Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Der foiles ikke i A-Cat Classic-klassen Foto: Gordon Upton

A-Cat er andet end foilende flerskrog

I 2018 har A-cat klassen fået tildelt to VM-titler fra World Sailing: Open, hvor der er fri foiludvikling og som nu det nye Classic diciplinen fra før bådene blev foilende, forklarer Tom Bøjland.

Af Troels Lykke |

Tom Bøjland, A-Cat sejler fra Skovshoved, slår her et slag for den nye Classic-klasse:

Når man taler om A-klassen tænker man ofte på helt ny udviklede foilende både med decksweeper sejl, aerodynamiske trampoliner, hydrauliske foiljusteringer og anden teknologi  som Team New Zealand og andre ligesindede kan finde på - MEN.

Da klassen består af en langt bredere skare af sejlere end de top professionelle sejlere fra AC miljøet, er der også forskellige muligheder som passer til alle uanset pengepung, fysik og fingerfærdighed.

Nu to VM-klasser

I 2018 har A-Cat klassen fået tildelt to officielle VM titler fra World Sailing, idet vi har "open" - altså hvor der er fri foiludvikling og som det nye "Classic" diciplinen fra før bådene blev foilende.

Det betyder at alle A-cats uanset om den er foilende eller ej kan sejle kapsejlads på allerhøjeste niveau - ved seneste VM i Australien for to uger siden var eksempelvis både nr. 1 og 2 i classic diciplinen tidligere medaljetagere ved OL i Tornado.

Altså alle de "gamle" A-cats er kommet til ære og værdighed igen. (den ældste båd ved VM var ihvertfald 20 år og udstyret med alumast)

Mindre akrobatik

Ligeledes gør "genindførelsen" af Classic diciplinen det muligt for de lidt mindre "akrobatiske" sejlere at sejle A-cat på højeste niveau - eksempelvis var der flere deltagere til VM et godt stykke op i halvfjerserne.

I Danmark er der p.t. indtil flere A-cat Classic på markedet til en fornuftig pris., hvor der kan findes både til under 40.000 kr.   

Så hvis man vil igang med sjov sejlads - så er der muligheden - også selv om man ikke vil kaste en formue efter det eller gider sejle en båd, hvor man bruger hjelm, skriver Tom Bøjland

Se mere på www.a-cat.dk

Mød sejlmagere, forsikringsfolk og desigerne til Åbent Hus hos Jakob Jensens Bådeværft

Jakob Jensens Bådeværft har fået en masse spændende personligheder til at komme forbi til Åbent Hus lørdag 23. marts. - Se også både, der har fået nyt folie på, fortæller Lars Ive fra værftet i København.

Afstemning

Skal du lave forbedringer på din båd denne vinter?

Nyhedsbrev

Deltag i konkurrencer og få de seneste nyheder direkte i indbakken

Links til andre sites