mener i hvert fald Jørgen Thorsell, der den 1. januar blev udpeget som ny formand for havnebestyrelsen: 

- Bestyrelsen er meget positivt stemt og har faktisk presset på for at få fremdrift. Det er ikke havnebestyrelsens skyld, tværtimod. Vi er imødekommende overfor Rungsted Sejlklub og ønsker kun at få flere sejlere på vandet, understreger han. 

Et billede, som man ikke genkender i sejlklubben. Her er oplevelsen, at Rungsted Sejlklubs vision og ønsker ikke bliver hørt i bestyrelsen.

Foreløbig har sejlklubben udpeget fire mulige byggegrunde, men havnestyrelsens klubhusudvalg har tilsyneladende vanskeligt ved at forholde sig konstruktivt til disse.

- Vi har i klubhusudvalget talt om steder, men der har ikke været begejstring for vores ønsker. Jeg skal være forsigtig optimist, men det lader til at være svært, fortæller sejlklubbens formand, Nicolai Møller-Andersen. 

Tilbage til rødderne

Han drømmer i stedet om at skabe den afslappede havnestemning, han mødte i Rungsted, da han var barn. Et klubhus med omklædningsrum og café er blandt de primære tiltag, der skal bane vejen til fortidens Rungsted-atmosfære. 

- Det skal være et lille hus med forpagter, der står og vender frikadeller og sælger en øl til en tier. Man skal kunne hænge ud med ungerne og konen. Det er der, vi gerne vil hen, forklarer Nicolai Møller-Andersen. 

Caféen skal finansiere ungdomsarbejdet, præcis som det er tilfældet i KDY. Mens KDY råder over egne lokaler, er det klare ønske fra havnebestyrelsen dog, at Rungsted Sejlklub i stedet skal leje sig ind i et multiklubhus med andre klubber. 

Samarbejdsklubber, der dog er vanskelige at finde på Rungsted Havn, hvor de resterende foreninger i forvejen råder over deres eget klubhus. Alligevel er havnebestyrelsen tydelige fortalere:

- Hvis vi kan få dem talt til den fornuft, at de vil leje sig ind i et multiklubhus, så er vi selvfølgelig gladere. Men vi siger ikke nej til Rungsted Sejlklub, hvis de ikke vil have et multiklubhus, lover Jørgen Thorsell. 

- Bestyrelsen kan sagtens pege på områder, men de kan kun sige multihus. Jeg er derfor meget forbløffet over, at jeg nu kan forstå, at Jørgen Thorsell ikke siger nej til et klubhus til os. At der skulle være vilje til et klubhus, flugter ikke med referatet fra vores seneste møde i klubhusudvalget, fortæller en overrasket Møller-Andersen. 

Gæstesejlere kan ikke koge pasta

Det er ikke kun Rungsted Sejlklub, der lider under den manglende byggegrund og det medfølgende klubhus. 

Også havnens øvrige brugere og ikke mindst gæstesejlere må kigge langt efter et sted, hvor de kan få tag over hovedet, pastaen kan koges under sommertogtet eller den seneste TV-avis sættes på skærmen. 

KDY’s 1400 kvadratmeter store klubhus og omkringliggende områder er nemlig udelukkende forbeholdt sejlere, der kan fremvise et medlemsskab af den kongelige sejlklub, mens havnens restauranter ikke er for gæster med saltpletter på tøjet og vindblæst hår. 

Derfor kæmper Nicolaj Møller-Andersen og resten af bestyrelsen i Rungsted Sejlklub videre. 

- Vi har opbakning fra flere fremtrædende politikere, og jeg er blevet udnævnt til formand for et udvalg, der beskæftiger sig med de nævnte ting på havnen. Udvalget trådte sammen første gang i maj. Vi klør på, selvom vi synes, det går for langsomt, slutter Møller-Andersen. 

På denne lokalplan fra Hørsholm Kommune ses det, hvordan KDY råder over området ved den røde prik

content-loader
content-loader
content-loader