Gå til hoved-indhold
Jeg tror mange unge stopper med at sejle, fordi de har svært ved at overskue hvordan de skal komme videre til den næste båd eller jolle. Foto: Øyvind BordalSejlklubber
- Jeg tror mange unge stopper med at sejle, fordi de har svært ved at overskue hvordan de skal videre til den næste båd eller jolle, siger Ditte. Foto: Øyvind Bordal

Lærer Ditte Juul Kristensen: Oure vil skabe den hele sejler

Flere sejlere er kommet til Oure, fortæller Oure-lærer Ditte Juul Kristensen, der selv sejler i Thurø Sejlklub. På lørdag stiller hun op til bestyrelsen i Dansk Sejlunion, hvor der er kampvalg.

Af Troels Lykke |

Oure sejl har medvind. For igennem de sidste 5 år er der kommet en tredjedel flere sejlere til - og det kan mærkes på efterskolen, hvor der også kan dyrkes bl.a. dans, skuespil og håndbold.

Jesper Henriksen, du er leder for sejl på Skolerne i Oure, hvad skyldes jeres fremgang på efterskolen, spørger minbaad.dk?

- Igennem de sidste år er der blevet og bliver arbejdet meget fokuseret på at skabe et stærkt sejlermiljø, som tager udgangspunkt i den enkelte sejler og i fællesskabet. Vi har skabt nogle nye kurser på højskolen og gymnasiet, fordi vi har kunne se, at sejl på efterskolen har været i rivende udvikling med Ditte Juul Kristensen ved roret. 

Jesper Henriksen fortæller videre:

- Jeg tror at en af pointerne er at efterskolens sejl har evnen til af følge med tiden og udvikle de mange forskellige niveauer eleverne kommer med, fordi efterskolen har mulighederne for at udvikle forskelligheden inden for fællesskabet, blandt andet via den store kølbåd-/jolle-park som skolen råder over.

Lærer på efterskole og gymnasium på oure, træner og tidligere topsejler i Europajolle, Ditte Juul Kristensen supplerer:

- Jeg tror også, at kendskabet til Oure Efterskole er blevet større de seneste par år. Det er bl.a.  kommet af, at vi har gjort en del for at komme af sted med vores elever til Dansk Sejlunions grandprix stævner. Vi er sammen på tur, hjælper hinanden, bor sammen og har det i hele taget smadder hyggeligt… det er synligt for alle de børn og unge som også er af sted med deres mor/far.

Hun fortæller videre:

- Derudover har vi også afholdt årlige camps i samarbejde med klasse organisationerne samt Dansk Sejlunion, hvor mange har set vores skole og ikke mindst det fantastiske farvand ved Lundeborg.

Men Ditte, hvad kendetegner jeres undervisning på Oure?

- Vi ser sejlads som en dannelse der langsomt men sikkert skal bygges op i et trygt miljø. Der er mange kvaliteter og brugbare færdigheder, som den enkelte elev kan bruge under og efter sit ophold på Oure. 

- Vores filosofi for at skabe hele sejlere er alsidigheden hos den enkelte. Og netop alsidigheden afspejles i vores undervisning som er varierende og udfordrende for alle – uanset niveau – mens du går i 9. og 10. klasse på Oure Efterskole, forklarer hun.

Tryghed tæller

- I trygge omgivelser prøver alle vores elever i løbet af et skoleår kræfter med, 1-mands, 2-mands jolle, katamaran sejlads, matchrace, windsurfing og tursejlads. Før eller siden, kommer de alle ud af deres komfort zone og prøver både de aldrig har sejlet før, træningsformer og oplevelser ved og omkring vandet som er nye for dem, siger Ditte Juul Kristensen.

- Tursejladsen er nyt for de fleste af vores sejlere og en kæmpe succes. Medbestemmelsen i at planlægge hvor langt vi kan sejle væk på tre dage, hvad skal der med af udstyr, søkort, navigation, rummelighed og ikke mindst samarbejdet på båden.

Motivation og nye muligheder

Mange unge stopper med at sejle i en ung alder, hvilke overvejelser gør I jer omkring dette?

Ditte Juul:

- Jeg tror mange unge stopper med at sejle, fordi de har svært ved at overskue hvordan de skal komme videre til den næste båd eller jolle. Mange klubber har specialiseret sig i 1- 2 jolletyper og hvis man ikke lige kan se sig selv i det set-up bliver det svært. 

- Der er så mange fede både og muligheder, men hvordan skal et ungt menneske navigere i de sejlmuligheder, når de ikke kender andre end de både, der er i deres klub? Jeg tror på at vi fastholder og tilfører flere unge i sejlsporten på Oure, fordi de finder glæden og motivationen, når de oplever andre sejladsformer og muligheder end de kunne hjemme i deres klub. 

- Men det gør så også at vi har en særlig vigtig opgave foran os som skole. Nemlig at hjælpe de unge tilbage til deres klub, med den nye viden og erfaring som de har tilegnet sig i løbet af det forgangne skoleår.

Oure er for alle slags sejlere?

Ja – Der har tidligere været en opfattelse af, at Oure kun var for elitesejlere, men det passer simpelthen ikke. Vi ønsker at udvikle eleverne der fra hvor de er når de kommer, og giver dem en passionen for sejlads, hvor de ønsker at blive bedre. 

- Derfor har vi både elever som aldrig har sejlet før og de ambitiøse som har sejlet næsten hele livet. Fælles for alle er at de har glæden ved at sejle og det fascinerende i det fællesskab er at de kan lære rigtig meget af hinanden.

- Sejlere er per definition gode efterskole elever, det medgiver selv de boglige lærere på skolen. Det er typisk sådan når der skal fordeles hold, at lærerne gerne vil have de klasser hvor sejlerne er i. Overordnet set er sejlere selvstændige, gode til at indgå i relationer og samarbejde - det får de via sejladsen.

- Det vigtigste på Oure er at skabe sejlere for livet, ligegyldigt om interessen er kapsejlads eller tursejlads, lyder det fra Ditte Juul Kristensen.

content-loader
content-loader
content-loader