Gå til hoved-indhold
Her spanske Elaas Aretz Queck og Pablo Garcia Cranfield som klarede sig godt ved Australske Mesterskaber. Foto: Bernie Kaaks.Kapsejlads
Det blæste ved VM i Fremantle. Foto: Bernie Kaaks.

420 VM i Australien - Team Saugmann udfordret af 12 m/sek.

Jan Saugmann, tidligere verdensmester i 505, deltog i VM for 420 i Fremantle med sønnen Theodor som skipper. Familien tog 56. plads blandt 145 joller. Flere burde sejle 420er, mener Jan.

Af Maria Ravn Jürgensen |

VM for 420 joller i Fremantle, Australien er slut og Danmark var repræsenteret af en enkelt dansk besætning, Theodor og Jan Saugmann.

Fremantle er især kendt for Freo Doctor, en eftermiddags søbrise, som betød at der alle dage blev målt vind omkring de 25 knob og gav udfordrende korte stejle bølger.

Svære starter

Team Saugmann havde sit at se til under stævnet. Som ny besætning og med skipper, Theodor, uden meget erfaring med to-mandsjolle sejlads, blev specielt starter og spilersejlads udslagsgivende i negativ retning.

Farten op ad bakke fejlede dog ikke noget, og hen imod slutningen af stævnet kom der også styr på både starter og spiler sejlads.

To udgåede og én disket

Serien bestod af 12 sejladser, med kun én fratrækker, og det kom til at koste dyrt med to udgåede sejladser.

En på grund af et flækket rorhoved og en på grund af en kæntring med spiler, hvor spilerstagen i øvrigt forsvandt inden båden var kommet på ret køl. Sidst men ikke mindst fik holdet også en U-flag diskvalifikation.

Den danske besætning endte på en 56. plads i Open Fleet. Der deltog samlet 145 besætninger fra 20 nationer.

Højt niveau

Jan Saugmann fortæller:

- Jeg må sige at niveauet blandt de unge sejlere er meget højt, og jeg synes faktisk at det er rigtig ærgerligt at Danmark ikke dyrker denne jolleklasse meget mere. Båden sejler i mine øjne rigtig godt, den kommer meget hurtigt op at plane, og er samtidig meget teknisk og taktisk at sejle. Det kunne være værd at overveje 420'eren for unge besætninger, med en drøm om international karriere, udtaler Jan Saugmann.

Inden VM deltog besætningen også i Internationalt Australsk Mesterskab som også blev sejlet i Fremantle. Stævnet fungerede som opvarmning til VM, og her endte holdet på en 64. plads ud af 95 startende både.

Se resultater fra VM i 420 her.

- Jeg må sige at niveauet blandt de unge sejlere er meget højt, og jeg synes faktisk at det er rigtig ærgerligt at Danmark ikke dyrker denne jolleklasse meget mere, forklarer Jan Saugmann.

Saugmann og søn i Fremantle. 

content-loader
content-loader
content-loader