Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Emirates Team New Zealand's Glenn Ashby cvandt 10. VM i den hotte A-Cat. Det skete på Hervey Bay, Queensland i Australien. Foto: Josh McCormack
Kapsejlads

AC-vinder Ashby snupper 10. VM i A -Cat med havskildpadder på banen

Med seks prikker vinder australske Glenn Ashby VM foran Heemskerk og holdkammeraten Tuke. Tom Bøjland fra Skovshoved tager 33. plads efter påsejling. Rapport fra Morten Kohlenberg, der blev nr. 65.

Af Troels Lykke |

Vinder hos kvinderne ved A-Cat VM i Australien i Hervey Bay blev Carolijn Brouwer ISAF world Sailor og the year 2018

Tom Bøjland slutter som nummer 33 efter at være på sejlet ved gaten i 7. sejlads, fik knækket tværpinden til rorene.

Efterfølgende blev Tom torpederet at en anden båd, så han fik hul i det ene skrog og måtte udgå af de tre sidste sejladser.

Toms bedste placering var en 14. plads i det stærke felt af OL- og AC-sejlere, forklarer Morten Kohlenberg, der fortæller videre til den danske bådpresse.

Godt tilfreds med 65. plads - når det er på turkisblåt vand

Jeg hængte på i bunden og blev 65, det er jeg godt tilfreds med, alle her i feltet er dygtige sejlere, så en dårlig vending eller kæntring taber man virkeligt meget på, og jeg gav den gas på foilerne end af bakke og fik nogle ture i vandet. Men helt ok når vandet er turkisblåt og 26 grader.

Sejladserne i Hervey Bay, Australien blev sejlet frisk vind dette gjorde det muligt for de bedste sejlere at foile på kryds, hvilket forøger farten fra de normalt 10 - 12 knob til 20-22 knob så der blev lagt afstand ned til resten af feltet.

Kun de fem første foiler optimalt på kryds

Det er reelt kun de første fem sejlere der mestre teknikken, og får noget ud af upwind foiling.

Team New Zealand stillede op i tre expolder både, ny udviklede z23 foiler og med ror der kunne justeres asynkront så de fik mere bid i vandet på luv skrog, det er en teknik de har brugt på AC båden.

Micha Heemskerk, der sejler en DNA anvendte ror der blev justeret synkront og sejlede lig op med dem, så det er nok lige så vigtigt at kunne håndtere båden.

Classic A-Cat Worlds trak mange sejlere

For første gang bliv der sejlet i to fleets, en for foilende (open) og en for ikke foilende (Classic)

Her deltog 45 både og VM blev vundet af Andrew Landenberger efterfulgt af Scot Anderson. På trediepladsen kom Hraeme Parker alle tre fra Australien.

Det er en aktiv fleet med såvel nye som gamle både. Så det vil være en mulighed for at få gang i en fleet med de både der ligger i Danmark og og er billigt til salg.

A-Cat til under 40.000 kr.

Man ville reelt kunne Købe en A Cat til under 40.000kr og komme med i top 10 i VM med lidt træning.

Et godt og velorganiseret stævne hvor 100 frivillige bare sørge for at alt klappede.

På stranden stod pensionistholdet klar til at hjælpe os i vandet og op når vi kom ind, i teltet hjalp unge fra et lokalt projekt til med at servere, og en viceborgmester i byen der var på pladsen hele tiden. 

Alle hjælper alle - og havskildpadder på banen

Der har været vildt spændende at sejle mod verdens bedste sejlere, alle er hjælpsomme og interesseret i at dele viden, tips og tricks og mangler du noget, eller er der noget gået i stykker, ja så findes der en løsning.

“ No Worry Mate”

Som lidt ekstra krydderi var der mange havskildpadder på banen, og en enkelt tigerhaj ved topmærket, fortæller Morten Kohlenberg.

Se resultater

Danske Tom Bøjland tog 33. plads trods nedsejling bagfra.

Morten fra Sønderborg blev nummer 63 til VM. Privatfoto

content-loader
content-loader
content-loader