Gå til hoved-indhold
Udstyr
Tænk hvis du faldt i vandet midt i Kattegat med denne rustne patron og din båd sejlede videre? Foto: SejlSikkert

Ekspert og solosejler om oppustelig vest: Patron kan ruste op

Kasper Wedersøe har via Søfartsstyrelsens Tryg-kampagne undervist fem år i brug af oppustelig vest. Det kan være en falsk tryghed, hvis du ikke løbende tjekker din oppustelig vest, der er den mest sikre.

 

Af Troels Lykke |

Fornylig skrev vi at en oppustelig vest ikke foldede sig ud under en kapsejlads i Skagerrak, hvor en sejler faldt over bord. Derfor hører vi nu en ekspert om hvad der egentlig er bedst.

- Oppustelig vest er klart det mest sikre at bruge. Med den bliver du vendt om hvis du falder i vandet, og er du bevidstløs vil den kunne redde dig fra at drukne. I en oppustelig vest er der 150 newton opdrift, det er lige så meget opdrift, som der er en redningsvest med krave, forklarer den 45-årige erfarne X-332-sejler Kasper Wedersøe til minbaad.dk.

Tjek ellers er det falsk tryghed

Men han forsikrer også at en oppustelig vest løbende skal tjekkes, ellers kan der være tale om falsk tryghed. 

- Man kan fx veje sin patron med en følsom postvægt og se om der er sevet co2 ud. Man skal også tjekke sin vest i vandet og se om den folder sig ud ved at puste den op og efterfølgende se om den holder luften i 24 timer, det gør min oppustelige vest fx ikke længere, så jeg skal have købt en ny. En udløsermekanisme holder typisk i tre-fire år, men tjekker du den kan den holde længere, forklarer Kasper Wedersøe, der i fem år har undervist i brug af oppustelig vest via Tryg-sejlads kampagnen, der turnerede rundt i landet.

Vigtig beskyttelseshætte

En oppustelig vest er også god, understreger Kasper Wedersøe, fordi der ofte er beskyttelseshætte foran ansigtet, livline og lys i den oppustelige vest.

- Dertil har den en stor bevægelsesfrihed, forklarer Wedersøe.

I dag er han også aktiv i Skandinavisk Singlehandsejlerforening, hvor han er suppleant i bestyrelsen. Her har man også meget fokus på at tjekke veste. 

Skandinavisk Singlehandsejlerforening har fokus på sikkerhed

Det gjorde man fx da der var Danmark Rundt Singlehand i 2016.

- Alle 16 mand blev bedt om at hoppe i vandet med deres oppustelige vest, her tjekkede sejlerne om patronen var rustet fast eller om den i det hele taget var skruet på og ikke havde løsnet sig, som patroner kan gøre det, forklarer Kasper Wedersøe.

- Den næste Danmark Rundt singlehand 2019 vil blive på samme måde. I det hele taget har vi i Skandinavisk Singlehandsejlerforening fokus på sikkerhed, ikke mindst de oppustelige veste. Husk fx altid at have en ekstra patron om bord, siger Kasper Wedersøe, der uddyber.

- Vi vil i foreningen arbejde endnu mere målrettet mod sikkerhed, og ud over fokus på vestene, arbejder Skandinavisk Singlehandsejlerforening i øjeblikket på hvordan vi sammen med arrangørerne kan øge sikkerheden under sejladser.

Der er virkelig meget opdrift i en oppustelig vest - hvis den folder sig ud. Du kan fx tjekke om den kan puste sig op og holde trykket i 24 timer, forklarer Wedersøe. Foto: Katrine Bertelsen

Singlehand-sejlere blev før de sejlede Danmark rundt, bedt om at hoppe i vandet og tjekke deres vest i Skovshoved.

Har du tjekket din oppustelige vest? Foto: Katrine Bertelsen

Singlehand-sejlere bliver undervist af Gordon fra Scanmarine. Foto: Katrine Bertelsen

Kasper Wedersøe, th. underviser her singlehand-sejlere. Foto: Katrine Bertelsen

En oppustelig vest kan vende dig rundt automatisk. Foto: Katrine Bertelsen

Silje og Hauke sejler til Grønland for at samle mikroplast

Udstyret med handsker, huer og varmt tøj går de unge sejlere til sommer ombord på en polskbygget stålketch. Målet er den barske, grønlandske østkyst, hvor nettet skal i vandet, og mikroplast hives ombord.

Afstemning

Skal du lave forbedringer på din båd denne vinter?

Nyhedsbrev

Deltag i konkurrencer og få de seneste nyheder direkte i indbakken

Links til andre sites